Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, la o conferinţă de specialitate din București, că „presiunea pusă pe Ungaria de a renunța la gazul rusesc înseamnă, pur şi simplu, să arunce în aer aprovizionarea cu gaze”, pentru că din cauza infrastructurii nu poate evita folosirea acestuia.
El a mai adăugat că Ungaria respinge orice fel de abordare prin care aprovizionarea cu energie este transformată într-o chestiune ideologică sau politică. „Noi, ca ţară, depindem de alţii, depindem de ţările care sunt furnizoare de gaze şi ţările unde gazul tranzitează. Şi atunci soluţia este să te interconectezi cu toţi ceilalţi. Avem interconectori cu şase dintre cele şapte ţări vecine. În ceea ce priveşte România, tocmai am crescut capacitatea la 2,5 miliarde metri cubi, reciproc, ceea ce înseamnă că tranzitul dinspre România poate să contribuie la securitatea noastră în alimentare cu aproximativ un sfert anual.
Aş vrea să mai profit de ocazia aceasta să vă spun un lucru: în prezent, din cauza infrastructurii, nu putem să evităm folosirea gazului rusesc. Dacă renunţăm la gazul rusesc, dacă renunţăm la livrările lor, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm ţara. Producţia noastră nu depăşeşte 1,5 miliarde. Deci, trebuie să importăm 1,8 miliarde mc, anual. Şi în ciuda faptului că am investit foarte mult în capacitatea noastră de a putea să importăm cantităţi mari de gaz în cazul în care capacitatea ţărilor vecine nu e suficient de mare, tot nu merge. Cu România avem capacitate de intrare şi de ieşire echivalentă şi este foarte bine. Aşa ar trebui să fie situaţia în toate cazurile. Aşadar, presiunea pusă pe noi să renunţăm la gazul rusesc înseamnă pur şi simplu să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze. Asta e realitatea. Având în vedere că noi suntem responsabili de aprovizionarea în siguranţă a ţării, trebuie să menţinem relaţia”, a afirmat Szijjarto, scrie Digi24.ro.