Inaugurata cu mare fast în prezenta subsecretarului de stat în Ministerului Sanatatii Publice, dr. Raed Arafat, noua Unitate de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud este lipsita de medicii specialisti. Din aceasta cauza, functionarea cu doar trei medici, cât numara la aceasta data noua sectie, este compromisa.

Cireasa de pe tort este pierderea licitatiei pentru achizitionarea mult râvnitului tomograf, de care Spitalul Judetean are mare nevoie. Cauza este documentatia incompleta, pe care conducerea Spitalului Judetean a depus-o la Bucuresti.

Lipsa cadrelor specializate în cadrul UPU a Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud a fost constatata chiar de subsecretarul de stat în Ministerul Sanatatii Publice, responsabil pe Sisitemul de Urgente din România, dr Raed Arafat, prezent saptamâna trecuta la eveniment. Pentru a functiona la parametri normali, în cadrul UPU ar trebui sa activeze în total aproximativ 10 medici, adica cel putin trei-patru medici pe tura. La unitatea similara din Baia-Mare, judetul Maramures, sunt încadrati la aceasta data 12 medici. Noi avem, însa, abia trei.

Munca aproape gratis

Situatia putea fi rezolvata de o perioada buna de timp daca intentiile conducerii institutiei sanitare ar fi fost din cele mai bune. Dar, probabil de frica unor cheltuieli suplimentare, justificate în fond, s-a preferat respingerea solicitarilor care au existat pentru încadrarea unor medici care sa activeze în cadrul Sectiei de Urgenta si mai apoi în noul UPU. A existat astfel posibilitatea angajarii unor cadre medicale, cel putin cinci, specialisti în medicina generala, dar nu a fost suficienta vointa. Anul trecut a fost emis un Ordin al Ministrului Sanatatii Publice, nr.1706/2007, publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie 2007, care prevede la articolul 28 ca postul de medic din cadrul UPU, altul decât cel de medic de urgenta, poate fi ocupat de medicii de medicina generala cu competenta  sau atestat în medicina de urgenta, ori dupa caz, de medicii de medicina generala numai cu conditia ca angajarea sa se faca în baza unui contract individual de munca pe perioada determinata. Sub incidenta acestui ordin nu intra, însa, posturile de medic din cadrul UPU care au fost ocupate anterior de medici de medicina generala sau medici de familie si pentru care contractele individuale de munca au fost încheiate pe perioada de munca nedeterminata. Ceea ce la Bistrita nu s-a întâmplat. Desi au fost solicitari anterior intrarii în vigoare a ordinului ministrului, nu s-a miscat un deget. Dupa aparitia actului normativ, medicilor solicitanti li s-a oferit posibilitatea angajarii lor în cadrul UPU pe o perioada determinata de sase luni, aspect cu care acestia nu au fost de acord, cu atât mai mult cu cât perioada maxima a încadrarii este de 24 de luni, adica doi ani.

Pâna una alta, garzile necesare în aceasta sectie au fost asigurate, pe lânga cei trei medici existenti, si de catre medicii Serviciului Judetean de Ambulanta, dar care au primit o plata de-a dreptul ridicola – 40 lei/garda efectuata. Desi s-a cerut în repetate rânduri revizuirea modului de plata pentru garzile efectuate în sectia de urgenta, de fiecare data directotrul RUNOS, olimpia Cucu a dat acelasi raspuns – nu poate efectau decât plata minima pentru medicii externi. În plus, în urma decesului unuia dintre medicii din cadrul sectiei de urgenta, anul trecut, în mod normal postul ramas vacant ar fi trebuit scos la concurs, ceea ce nu s-a facut.

Arafat da sperante

Arafat a declarat ca în acest an au intrat în rezidentiat circa 230 de medici pentru aceasta specialiltate, de medicina de urgenta.

„Exista prevederi de functionare temporara pâna la completarea cu specialisti. Este o problema din doua motive: în primul rând pentru ca într-o specialitate noua dureaza pregatirea specialistilor. Abia în ultimii doi ani am început sa dam mai multe posturi de rezidentiat pentru a putea fi siguri ca avem cadre suficiente în cazul unor plecari. În momentul actual aveti medici dar sunt la limita minima. S-au deschis posturi acum pentru spital si asteptam sa vedem cei care absolva în 15 martie examenul de specialitate daca vor opta aici. Sfatul meu, si l-am dat si în Oradea când am fost, este de a face reclama un pic mai agresiva pentru atragerea tinerilor medici specialisti. Sa nu se rezume la un post aruncat în „Viata Medicala” si sa fie venita si cu un pachet de anumite aspecte atractive. De exemplu, în Oradea s-a decis ca se poate pune la dispozitia medicilor specialisti locuinte de serviciu, care sa aiba posibilitatea sa o cumpere dupa cinci ani. Acest lucru ar atrage un specialist tânar sa vina si la Bistrita. Conducerea spitalului are dreptul sa angajeze si medici cu competente pe perioada determinata. Acum am început la minister sa pregatim datele cu referire pentru atestatele în medicina de urgenta, abia acum am finalizat datele cu Comisia de urgenta. Daca reusim o sa intram la pregatire a unui numar însemnat de medici, la nivel de atestat care sa doreasca sa lucreze si ei în UPU, în ajutorul medicilor din astfel de sectii. Trebuie însa sa se înteleaga ca este totusi o speciailtate noua, am avut rata de parasire mare pe durata rezidentiatului, lucru care acum încercam sa scadem toata aceasta hemoragie de rezidenti în medicina de urgenta catre alte specialitati. Unul dintre motivele acestor plecari a fost ca era fara viitor. Adica veneau, vedau statii proaste, fara echipamente, stiau ca daca vin nu au ce face. Ceea ce facem acum este unul din punctele principale de a atrage medici tineri sa vina sa lucreze.

