Un tânăr pictor din Cluj Napoca este tot mai aproape de o condamnare la închisoare, după ce a adus câteva frunze de coca pentru a le folosi într-un proiect artistic. El este judecat la Curtea de Apel Cluj, iar instanța a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a lămuri dacă el trebuie acuzat de trafic internațional de droguri sau de tentativă, caz în care pedeapsa ar fi mai blândă. Însă, verdictul dat de ÎCCJ la sfârșitul acestei săptămâni nu îl favorizează în niciun fel pe artistul clujean.
Matei Păcurar, un tânăr pictor din Cluj Napoca, a călătorit în Argentina, iar la întoarcere a adus cu el câteva frunze de coca, plantă interzisă în România fiind trecută la categoria drogurilor de mare risc. În Aeroportul Cluj Napoca, când a fost întrebat de poliția de frontieră dacă are ceva de declarat, el a deschis valiza și le-a spus despre frunze. În acest fel, el a ajuns să fie acuzat de procurorii DIICOT Cluj de trafic internațional de droguri!
Dosarul s-a judecat pe fond la Tribunalul Cluj, iar magistratul Mihai Ghica i-a dat tânărului artist pedeapsa minimă de 3 ani cu executare.
”Aplicând inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani 1 lună şi 10 zile închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă (1 lună închisoare), rezultând în sarcina inculpatului Păcurar Matei pedeapsa de 3 ani 2 luni şi 10 zile închisoare, în detenţie”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței.
Nefiind traficant de droguri, Păcurar a contestat decizia, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj unde este judecat de Monica Nicola și Livia-Marcela Mango.
La cererea DIICOT Cluj, instanța a sesizat Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a vedea care este modalitatea de administrare a pedepsei pentru trafic internațional de droguri unui inculpat care, de fapt, nu este traficant de droguri.
Din nefericire pentru Păcurar, ÎCCJ a dat un verdict care nu îl avantajează.
În sesizare, Curtea de Apel Cluj a sesizat ÎCCJ prin următoarea întrebare: „Când o persoană intră în România cu avionul având asupra sa droguri, ele se considera introduse în țară când persoana trece frontiera în spațiul aerian sau doar după aterizare, când persoana a trecut de punctul de trecere a frontierei din incinta aeroportului?”
Curtea supremă a răspuns că poate fi acuzată de trafic internațional de droguri o persoană care intră în spațiul aerian al țări cu droguri asupra sa.
”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj, Secţia penală prin încheierea de şedinţă din 14 octombrie 2021, pronunţată în dosarul nr.2259/117/2019, şi stabileşte că:
În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 3 din Legea nr. 143/2000, în situația în care o persoană călătorește în România cu avionul având asupra sa droguri, acestea se consideră introduse în ţară (cu consecința consumării infracțiunii) în momentul în care persoana aflată la bordul aeronavei trece frontiera, intrând astfel în spațiul aerian cuprins între frontierele de stat, fără ca efectuarea controlului vamal să prezinte relevanță în privința consumării infracțiunii. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 27 ianuarie 2022”, arată soluția ÎCCJ.
Acum pictorul clujean așteaptă și răspunsul Curții Constituționale a României.
S-a autodenunțat la vamă că avea frunze de coca în bagaj
Tânărul pictor recunoaște că a introdus în țară frunze de coca, dar că atunci când a ajuns în fața organului de poliție de frontieră de pe Aeroportul din Cluj-Napoca a spus din proprie inițiativă că în bagajul de cală are patru pungulițe de frunze de coca. Astfel, frunzele de coca nu au fost descoperite de vameși sau procurori, ci au fost predate de Matei Păcurar atunci când a fost întrebat dacă are ceva de declarat.
