Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ungaria, Attila Balázs, a fost protagonistul unei inaugurări inedite în comuna Remetea, județul Harghita. Acesta a construit un aeroport privat impresionant, care a fost pus în funcțiune chiar în ziua vizitei premierului maghiar Viktor Orban la București, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Marcel Ciolacu pentru un prânz privat.
Evenimentul de inaugurare a aeroportului privat a fost marcat de sosirea primului zbor de testare, efectuat de compania aeriană ungară Aeroexpress. Un avion de pasageri Embraer 120ER, capabil să transporte 30 de persoane, a aterizat pe pista aeroportului, după un zbor de 90 de minute din Budapesta. Acest moment special a fost raportat de agenția ungară de presă MTI și preluat de Hirado.hu.
Attila Balázs, fondatorul companiei Aeroexpress, a explicat că de mulți ani lucrează pentru a dezvolta legături aeriene între Ungaria și Transilvania, întrucât mijloacele de transport pe uscat sunt dificil de realizat în anumite zone. În planurile sale, se află lansarea a două zboruri zilnice între Remetea și Budapesta începând cu anul viitor. Unul dintre acestea va servi interesele afacerilor grupului său, în timp ce cel de-al doilea va fi deschis pentru pasageri din întreaga lume.
Attila Balázs, care deține grupul de firme de construcții Bayer Construct, se numără printre cei mai bogați maghiari, cu o avere estimată la peste 80 de milioane de euro, conform G4Media. Acesta este și omul de afaceri care a construit pista aeroportului din Remetea, demonstrând interesul său pentru dezvoltarea și investițiile în România.
Legăturile sale cu guvernul Fidesz din Ungaria sunt evidente, fiind numit de către publicația maghiară Válaszonline drept „noua cometă a NER” (Sistemul de Cooperare Națională, o comunitate politică creată de Fidesz, partidul de guvernământ). De asemenea, există mențiuni despre legăturile sale strânse cu István Tiborcz, ginerele premierului ungar Viktor Orbán și proprietarul grupului de companii de investiții și dezvoltare imobiliară BDPST Group.
În contextul investițiilor făcute în România de către guvernul de la Budapesta, secretarul de stat maghiar Levente Magyar a subliniat că prin Programul de Dezvoltare Economică, aproximativ 150 de miliarde de forinți (401,18 milioane de euro) au fost subvenționați antreprenorii din Ungaria și maghiarii din Transilvania care investesc în Transilvania. Aceste investiții au avut un impact semnificativ, generând o valoare economică de 800 de milioane de euro prin construcția de fabrici, uzine, hoteluri și pensiuni, susținând astfel dezvoltarea economică în regiune.