Dupa ce a trecut pe ordinea de zi cele doua proiecte de hotarare care stipulau inlocuirea celor doi liberali exclusi din partid, Anton Vlad si Luca Peter, presdintele Liviu Rusu a anuntat chiar la inceputul sedintei retragerea lor de pe ordinea de zi.
Toate cele 11 proiecte de hotarare au trecut fara probleme gratie voturilor majoritatii dar si a celor trei liberali trecuti de partea PDL.
PSD si PNL il acuza pe Rusu de abuz in serviciu
Un nou scandal zguduie din temelii structura politica a Consiliului Judetean, dupa ce presedintele Liviu Rusu a retras de pe ordinea de zi proiectele de hotarare care vizau inlocuirea celor doi liberali exclusi din PNL dupa ce au “practizat” cu democrat-liberalii.
Manevra abila a lui Liviu Rusu vine in contextul in care atat PSD cat si PNL asteapta inlocuirea lui Luca Peter si Anton Vlad pentru a incepe presiunile in vederea inlocuirii si fostului liberal Mihai Bumb din functia de vicepresedinte pentru obtinerea unei noi majoritati in Consiliul Judetean.
Cu toate acestea, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, fapt demonstrat de Liviu Rusu si Iosif Redl in prima sedinta ordinara de Consiliu Judetean din acest miscarea luand prin surprindere consilieii din USL.
Contextual, secretarul judetului, Iosif Redl a motivat decizia luata de Executivul CJ prin faptul ca cei doi consilieri ex-liberali au depus actiuni in instanta atat in ceea ce priveste excluderea lor din partid, cat si incetarea mandatelor lor.
Astfel, Iosif Redl a precizat in plen ca in aceasta situatie se impune retragerea celor doua proiecte, pana cand instanta de judecata se va pronunta in cele doua cazuri.
Reactia USL
Reactia opozitiei a venit imediat, seful grupului liberal din Consiliul Judetean, Ioan Denes a spus ca pierderea calitatii de membru de partid, consilierii judeteni ai partidului respectiv isi pierd si mandatele: “ Suntem total nemultumiti de decizia de retragere a celor doua proiecte de hotarare privind incetarea mandatelor lui Luca Peter si Anton Vlad, PNL avand tot dreptul sa ii puna pe liber pe cei doi consilieri”. Replica lui Liviu Rusu a fost cat se poate de caustica: “ Regret ca nu aveti cunostinte de avocat si a trebuit sa cititi de pe fituici, dar va spun ca si noi am citit regulile si legile. Doar ca dumneavoastra le interpretati cum vreti voi, iar noi cum trebuie”. Ioan Denes a invocat in pledoaria sa articolul 16, aliniatul 3 din Legea 14/2003 a partidelor politice, care spune ca “dobandirea sau pierderea calitatii de membru al unui partid politic este supusa numai jurisdictiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului partidului”. Nici liberalul Dorin Popescu nu a fost mai calm, el reprosandu-i presedintelui Rusu ca isi bate joc de toata lumea: “ Nu credeti, totusi, ca este prea mult, domnule presedinte? Nu putem sa fim tratati la infinit ca niste masini de vot. Cat aveti de gand sa va mai bateti joc de noi? Dizolvati consiliul si haideti sa face alegeri anticipate!”, a cerut Popescu.
Ce urmeaza???
In principiu mai nimic, manevra lui Liviu Rusu urmand sa-I permita acestuia sa mai conserve cel putin pana la vara actualul status qvo, urmand ca proiectele urgente sa le treaca prin sedinte de CJ extraordinare, legea permitandu-i sa nu convoace o sedinta ordinara doua luni la randul, asa ca inlocuirea lui Anton Vlad si Luca Peter cu Dan Costin si Otilia Rapan se poate amana chiar pana la finele lunii iunie.
460 de acte administrative in BN
Peste 460 de acte administrative emise in cursul anului 2010, dintre care cele mai multe sunt dispozitii ale primarilor, au fost considerate ilegale de catre Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud. Potrivit prefectului Cristian Florian, numarul actelor considerate ilegale a crescut cu 30% fata de anul precedent, pentru acestea fiind facute 460 de plangeri prealabile si doua actiuni directe in instanta de contencios-administrativ.
”Prefectura a sesizat probleme de legalitate in cazul a 184 de dispozitii date de primari privind reincadrarea salariatilor din cadrul aparatului propriu de specialitate al primarului si salarizarea acestora, numirea in functia publica sau modificarea, suspendarea si incetarea raporturilor de serviciu”, a spus Cristian Florean.
La respectivele acte administrative cu “probleme” s emai adauga alte 36 de hotarari date de consiliile locale privind administrarea domeniului public si privat al primariilor, 32 dispozitii ale edililor prin care s-au incalcat prevederile Legii 215/2001 si ale Legii 24/2000, 20 hotarari privind asocierea consiliilor locale la unele structuri asociative si 16 hotarari prin care au fost incalcate prevederile Codului Fiscal.
Dintre actele administrative pentru care s-a facut plangere prealabila, 91 au ajuns in cele din urma pe rolul instantei, fiind vorba de 66 de dispozitii ale primarilor si 25 de hotarari ale consiliilor locale. Cauzele referitoare la 16 acte administrative au fost solutionate in favoarea prefectului judetului Bistrita-Nasaud, iar restul se afla inca pe rolul instantelor de judecata.
In anul 2010, la nivelul judetului, au fost emise in total 27.638 acte administrative, dintre care 24.640 au fost dispozitii ale primarilor, 2.891 hotarari de consilii locale, 106 hotarari ale Consiliului Judetean si o dispozitie a presedintelui Consiliului Judetean.
Botis a fost criticat de sindicate
Confederatiile sindicale critica “graba” cu care Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale vrea sa negocieze legile incluse in pachetul Dialogului Social, devansand propriile termene convenite la negocieri.
Conform unui Comunicat de presa al celor cinci confederatii sindicale, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis a condus intalnirea convocata de el insusi, la negocieri participand principalele confederatii sindicale si patronale, in cursul careia a fost prezentat proiectul Codului Social (ce include proiectul Legii CES, proiectul Legii sindicatelor, proiectul Legii patronatelor, proiectul Legii contractelor colective de munca, proiectul Legii conflictelor colective).
S-a stabilit ca urmatoarea intalnire sa fie programata pentru luni, 4 aprilie 2011, data pana la care fiecare partener social in parte sa prezinte in scris amendamentele propuse.
'Surpriza a fost mare atunci cand s-a constatat ca, in decurs de numai cateva ore, s-a decis urgentarea negocierilor, partenerii sociali fiind convocati la comisia pentru dialog social a Ministerului Muncii pe acelasi subiect miercuri, 30 martie 2011. Acest nou termen nu lasa posibilitatea analizarii temeinice, a parcurgerii tuturor legilor incluse de minister in noul pachet legislativ si nici posibilitatea depunerii amendamentelor astfel dupa cum fusese convenit', sustin liderii sindicali.
In consecinta, Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA', Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Confederatia Sindicala Nationala 'Meridian' solicita respectarea termenului initial propus de ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Data de 4 aprilie 2011 a fost propusa de insusi ministrul Ioan Nelu Botis, care a precizat, de altfel, ca nu exista un calendar impus si acceptata de toti partenerii sociali, precizeaza comunicatul de presa.
Pagina realizata de Alin Cordos