Unicredit Bank se confruntă cu probleme serioase
În Italia se vorbeşte deja despre un program de revigorare a băncii
Preţul acţiunilor a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 11 ani.
În impas se află şi cunoscuta bancă Unicredit, care are în România o sucursală puternică aflată pe un onorabil loc 6 în topul băncilor, UniCredit Ţiriac.
Cel mai puternic semnal de alarmă a venit în urmă cu câteva săptămâni, la sfârşitul lunii septembrie, când titlurile băncii au fost suspendate de la Bursa din Milano, „pentru depreciere excesivă, pe fondul unei căderi ngeneralizate a cotaţiilor bursiere ale băncilor în Europa” potrivit Reuters. Investitorii au intrat în panică după ce Merril Lynch a revizuit în scădere recomandarea de preţ pentru acţiunile băncii italiene. De fapt, preţul acţiunilor Unicredit au scăzut cu 44% în ultimul an. Din acest moment, se aşteaptă implicarea subsidiarei germane HVB pentru depăşirea crizei.
UniCredit ia măsuri
Ştirea bombă că UniCredit a optat pentru soluţii disperate a fost preluată, luni de marile ziare ale lumii. Pentru stopa căderea, UniCredit, una dintre cele mai mari bănci italiene, a anunţat că îşi va majora capitalul până la 6,6 miliarde de euro. Pentru realizarea planului, s-a aprobat înlocuirea dividendelor pentru 2008 cu acţiuni evaluate la 3,6 miliarde de euro şi vânzarea unui pachet de acţiuni de cca. 3 miliarde de euro.
Vânzarea masivă de acţiuni a atras atenţia unui alt colos bancar, Santander care, potrivit presei internaţionale ar fi tentată mai ales de sucursalele Unicredit din Europa Centrală şi de Est. Adică, dacă zvonurile se confirmă, filiala românească ar putea să îşi schimbe în perioada următoare patronatul.
Times Financial anunţă că cea de a doua bancă a Italiei va vinde în perioada următoare un număr record de acţiuni, de 973 milioane la preţul de 3.083 euro/titlu, pentru a reuşi să contracareze efectele crizei care numai în ultimele zile au determinat o scădere drastică a preţului acestora. De asemenea, sursa citată afirmă că, din dorinţa de a-şi proteja lichidităţile, UniCredit va transforma dividendele în acţiuni. Alessandro Profumo, directorul băncii, a declarat pentru cotidianul citat că „ ultimele trei săptămâni au fost extrem de solicitante pentru întreg sectorul financiar şi a rezultat o volatilitate şi o presiune fără precedent, care s-a răsfrânt şi asupra UniCredit”.
UniCredit Italia s-a dezvoltat puternic în ultimii ani şi a decis colaborarea cu HVB Group din Germania şi cu concurenta din Peninsulă, Capitalia Group. În luna iunie a acestui an, UniCredit a anunţat planul de a disponibiliza 9.000 de angajaţi din Italia, Germania şi Austria, dar, în acelaşi timp a decis majorarea numărului de salariaţi din Estul Europei cu 11.500. În acest moment pentru colosul bancar operează cca. 180.000 de persoane.
Ligia Popa