Produsele lactate pot fi falsificate iar unii producători profită de acest fapt prin utilizarea unui procent minim de ingredient principal și adăugarea altor ingrediente sau a unor surogate precum ar fi amidonul. Problema adevărată a lactatelor contrafăcute este faptul că amidonul există în produs, nu și pe ambalajul acestuia.

Multe mărci de  lapte,  iaurt,  smântână și unt de pe piață au un procent foarte mic de lapte. În ciuda denumirii lor de produs lactat, acestea nu conțin poate nici măcar 50% lapte. Pe lângă faptul că nu sunt integrale, produsele lactate pot fi ușor contrafăcute – fie prin adăugarea de apă, fie prin adăugarea unor ingrediente de „umplutură”.

„Pentru a testa să vedem dacă produsele sunt adevărate, adică nu sunt falsificate cu nimic, există o tehnică foarte simplă”. Dr. Vodnar spune că există o substanță care poate arăta dacă smântâna, de pildă, este reală sau nu. Această substanță este iodul. Dacă aveți în casă o sticluță de iod sau betadină, puteți face acest experiment inedit. Copiilor le va plăcea maxim! Iodul arată dacă smântâna este falsificată Puneți o cantitate mică de smântână într-un bol. Adăugați 1-2 lingurițe de iod și amestecați bine. Așteptați să se întâmple „magia”. 

Dacă smântâna capătă o culoare albastră, e semn că produsul este contrafăcut. Dacă smântâna se face maro, portocalie sau galbenă, înseamnă că este naturală și că nu are adaos de amidon. „Dacă apare colorația albastră, este falsificat”.

În urma experimentului realizat de Gazeta de Bistrița am ajuns la concluzia că suntem „aproape” în siguranță. Am testat 14 mărci de smântână de pe piața din România. Din totalul de 14, doar una a picat testul iodului: „Smântână fermentată” de la MONOR, un producător din județul Bistrița s-a dovedit că umblă cu ocaua mică, desigur, numai în produs nu și pe etichetă.

Biochimistul spune că un astfel de produs conține amidon sau făină. În contact cu amidonul, iodul dă o nuanță albăstruie, purpurie. Amidonul nu apare pe etichetă Din păcate, unii producători folosesc această metodă pentru a falsifica produsele lactate cu o consistență groasă, precum smântâna, iaurtul sau crema de brânză. 

Problema este că acest lucru nu este trecut pe etichetă. „Nimeni nu etichetează că are amidon. Aceasta este o metodă de falsificare în realitate”.

8 COMENTARII

  1. Corect aveti dreptate dar cand uni producatori baga in produs aracet sau azot sau acid sulfuric nui problema? Interesant cum acele produse nu sant testate sau le ati ocolit sant cel putin 2 producatori romani si 5 straini cu produse pe piata romaneasca care practica acest lucru .care e mai toxic amidonul sau aracetul azotul sau acidul?

  2. De ce Gazeta de Bistrița nu a luat lângă ei și niște reprezentanți din batalioanele de inspectori sau comisari dela ANSVSA sau ANPC , care au posibilitatea să închidă pe loc afacerea babuinil care se joacă cu sănătatea oamenilor ? Sau acești mari inspectori nu se coboară la nivelul gazetarilor ?

    • Tu nu vezi cum sunt gazetarii …la cersit in functie de ce ii plateste guvernul sa manance si ei o pita cinstita .Numai gazetarii de soi nu sunt …pe de alta parte inspectorii au treburile lor sa isi stranga banii la salarii…iar tu minte luminata ..nu iti dai seama ca is la mijloc sute de oamenii care lucrand acolo …isi castiga si ei existența

  3. Doamna Valentina , unele lucruri nu bat in acest articol .Sunteți bistrițeancă ??
    1. Cum de nu apar mai mulți producători din Bistrița la acest test ??? Că doar sunt destui . Monor din câte știu eu poate greșesc are aproximativ 3000 de vaci .
    2. Oare aveți ceva personal cu Monor .
    3. Cum de in imaginea pe care ne o furnizați
    apare 7 produse ( poate chiar 8 ) de la Alba
    Lact producător francez ( care nu mai au
    nici o vaca ) oare vreți să le faceți reclama
    la Alba Lact prin acest test ???
    4. Eu știu că un jurnalist se informează foarte bune înainte de a publica ceva , sau a fost cu dedicație ?
    5 . Știți ce produce Solina producător care are fabrica in Alba Iulia și cine este cel mai mare client al lor ???
    Aveți tema pentru acasă să aflați ce produce și la cine livrează foarte multa marfa .
    Apropo am întâlnit mulți bistrițeni la viața mea dar toți erau mândri de produsele lor locale și de acest producător .
    Mi ați trezit interesul de a face și eu acest experiment cu toate produsele din imagine .

    4. Eu știu caun

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.