Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca „inadmisibile și regretabile declarațiile publice ale unor reprezentanți” ai Guvernului Cioloș, care au suținut că asociațiile profesionale ale magistraților ar da o interpretare „abuzivă și inechitabilă” dispozițiilor Ordonanței de Urgență 20/2016 prin care s-a încercat eliminarea discriminării și inechității din rândul categoriilor sociale, a transmis CSM într-un comunicat public pe data de 1 septembrie 2016.

 

Într-o declarație de presă susținută pe data de 31 august 2016, ministrul muncii Dragoș Pîslaru a declarat că interpretarile date de magistrați prevederilor OUG 20/2016 ar fi „abuzive” iar cererea magistraților de eliminare a inechității și discriminării „nu este de natură de a fi de bună credință”. De asemenea, ministrul Pîslaru a mai afirmat că „anumite asociații de magistrați” ar susține „această antagonizare”. Poziții similare vizavi de asociațiilor profesionale ale magistraților au mai fost exprimate în spațiul public și de ministrul justiției Raluca Prună.

CSM-ul a afirmat că interpretarea dată de asociațiile profesionale ale magistraților „a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și ordonatori principali și secundari de credite din sistemul judiciar”. Asociațiile profesionale ale magistraților au susținut că ordonanța adoptată de guvern are ca scop înlăturarea inegalităților salariale existente și în sistemul de justiție, prin luare în considerare inclusiv a drepturilor consfințite prin hotărâri judecătorești definitive, așa cum s-a decis și în cazul altor categorii sociale. Poziția oficială a CSM mai subliniază că respectivele declarații ale reprezentanților Guvernului Cioloș „pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistrați și alte puteri ale statului”.

CSM a subliniat că nu e vorba despre „acordarea unor creșteri salariale”, așa cum manipulator și iresponsabil au susținut membrii Guvernului Cioloș, ci de eliminarea unor „disfuncționalități salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanțelor salariale în rândul diverselor categorii sociale”.

Ministrul Pîslaru a mai afirmat că „într-o țară civilizată și care are separarea puterilor în stat, politica salarială nu e facută de instanțele judecătorești. Este facută de Guvern.”

„Fără a pune în discuție abilitarea Guvernului de a stabili politica salarială a statului român, atragem atenția asupra nevoii întregului sistem judiciar de eliminare a discrepanțelor salariale, cu respectarea deplină a principiilor constituționale și legale”, a susținut CSM în comunicat. O poziție similară au susținut și magistrații.

CSM și-a concluzionat poziția reiterând că „susține în continuare necesitatea eliminării discrepanțelor salariale din cadrul sistemului judiciar și va acționa pentru identificarea unor căi legale de înlăturare a acestora”.

Conform Constituției, Consiliului Superior al Magistraturii este „garantul independenței justiției”, independență înțeleasă ca dreptul cetățeanului de a fi judecat de un judecător asupra căruia nu există niciun fel de presiuni, inclusiv financiare, din partea statului, care în sala de judecată trebuie să fie egal cu cetățeanul.

„Afirmațiile reprezentanților Guvernului Cioloș sunt un atac fără precedent la adresa puterii judecătorești”, spune judecător Gabriela Bâltag, președintele Asociației Magistraților din România (AMR). „Să afirmi de pe poziția de reprezentant al puterii executive că drepturile câștigate de o persoană în instanță nu sunt luate în considerare de către Guvern este o instigare iresponsabilă ca cetățenii să nu respecte hotărârile judecătorești”, a mai spus Gabriela Bâltag. Neluarea în seamă a hotărârilor judecătorești este și „o călcare în picioare de către Guvern a drepturilor pe care românii și le-au câștigat în instanțe”, a concluzionat Bâltag.

„Demersul magistraților a fost unul legitim. Am cerut în primul rând respectarea unor principii clare și de bun simț și în al doilea rând transparență în adoptarea acestui act normativ. Poziția magistraților, în număr impresionant, a fost confirmată de Consiliul Superior al Magistraturii, președintii Curților de Apel și Inspecția Judiciară”, a declarat procuror Elena Hach, unul dintre semnatarii scrisorii procurorilor.

Asociațiile profesionale ale magistraților, împreună cu mii de magistrați, evaluează în acest moment următorii pași pe care îi vor urma pentru eliminarea discriminării și inechității salariale din interiorul sistemului judiciar.

Comunicatul CSM poate fi accesat aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.