Un oraș și 37 de comune din județ acționează în judecată Guvernul României. Nemulțumirea care a unit cele 38 de unități administrativ teritoriale în același demers este legată de modul cum s-au distribuit, în toamna anului trecut, fondul de rezervă bugetară.

38 de unități administrativ teritoriale din județ cer în instanță anularea actului administrativ cu caracter normativ HG 1088/2021. Dosarul a fost înregistrat în 20 octombrie, la Curtea de Apel București. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru luna viitoare.

Cele 37 de primării de comună și una de oraș au dat în judecată Guvernul României și au cerut anularea actului respectiv, nemulțumite de distribuirea banilor din fondul de rezervă bugetară, din toamna anului trecut. De altfel, dosarul a fost înregistrat la două săptămâni de adoptarea actului de către Guvernul României.

Deși această practică de distribuire discreționară a banilor este cunoscută de decenii, este pentru prima dată când comunele își unesc forțele și cer în instanță anularea actului în baza căruia s-au împărțit banii.

În total, unitățile administrativ-teritoriale din Bistrița-Năsăud au primit 9,7 milioane de lei, în toamna anului trecut. Cea mai mare sumă, de un milion de lei a mers către Consiliul Județean. Orașele cu primari PNL (Bistrița, Năsăud și Sângeorz-Băi) au luat câte 800.000 de lei, în timp ce Beclean (primar PSD) a primit doar 100.000 de lei.

Comunele care au primit sumele cele mai mari sunt: Chiochiș, Feldru, Ilva Mare, Leșu, Lunca Ilvei, Miceștii de Câmpie, Nușeni, Petru Rareș, Rebrișoara, Runcu Salvei, Spermezeu, Șanț, Șieu-Măgheruș și Urmeniș. Toate au primari PNL și-au primit în toamnă câte 300.000 de lei.  

Doar Bistrița-Năsăud și încă un județ din toată țara au primit sub 10 milioane de lei la alocarea respectivă. Brăila a fost singurul județ care a primit mai puțin decât Bistrița-Năsăud – 6,3 milioane de lei. Unele județe, cum este cazul Constanței (a primit 71 de milioane de lei) au primit și de 7 ori mai puțin decât Bistrița-Năsăud.

Comunele cu 0 lei au chemat Guvernul în instanță

Unsprezece (11) din cele 62 de unități administrativ teritoriale care compun Bistrița-Năsăud nu au primit niciun ban de la Guvernul României, la ultima distribuire de fonduri. Șapte dintre acestea se și numără printre cele care au dat în judecată Guvernul României. Comunele cu zero lei primiți care au făcut front comun și-au dat în judecată Guvernul sunt: Livezile, Rebra, Romuli, Sânmihaiu de Câmpie, Silivașu de Câmpie, Șieu și Telciu. Culmea, toate au primari ALDE.

Nici cu primăriile conduse de PSD, Guvernul României n-a fost mai darnic. Becleanul, de exemplu, a luat doar 100.000 de lei, în condițiile în care celelalte orașe, cu primari PNL, au primit de 8 ori mai mult și anume câte 800.000 de lei.

Au primit doar câte 50.000 de lei primăriile Bistrița-Bârgăului, Budacu de Jos, Budești, Căianul Mic, Ciceu Giurgești, Ciceu Mihăiești, Chiuza, Coșbuc, Dumitrița, Galații Bistriței, Ilva Mică, Lechința, Maieru, Măgura Ilvei,  Milaș, Monor, Negrilești, Nimigea, Parva, Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, Rodna, Salva, Șieu-Odorhei, Șieuț , Târlișua, Teaca, Tiha Bârgului, Zagra. Primăria Mărișelu a primit cu 3.000 de lei mai mult, mai exact 53.000 de lei.

Sumele respective trebuiau să ajute unitățile administrativ teritoriale să-și echilibreze bugetele locale, asigurând costurile pentru serviciile de asistență socială și de protecția copiilor, cofinanțări de proiecte, cheltuieli curente sau urgențe.

Primii care au reacționat cu privire la această alocare au fost parlamentarii PSD, Daniel Suciu, Bogdan Ivan și Ioan Deneș: „Să vă fie rușine! Cîțu, nemernicii de complici din Guvern și PNL folosiși banii publici pentru mizeria voastră de congres? Pentru plata funcțiilor voastre? Acum, când toate comunele și orașele au nevoie de bani, voi, disprețuitori, nesimțiți, inconștienți și penali dați de 6 ori mai mulți bani comunelor PNL decât celor conduse de PSD și de 8 ori la orașe? Dar nu vă crapă obrazul de nesimțire, cu ce v-au greșit jumătate din bistrițeni să îi scuipați în față?”, spunea Daniel Suciu.

Cine împarte, parte-și face și la Consiliul Județean

Cu câteva luni înainte, Consiliul Județean a împărțit bani primăriilor din județ pentru echilibrarea bugetelor. Acolo situația a fost taman pe dos. Au primit mai mulți bani primăriile cu primari PSD.

Sângeorz-Băi, care a primit de la Guvern 800.000 de lei, primea de la Consiliul Județean doar 100.000 de lei: „Ne lipsim de aceste fonduri, să își cumpere scobitori că de hârtie igienică nu le ajung cei 100.000 de lei. Sângeorz-Băi se pare că rămâne stat în stat și ne vom descurca cum am făcut-o și până acum”, spunea primarul de atunci, Traian Ogâgău.

Becleanul a primit atunci cea mai mare sumă – 900.000 de lei, în timp ce Bistrița a primit doar 100.000 de lei, la fel și orașele Năsăud și Sîngeorz-Băi. Sume mari au primit și Căianu Mic – 800.000 de lei, Lechința – 900.000 de lei, Livezile 900.000 de lei, Maieru – 900.000 de lei, Prundu Bârgăului, Rodna, Telciu sau Zagra.

Culmea, în ședința cu pricina, președintele Consiliului Județean a precizat că alocările favorizează PSD tocmai pentru că cu un an în urmă Guvernul favoriza cu alocările primăriile PNL.

„Vreau să vă spun că proiectul nostru are titlul: echilibrare bugete. Știți câți locuitori are comuna Miceștii de Câmpie? Vă spun eu. Undeva la 1.000 de locuitori. A primit anul trecut, de la Guvern 17 miliarde de lei vechi. Iar comuna Maieru, care are doar elevi de școală peste 2.000 a primit 590.000 de lei. Ne mai trebuie încă 4 ani ca să echilibrăm ce a făcut Guvernul PNL în 2020”, a spus președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, în timpul ședinței de anul trecut în care s-au alocat sumele respective.

La proiectul de hotărâre votat de consilierii județeni au fost atașate și sumele primite de către primării de la Guvernul României cu un an înainte.

La începutul acestui an, Consiliul Județean a împărțit primăriilor din județ alte 33 de milioane de lei, reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în acest an.

Dintre orașe, Bistrița a primit cea mai mică sumă 400.000 de lei, în timp ce spre Năsăud au mers 750.000 de lei, iar Becleanul și Sîngeorz-Băi au primit câte un milion de lei. Dintre comune, Căianu Mic, Josenii Bârgăului, Lechința, Prundu Bârgăului, Rodna și Tiha Bârgăului au primit cea mai mare sumă 800.000 de lei. Cea mai mică sumă  (200.000 de lei) a mers către comuna Urmeniș, comună care la ultima distribuire a Guvernului a primit 300.000 de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.