Salarizarea, începând cu acest an, contine un de 50 % pâna la 100% pentru medici de urgenta la UPU, la SMURD, la Ambulanta, inclusiv pentru medici de anestezie – terapie intensiva. La fel si asistentii si personalul auxiliar beneficiaza de aceleasi sporuri. Acum salariul la un medic specialist este în jur de 12 milioane lei vechi, dupa care vin sporurile, nu doar acest spor de 50 pâna la 100%, mai sunt si altele care intra, iar un medic poate sa ajunga la circa 24 de milioane de lei un salariu pe luna”, a spus Raed Arafat.

Tomograf, la Sfântu’ asteapta

O alta deficienta majora a Spitalului judetean Bistrita-Nasaud este lipsa unui tomograf. Aparatura, care costa circa un milion de euro, este asteptata de mai bine de sapte ani. Cu toate ca este pe lista achizitiilor Ministerului Sanatatii, nu se stie când va ajunge la Bistrita. Recent a avut loc o licitatie pentru achizitionarea unui tomograf, însa Spitalul Judetean a ratat-o, se pare din cauza documentatiei prost întocmite.

Desi mai toata floarea politica bistriteana s-a implicat în rezolvarea achizitionarii tomografului si a trecerii pe lista de prioritati a Ministerului Sanatatii Publice, tot mai des circula diferite zvonuri legate de împotrivirea conducerii spitalului de a avea o asemenea aparatura. Astfel, în mod normal, locul tomografului este în incinta cladirii centrale a Spitalului Judetean, cu atât mai mult cu cât acum avem si o sectie moderna UPU. Numai ca pentru aceasta ar trebui eliberata o anumita sectie – Pediatria, care este tocmai în „parohia” directorului Spitalului Judetean, dr. Gelu Buta. La un moment dat s-a decis chiar amplasarea acestuia în cadrul unei alte sectii, Spitalul de boli infectioase, care apartine de Spitalul judetean, dar care se afla într-o alta zona a orasului. Drept urmare se pot construi diferite scenarii, în care un bolnav, greu transportabil, care necesita de urgenta o tomografie, este purtat de-a lungul orasului.

Pâna una, alta, cazurile cele mai grave care necesita efectuarea unei tomografii sunt transportate la spitalele din Cluj-Napoca sau Târgu-Mures.

Nursingul pe primul plan

Tot la Bistrita se viseaza de foarte multa vreme la înfiintarea unei sectii de neurochirurgie si imagistica. Dar solutia este una deloc usor de gasit. Raed Arafat a declarat ca „aceasta este o problema ca si cu resursele umane. Sa ai un singur neurochirurg într-un centru nu rezolva problema. Peste tot în lume, centrele sunt diferentiate dupa anumite resurse umane si resurse materiale. Un singur neoroghirurg nu rezolva problema unui spital, iar daca vrei sa faci o sectie de neurochirurgie, trebuie sa fi sigur ca poti asigura cadre daca vrei sa ai beneficiu pe aceasta sectie de urgenta. Daca nu, va trebui atunci sa depinzi de centrele regionale cu transport pe cale aeriana sau cu ambulantele. Este o chestie mult mai buna decât sa ai un singur neurochirurg, care pe zi îl gasessti, seara nu-l gasesti, nu stii pe unde e, pentru ca toti întelegem ca este absolut abusrd ca un singur neurochirurug sa fie de garda pe viata. Este imposibil”.

Noi spunem, totusi, ca nimic nu este imposibil daca exista suficienta vointa. Evident, însa, nimic nu se poate rezolva de azi pe mâine. Dar când managerul unui spital este preocupat de cu totul altceva decât de interesele majore ale unitatii nu se face nimic.

Iata cum este prezentat pe un anumit site Spitalul judetean bistritean:

„Spitalul Judetean Bistrita este unitate sanitara de stat, cu personalitate juridica si este subordonata Directiei Sanitare Judetene – Bistrita-Nasaud.

Unitatea face parte din judetele în care se experimenteaza Reforma Sanitara.

Structura personalului spitalului este urmatoarea: personal medical – medici 11%, personal superior medical paraclinic 2%, personal mediu sanitar si auxiliar 73%, personal de întretinere si administratie 14%.

Medicii desfasoara activitati pe specialitati astfel: 48% – medicina interna si profile înrudite, 16% profile chirurgicale, 7% pediatrie, 22% stomatologie generala, 7% radiologie, laboratoare clinice.

Principalele domenii de activitate sunt: nursing, hepatologie, gastroenterologie, urologie, diabet, pediatrie, cardiologie, dializa, management.

Domeniile care prezinta un maxim interes în tendinta de dezvoltare sunt: pediatria, nursing si dializa.

COLABORARI

Spitalul este interesat sa colaboreze în domeniile care fac obiectul dezvoltarii viitoare, adica pediatrie, nursing, dializa.”

Toate acestea în dauna altor prioritati ale spitalului judetean. Dar se pare ca domeniile de interes ale unitatii sanitare coincid cu cele personale ale directorului Gelu Buta, adica pediatria si nursingul.

Trebuie sa mai amintim ca, daca in incinta spitalului judetean s-a mai facut câte ceva, nu asa stau lucrurile în alte sectii. Este sufficient sa dam drept exemplu Sectia de reumatologie, unde peretii stau sa cada, iar tâmplaria este de-a dreptul jalnica.

Gazeta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.