Soc total. Conducerea PSD Cluj a fost dizolvata, alaturi de alte sapte filiale social-democrate.
Grupul de la Cluj refuza sa recunoasca decizia de dizolvare.
Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD si Vasile Dâncu, liderul PSD Cluj se împroasca cu noroi unul pe altul.
Nici nu s-au numarat bine voturile în urma celui de al doilea scrutin ca liderii partidelor au început sa taie capete peste capete. Primul pas a fost facut de liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, care a decapitat cele mai ,,bune capete liberale”, inclusiv pe cel al lui Ludovic Orban, presedintele organizatiei al PNL din Bucuresti. Vazând ,,resturi” liberale peste tot, ce s-a gândit Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD: ca ar fi bine sa dea un exemplu si el, dar nu asa ca si Tariceanu, care a cerut doar demisia liderilor de partid. Iliescu a mers pâna la capat si a taiat de la radacina asa-zisul ,,grup de la Cluj”. Însa initiativa de anihilare a PSD Cluj nu a avut-o Iliescu, ci presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, care a fost sustinut si de alti baroni locali din sudul tarii. Constantinescu a grait, iar Iliescu a executat: filialele care au obtinut sub scorul partidului trebuie sa fie dizolvate, iar liderii clujeni Vasile Dâncu, Ioan Rus si altii care au obtinut rezultate proaste în urma alegerilor locale trebuie sa fie eliminati.
PSD Cluj nu recunoaste dizolvarea
Bineînteles ca decizia dizolvarii nu a fost primita cu bratele deschise de catre grupul de la Cluj. Replica lui Vasile Dâncu, presedintele PSD Cluj nu a întârziat sa apara. Acesta a facut o dezvaluire socanta: sedinta CEX a fost organizata de fapt doar pentru organizatia de la Cluj, celelalte sapte organizatii programate pentru ,,ghilotina” fiind doar de forma. În schimb, colegul sau, Ioan Rus, vicepresedintele PSD pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Vest e de parere ca hotarârea CEX este ,,o decizie nestatutara, contraproductiva si inutila”. Totodata, acesta a precizat ca mai multi social-democrati si-au înaintat demisiile de la conducerea organizatiilor municipale din judetul Cluj, iar dizolvarea grupului de la Cluj înseamna desfiintarea organizatiei. ,,Ce vor face atunci primarii, consilierii, activistii nostri din judet? Acest lucru este imposibil de acceptat. Noi nu vom participa la sedinta CEX pentru a nu influenta decizia comitetului. Sa decida ei daca este corect sau nu ceea ce a hotarât CEX la sugestia unor colegi”, a declarat Rus pentru presa. Prin urmare, ,,grupul de la Cluj” a luat hotarârea de a nu recunoaste decizia de dizolvare a conducerii organizatiei si îsi va continua activitatea ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat pâna în data de 11 iulie, când Comitetul Executiv National va decide daca social-democratii clujeni vor fi sau nu anihilati.
Dâncu e optimist
Chiar daca viitorul organizatiei PSD de la Cluj atârna doar de un fir de ata, liderul grupului de la Cluj, Vasile Dâncu nu îsi pierde speranta si mai spera la o sansa. El considera ca dincolo de formele de ,,violenta” care s-au exercitat asupra PSD Cluj, exista si solutii politice pentru a continua ,,constructia” social-democratiei în Transilvania. În acelasi timp, Dâncu a precizat ca organizatia de la Cluj asteapta ca la Consiliul National sa se ia o decizie statutara pentru ca Statutul este singura forma care gestioneaza din punct de vedere juridic asocierea libera a membrilor social-democrati. "Credem ca în Consiliul National, la o distanta oarecare fata de eveniment, va fi ratiune si vom avea o hotarâre care sa fie conform Statutului. Pâna atunci, noi am luat o serie de masuri pentru pregatirea alegerilor generale din toamna. Nu putem astepta pasivi, mai ales ca nu am primit nicio solutie privind aceasta decizie, nicio decizie de interimat sau altceva. Pâna la validarea sau invalidarea deciziei Comitetului Executiv, noi mergem înainte", a declarat liderul PSD Cluj pentru Mediafax. Vasile Dâncu a mai precizat ca dizolvarea grupului de la Cluj nu a fost tocmai ,,legala”. Acesta sustine ca nu s-au îndeplinit prevederile statutare privind dizolvarea conducerii organizatiei de la Cluj deoarece, conform Statutului PSD, Comitetul Executiv nu poate dizolva o organizatie judeteana pentru încalcari grave ale statutului, ci doar una municipala, oraseneasca sau comunala. În plus, potrivit lui Dâncu, revocarea presedintelui filialei nu se poate face decât de Conferinta Judeteana Extraordinara sau de Congres.
