Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat lista adăposturilor de protecție civilă din întreaga țară. Vorbim despre câteva zeci de pagini în care se regăsesc nu mai puțin de 4358 de locuri în care oamenii s-ar putea ascunde la nevoie.
În mod evident, nu toate orașele au parte de astfel de adăposturi, în timp ce mediul rural pare a fi unul condamnat de-a dreptul. Există însă câteva sate sau comune care se bucură de asemenea refugii, prea puține însă pe întreg teritoriul României.
Unde fugim în caz de atac aerian în România!
Vestea bună este că fiecare județ în parte deține astfel de adăposturi. Vestea cu adevărat proastă este că multe dintre ele au devenit între timp beciuri pentru murături și damigenele cu vin de țară. Nu se termină aici pentru că există și o parte înfiorătoare.
Așa cum era de așteptat nu există loc pentru toată lumea. Adăposturile au o capacitate insuficientă și prea puțini oameni știu cu exactitate unde se află acestea.
De exemplu, cele mai puține refugii sunt în județul Ialomița, numai 13 la număr. Trei dintre ele sunt în Urziceni, cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei. Așadar, nimic pentru comunele din jur, cum ar fi Bărbulești, localitate devenită celebră la începutul pandemiei de coronavirus, Fierbinți, sat în care se filmează serialul Pro TV sau Moldoveni și Dridu, comune aflate, totuși, destul de departe de București.
Nici Vrancea nu stă mai bine, de asemenea, cu 13 adăposturi, nouă dintre ele fiind în principalul oraș, Focșani, trei la Adjud și unul singur în Panciu. Alba are 15 refugii, în timp ce Călărași a raportat 23. Potrivit listei, în Hunedoara ar fi 25 de adăposturi.
Câte adăposturi sunt în București
Cel mai mare oraș al țării stă și cel mai bine din acest punct de vedere. Bucureștiul pare a fi asigurat cu adăposturi aproape în fiecare cartier în parte. Vorbim despre 1171 de refugii în caz de atac asupra Capitalei și nu numai.
Probleme sunt în sectorul 5 acolo unde există doar 57 de astfel de adăposturi pentru aproximativ 270 de mii de locuitori. Nici în Sectorul 3 nu sunt lucrurile mai bune însemnând că Primăria are amenajate 140 de locuri.
În sectorul 1, sector condus de Clotilde Armand sunt 163 de adăposturi pentru ca în Sectorul 4 să avem 167. În sectorul liberalului Ciprian Ciucu sunt amenajate 294 de refugii pentru ca, cele mai multe, să fie în sectorul 2, 344 la număr.
Interesant este că există cartiere cu probleme serioase. Astfel, în Crângași, de exemplu, a fost raportat un singur adăpost, la numărul 29, acolo unde se află și Administrația Piețelor din Sectorul 6.
Ștei, mini-orașul minune cu 21 de adăposturi
De remarcat și situația din Ștei, fostul Dr Petru Groza, de pe vremea comuniștilor, oraș situat la 80 de kilometri de Oradea și la 10 de Vașcău. Acesta a fost ridicat în proximitatea satului cu același nume la începutul anilor 50.ADVERTISEMENT
În întregul său, orașul a fost proiectat chiar la Moscova, de un arhitect rus, tocmai de aceea se spune că străzile au o formă unică în România, fiind paralele și foarte lungi.
Nu mai puțin 21 de adăposturi civile există în această zonă, una în care se află puțin peste șase mii de locuitori. Astfel, pe strada Petrileni, de la numărul 10 până la numărul 19, așadar par și impar, ceea ce înseamnă pe ambele părți ale drumului, există refugii.
De asemenea, pe strada Andrei Mureșanu, blocurile Z1, Z2, Z3 și Z4 au toate adăposturi civile.
FANATIK a solicitat în mod oficial de la IGSU o situație exactă a acestor adăposturi încă din luna octombrie a anului trecut, atunci când situația din Ucraina nu era una atât de tensionată. A fost nevoie de mai bine de trei săptămâni pentru un răspuns destul de evaziv.
„La adresa dumneavoastră înregistrată la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu nr…. din 6.10.2021, referitoare la situația adăposturile de protecție civilă din România, vă comunicăm faptul că aceste date sunt în curs de actualizare și vor fi publicate ulterior pe site-ul IGSU.
În conformitate cu Legea 481/2014 deținătorii și utilizatorii adăposturilor publice de protecție civilă sunt obligați să îndeplinească normele și măsurile stabilite pentru menținerea adăposturilor și a instalațiilor utilitare ale acestora în stare de funcționare, astfel, în acest sens, adăposturile se inspectează periodic de către personalul de specialitate al serviciilor de urgență profesioniste”, au răspuns reprezentanții IGSU reporterilor FANATIK.
A fost nevoie de câteva luni bune de la acest comunicat trimis pe adresa redacției, până când IGSU a publicat, în cele din urmă, pe site-ul oficial, lista adăposturilor civile, una care apare acum la secțiunea informații utile, alături de măsuri COVID-19, întrebări frecvente sau asigurare logistică.
Întreaga listă a adăposturilor civile din țară poate fi consultată AICI
Sursa: fanatik.ro
Citește și: Situația infectărilor cu SARS CoV-2 și decesele, în BN! Vezi incidențele din fiecare localitate