Potrivit unor studii făcute de Greenpeace, compania Unicarm, una dintre cele mai mari firme de procesare a cărnii din ţară, este acuzată că poluează râul. Patronul Unicarm, Vasile Lucuţ a mai avut în trecut probleme cu legea, el fiind acuzat că a dat mită, de ultraj şi de cumpărare de influenţă, însă de fiecare de dată a fost achitat. Ultima achitare de care Lucuţ a beneficiat a fost administrată de magistraţii de la Curtea de Apel Cluj.
Specialiştii de la Greenpeace au reexaminat contaminarea Someşului şi s-a descoperit că în râu încă ajung contaminanţi infecţioşi. Potrivit unui comunicat emis de organizaţie, mostrele luate din râu arată şi o contaminare semnificativă cu bacterii pe partea ungurească a râului Someş. Greenpeace se aşteaptă ca autorităţile să protejeze sănătatea publică şi să ia măsuri urgente împotriva poluării ilegale.
La finalul lunii august 2017, o echipă de experţi ai Greenpeace International a fost în Vetiş, pe malurile râului Someş, în judeţul Satu Mare, pentru a lua mostre adiţionale de apă din râu. În timpul primei vizite Greenpeace din luna mai, s-a dovedit că deşeuri netratate, periculoase, infecţioase şi resturi animale intrate în putrefacţie erau deversate în râul Someş, de la fabrica de mezeluri Unicarm şi provocau probleme la doar câţiva kilometri distanţă de graniţa cu Ungaria. În zonă sunt şi alte fabrici şi instalaţii de procesare a cărnii.
Cea mai recentă analiză a Greenpeace, la final de august, arăta că deşeuri urât mirositoare, putrede, spumoase, inclusiv de carne putredă, continuau să fie prezente în râu. Rezultatele testelor de la un laborator acreditat au arătat încă o dată că apele reziduale contaminate, netratate, continuă să fie deversate în Someş. Numărul de bacterii infecţioase coliforme încă depăşesc limita acceptabilă. Astfel, se poate afirma cu certitudine că scurgerile care ajung în râu trebuie să fie considerate deşeuri periculoase contagioase. Substanţele poluante, în stadiu de putrefacţie din râu erau perceptibile şi detectabile chiar şi pe partea ungară, la aproximativ 6 kilometri distanţă, la Csenger.
„Este de neînţeles cum de, după mai multe luni de la începerea acestui scandal, poluarea care ajunge în Someş persistă, deranjează activităţile recreaţionale, scăldatul şi pescarii. Autorităţile vor fi notificate din nou cu privire la rezultatele analizelor şi li se va pune în vedere să ia măsuri imediate pentru a pune capăt poluării de pe Someş,” declară Simon Gergely, expert chimic regional al Greenpeace.
Judecătorilor le place carnea
Patronul SC Unicarm, Vasile Lucuţ, este acuzat de procurori căar fi încercat să obţină, prin intermediul poliţiştilor, o soluţie favorabilă într-un proces. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea ”au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Vasile Lucuţ, patronul companiei Unicarm, pentru cumpărare de influenţă, a lui Vlad Nicolae Boşca – şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Satu Mare şi a lui Felician Jurj – agent de poliţie în cadrul aceleiaşi instituţii, cei din urmă pentru trafic de influenţă.
Conform sursei citate, în cursul lunii august 2011, Vlad Nicolae Boşca a acceptat de la omul de afaceri Vasile Lucuţ promisiunea unor foloase materiale pentru ca, prin intermediul subordonatului său Felician Gheorghe Jurj, să intervină la un judecător din cadrul Curţii de Apel Oradea care să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar în care omul de afaceri era judecat pentru ultraj”.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj unde magistraţii de aici l-au achitat pe Lucuţ, în mare, pentru că probele strânse de procurori ar fi neconcludente şi obţinute fără respectarea legislaţiei.
Potrivit deciziei de achitare, judecătorii clujeni le-au atras atenţia procurorilor că au sărit peste SRI în privinţa interceptărilor telefonice depuse la dosar. “Din autorizaţiile de interceptare sau înregistrare autorizaţiilor emise de Curtea de Apel Oradea s-a stabilit că autorizaţia de interceptare şi înregistrare a comunicaţiilor va fi pusă în executare de SRI prin Direcţie Judeţeană Satu Mare iar redarea va fi efectuată de SIPI Satu-Mare, însă această dispoziţie a instanţei nu a fost respectată de către organele de urmărire penală, deoarece procesele-verbale redare a convorbirilor telefonice sunt realizate de comisar şef, X.X. despre care instanţa nu are date că ar face parte din structura anterior menţionată. De asemenea, o altă problemă care priveşte aceste înregistrări de convorbiri şi comunicări între inculpat vizează faptul că la dosarul cauzei au fost depuse nu suporturile originale ci copii ale acestora fără ca această acţiune a organelor de urmărire penală să fie justificată în vreun fel, sau măcar să fie adusă la cunoştinţa instanţei. Despre acest aspect au luat la cunoştinţă atât instanţa, cât şi apărătorii inculpaţilor doar la momentul finalizării raportului de expertiză întocmit în cauză”, se mai arată în motivare.
Lucuţ obişnuit cu plângerile penale
Până acum el a fost ţinta unor plângeri penale de la diferite persoane care erau nemulţumite de faptul că Lucuţ îşi construieşte magazinele de desfacere a produselor fără nici o autorizaţie. spre exemplu, în oraşul Marghita, câteva persoane care locuiesc într-un imobil din apropierea unui magazin Unicarm au depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita în care acuzau că din cauza faptului că unul dintre magazinele lui Lucuţ a fost construit prea aproape de imobilul de locuinţe pereţii caselor au crăpat. Deşi plângerea a fost înregistrată în 2008, procurorilor le-a luat aproximativ doi ani ca să cerceteze acest caz, timp în care patronul Unicarm şi-a construit magazinul respectiv.
Într-unul dintre rechizitoriile DNA încheiate pe numele patronului Unicarm se face referire la trei judecători de la Curtea de Apel Oradea, Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Muntean, care au făcut parte dintr-un complet de judecată care l-a achitat pe milionarul Lucuţ de acuzaţia de ultraj împotriva unui medic veterinar de la Direcţia Sanitar Veterinară Satu Mare, care a mers în control la un abator care era proprietatea omului de afaceri. Medicul a încercat să scoată de la comercializare organe stricate pe care societatea Unicarm le vindea la poarta fabricii şi a fost agresat ulterior de Lucuţ în incinta unităţii. Lucuţ l-a bătut pe medicul veterinar de l-a băgat în spital. Judecătorul Mircea Puşcaş care apare în dosarul lui Lucuţ, a fost condamnat într-un alt dosar de corupţie la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, magistratul fiind acuzat că ar fi primit o mită de 20.000 de euro.
De la volanul basculantei la Top 300 cei mai bogaţi români
Vasile Lucuţ este unul dintre milionarii post-decembrişti. Înainte de 1990 el a fost şofer de basculantă însă, iniţial, a câştigat din tranzacţiile cu alcool, fiind unul dintre furnizorii de palincă ai “miticilor”. În 1997 a debutat în industria cărnii când a deschis o secţie de procesare a cărnii şi, ulterior a investit masiv de-a lungul anilor. Conform TOP 300, Lucuţ a investit peste 30 de milioane de euro, bani alocaţi construirii a patru fabrici noi, producătoare de lapte proaspăt, lapte praf, îngheţată şi produse de panificaţie. Din această sumă, 30% a însemnat aportul personal al lui Lucuţ.
Răzvan Robu