Iliescu ataca
Desi Mircea Geoana, liderul PSD a dat startul la campania de ,,anihilare” a conducerilor filialelor judetene care au obtinut un scor sub 20% la alegerile locale, PSD Cluj a fost decapitata de Ion Iliescu, presedintele de onoare. Înlaturarea ardelenilor este un adevarat succes pentru Iliescu, care a reusit în sfârsit sa se razbune, dupa ce anul trecut, Vasile Dâncu i-a cerut în Biroul Permanent National demisia pentru situatia creata de rezultatul înregistrat la referendum. Iliescu si-a început atacurile prin ,,mici întepaturi” spunând ca Vasile Dâncu ar trebui sa ia lectii de la organizatiile judetene care au obtinut rezultate bune în urma alegerilor, în loc ,,sa suga degetul” si sa emita teorii. ,,Nu sunt un tip ranchiunos de felul meu. Dar faptul ca organizatia de la Cluj are printre cele mai slabe rezultate, lor ar trebui sa le dea de gandit. Ei au vrut s-o faca pe campionii reformarii si modernizarii partidului. S-o fi demonstrat! Nu vorbe, nu în teorii, au avut trei ani de zile în care sa fi demonstrat ce înseamna abordare moderna a social-democratiei.
Care este cântarul eficientei muncii politice? Rezultatul într-o campanie electorala! Ori ei se situeaza la coada clasamentului. Atunci în ce consta autoritatea lor si de unde aceasta aroganta, pretentia sa fie si pedagogii altora, când nu demonstreaza prin fapte acest lucru? Dar nu e o chestie de ordin personal între mine si ei", a afirmat Iliescu, potrivit agentiei Mediafax.
Replica lui Dâncu
Liderul PSD Cluj nu a stat cu mâinile în sân, dupa ce Iliescu l-a facut cu ou si cu otet. ,,Ca dovada a respectului datorat vârstei si experientei politice incontestabile a domnului Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, nu am dorit sa intram într-o polemica având ca subiect rezultatele alegerilor din judetul Cluj. Apreciem însa sfatul pe care l-am primit recent de la domnia sa, de aceea am stat cu picioarele în lighean si cu statisticile în mâna si ne-am uitat la rezultatele obtinute de Ion Iliescu în judetul nostru, în competitiile electorale la care a participat”, se arata într-un comunicat de presa emis de PSD Cluj. Prin intermediul aceluiasi comunicat de presa emis saptamâna trecuta, Vasile Dâncu a aratat ca în anul 1996 Ion Iliescu a obtinut la alegerile prezidentiale, în judetul Cluj, 67.149 de voturi, în timp ce în municipiul cluj-Napoca a primit doar 22.083 de voturi. De asemenea, în anul 2000 Iliescu a primit doar 18,3% dintre voturile locuitorilor judetului Cluj, iar doar 13,33% dintre clujeni i-au acordat un vot de încredere. ,,Cifrele prezentate mai sus arata fara echivoc ca legitimitatea politica a domnului Ion Iliescu nu s-a creat niciodata în Transilvania, unde a pierdut alegerile. Ne întrebam în registrul dezbaterii din aceste zile: Ion Iliescu ar fi trebuit dizolvat pentru rezultatele slabe obtinute în aceste competitii electorale? Iar Nicusor Constantinescu ar fi fost si atunci partener la o astfel de decizie?”, se întreaba Vasile Dâncu. Totodata, acesta a demonstrat în cadrul aceluiasi comunicat de presa ca atunci când a candidat pentru un loc în Parlamentul României, acesta a obtinut un procent de 25% din voturile valabil exprimate, spre deosebire de Iliescu care nu a depasit ,,pragul de 20%”, a mai spus Dâncu.
Timea Moldovan