”A achiziționat cu suma de cca. 70 pesos (aproximativ 7 lei) patru pungulițe conținând frunze de coca într-una din deplasările sale din Munții Anzi. Pregătindu-se să revină în România, inculpatul a așezat cele patru punguțe conținând frunze de coca în bagajul de cală, deasupra obiectelor vestimentare, pentru ca în cazul unui eventual control să nu le ascundă, ci să le declare (conform propriilor afirmații). Practic, intenția de a le declara ar fi fost condiționată la nivel mental de preexistența unul control. Inculpatul a părăsit Aeroportul Buenos Aires, la data de 17.02.2019, luând o cursă aeriană de linie. A făcut o escală în Marea Britanie, Londra, Aeroportul Gatwick, unde a fost supus controlului de frontieră, bagajul de cală nefiind verificat. În ziua următoare, la data de 18.02.2019 a luat o cursă aeriană Wizzair din Londra, Aeroportul Luton, spre România. A sosit în Cluj-Napoca în aceeași zi, la orele 12:35. Ajuns la controlul de frontieră (înainte să ridice bagajul de cală), agentul de poliție de frontieră l-a întrebat pe inculpatul Păcurar Matei dacă are ceva de declarat, context în care inculpatul a afirmat că are în bagaj niște frunze de coca pe care le-a achiziționat din Argentina. Ulterior, inculpatul a fost supus unul control corporal și al bagajelor. În bagajul de cală au fost găsite cele 4 pungulițe conținând frunzele de culoare verde uscată. Cele patru pungulițe au fost ridicate de către polițiștii de frontieră”, arată dosarul.
Condamnare blândă cu executare
În motivarea primei sentințe, judecătorul a apreciat că ”inculpatul a săvârșit fapta cel puțin cu intenție directă în modalitate, întrucât a avut reprezentarea consecințelor acțiunii sale și le-a urmărit. Inculpatul a dorit să-și satisfacă nevoia de consum. Practic, scopul (indiferent că este analizat ca element al laturii obiective – finalitate/destinație sau al laturii subiective) este îndeplinit în cauză”.
Pentru a-i da pedeapsa minimă, magistratul a concluzionat că ”aplicarea unei pedepse poate avea anumite consecințe negative asupra persoanei sale, în special în planul evoluției educaționale și profesionale, dar constituie și un semnal de alarmă și de reevaluare a unui tendințe comportamentale periculoase. Inculpatul este cetățean român, în vârstă de 25 ani, cu studii superioare, doctorand (în evoluția sa ca student, student-masterand și student doctorand având rezultate excepționale), necăsătorit, fără copii minori în întreținere. În plus, inculpatul nu are antecedente penale și este o persoană sinceră. Pentru aceste motive, pedepsele vor fi aplicate la nivelul minimului prevăzut de lege pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, reduse în urma incidenței efectelor circumstanței atenuante și cauzei de reducere. În temeiul art. 39 alin. (1) lit. b) din C.p., va contopi cele două pedepse de 3 ani 1 lună și 10 zile închisoare, respectiv 3 luni închisoare, aplicând inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani 1 lună și 10 zile închisoare la care se va adăuga sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă (1 lună închisoare), rezultând în sarcina inculpatului Pacurar Matei pedeapsa de 3 ani 2 luni și 10 zile închisoare, în detenție (nefiind posibilă o altă modalitate de executare mai blânda din cauza cuantumului pedepsei rezultante)”, mai arată sentința instanței de fond.
A zburat până a dat de DIICOT Cluj
La mijlocul lunii februarie 2019, Matei Păcurar s-a întors din Argentina, unde fusese în cadrul unor burse Erasmus. De acolo a cumpărat patru pungulițe cu frunze de coca în greutate de aproximativ 30 de grame. Le-a pus în bagajul de cală și a trecut fără nicio problemă de filtrele de securitate, până când a ajuns pe aeroportul din Cluj Napoca. Aici a fost întrebat dacă are ceva de declarat. A răspuns că în bagajul de cală are câteva frunze de coca și i s-a făcut dosar penal. Cei de la DIICOT Cluj l-au încadrat la trafic internațional de droguri de mare risc. Legea nr. 143 din 26 iulie 2000 stabilește că pedeapsa pentru această infracțiune este între 3 și 10 ani (Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, arată textul de lege).