33 de conserve de ton au fost analizate de Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor. Conservele atent examinate sunt provenite din Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius, Grecia şi Italia.

40% din conservele de ton analizate sunt fie etichetate greșit, fie nu conțin destule informații pentru consumatori, iar pe 2 din 5 conserve nu este menționată zona de pescuit.

Femeile însărcinate, persoanele în vârstă cu boli cronice și copiii trebuie să evite consumul de ton (Ton Albacora) în conservă din cauza conținutului de metale grele (plumb, cadmiu și mercur).

Metalele grele consumate în cantități mari poate produce probleme de sănătate precum: ahicardia, hipertensiunea, pierderea auzului, memoriei, părului, dinţilor şi a unghiilor, apariţia unor probleme neurologice etc.

Conservele analizate erau distribuite de către: Interbrands Marketing & Distribution, Defne Selos, Serpico Trading, De Silva Exclusiv, Tymbark Maspex Romania, Garom Food, Ivico Total Distribution, Whiteland Import-Export, Nordic Import Export, Parma Food Group Distribution, Mico Total Distribution, Queen Monaco Services, Safeway International, Hame Romania, Dinadi si Cyrom Romania. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Studiul a fost realizat de către echipa de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

După analizarea etichetelor de pe conserve experții APC au constatat:

-conservele de ton analizate provin din mai multe țări: 30% din Thailanda, 21% din Filipine, 15% din Spania, 6% din Ecuador, 6% din Cote D Ivoire, 3% din Bulgaria, 3% din Vietnam, 3% din Ghana, 3% din Seychelle, 3% din Mauritius, 3% din Grecia şi 3% din Italia.

-64% dintre conservele analizate au în compoziție ulei vegetal, dintre care:

– la un procent de 15% nu se specifică tipul de ulei vegetal

– 3% folosesc ulei de rapiță

– 18% folosesc ulei de floarea soarelui

– 15% folosesc ulei de soia 

-specia de ton folosită la fabricarea conservei:

– 55% folosesc Katsuwonus pelamis

– 27% nu declară specia de ton

– 15% folosesc Ton Albacora

– 3% folosesc Ton Tonggol

cantitatea de ton din conservele analizate variază între 60% și 70,5% din cantitatea netă a conservei.

doar 61% dintre producători declară zona de unde a fost pescuit peștele, după cum urmează: 

– 37% în zona FAO 71;

– 12% în zona FAO 51;

– 6% în zona FAO 77/78;

– 6% în zona FAO 87.

valoarea energetică per 100 g produs variază astfel:

-între 70 kcal şi 118 kcal pentru conservele de ton în suc propriu

– între 132 kcal şi 496 kcal pentru conservele de ton în ulei vegetal, respectiv ulei vegetal şi saramură

cantitatea de proteină din 100 g produs variază între 13 g și 27 g. De menționat faptul că valorile ridicate de proteine din unele tipuri de conserve de ton sunt date şi de către proteinele de origine vegetală din uleiurile vegetale folosite în unele rețete

cantitatea de lipide din 100 g produs variază între 0,2g și 35 g. Maximele sunt date de uleiurile folosite în rețetele unor producători

cantitatea de sare din 100 g produs variază între 0,17 g şi 1,8 grame

Motivul pentru care există pe piață ton contaminat

În urmă cu şase ani (11 martie 2011), urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului.

„La alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă şi locul unde a fost pescuit peştele întrucât cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleaşi condiţii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor” a declarat Domnul, Conf. Univ. Dr. Costel STANCIU, Președinte APC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.