Şeful Postului de poliţie din comuna doljeană Daneţi, agentul de poliţie Aris Constantin Dică, un alt agent de poliţie, Viorel Minuţă, şi un tehnician silvic au fost reţinuţi pentru 24 de ore de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi favorizarea făptuitorului într-un dosar instrumentat de Direcţia Generală Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, după ce ar fi primit 10.000 lei de la un denunţător pentru a interveni într-un dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic, scrie agerpres.ro.
„Ca urmare a unui complex de măsuri investigativ-operative, în data de 27.02.2017, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au organizat şi realizat prinderea în flagrant a numiţilor M.V., agent de poliţie în cadrul unei Secţii de Poliţie Rurală – I.P.J. Dolj şi C.I., tehnician silvic la un ocol silvic, cu ocazia pretinderii şi primirii sumei de 10.000 lei de la M.C., denunţător în cauză, pentru a nu lua măsurile legale faţă de acesta, în urma instrumentării unui dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi DGA.
Potrivit sursei citate, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie M.V., împreună cu un coleg, agentul de poliţie D.A.C. l-au depistat pe M.C. în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, ocazie cu care i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
Ulterior, la domiciliul lui M.C. s-au efectuat percheziţii, ocazie cu care au fost depistate cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, s-a apelat la C.I., tehnician silvc, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de M.C., acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Ca urmare a întocmirii dosarului penal, C.I. l-a abordat pe denunţător şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o ‘cotizaţie’ unei asociaţii a proprietarilor de păduri, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei.
C.I. şi cei doi poliţişti au stabilit ca prejudiciul constatat să fie coborât sub limita infracţiunii, astfel încât dosarul penal să fie înaintat parchetului competent cu propunere de clasare, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 lei către asociaţia indicată. La data de 27.02.2017, M.C. s-a întâlnit cu M.V. şi C.I. la Postul de Poliţie, iar denunţătorul a plătit sumele de mai sus, în cuantum total de 10.000 lei, la casieria Primăriei, fiindu-i eliberate în acest sens documente justificative de încasare a amenzilor contravenţionale care totalizau 2.500 lei şi o chitanţă de încasare pentru suma de 7.500 lei, reprezentând ‘cotizaţie’ pentru asociaţie.
Făptuitorii au fost conduşi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită şi favorizarea făptuitorului, iar în urma probelor administrate, procurorul de caz a dispus reţinerea inculpaţilor M.V., D.A.C. şi C.I. pentru o perioadă de 24 ore, urmând ca în cursul zilei de marţi să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.