Un bistrițean ar fi suspect în dosarul fostului polițist de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Cluj, care, duminică, a fost reținut pentru 24 de ore pentru șantaj și ulterior aresta preventiv, alături de încă alte trei persoane. Este vorba despre Adrian Groșan, un personaj controversat din Bistrița-Năsăud, suspectat inclusiv că nu ar fi străin de tâlhăria care a avut loc la casa familiei Harșianu din comuna Dumitra.
Fostul comisar de la Crimă Organizată Cluj, Liviu Șipoș, a fost reținut de către procurorii DIICOT după ce a fost prins în flagrat delict în timp ce monta în mod ilegal microfoane în sediul unei firme. Alături de el, au mai fost reținuți alți trei bărbați, parteneri ai acestuia în cadrul firmei SC Protecție Investigații SRL. Cei patru sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fals informatic și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Din grupare fac parte însă mai multe persoane.
„În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.
În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării, acesta consta în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile la implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri. Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării erau generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către aceștia au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era în opinia acestora generator de astfel de profituri financiare.
Liderul grupării era cel care identifica potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar ulterior coordona membrii grupării să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se poate realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către victime, să pătrundă fără drept în spații private și să montaeze dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, să realizeze activități de acces ilegal la sisteme informatice precum și, cu ajutorul relațiilor pe care le aveau în cadrul structurilor MAI, să efectueze verificări în bazele de date ale acestora.
De asemenea aceștia procedau chiar și la închirierea unor apartamente situate în proximitatea locuințelor persoanelor vizate și de unde ar putea observa programul acestora sau asculta prin utilizarea unor mijloace tehnice performante discuțiile purtate în interior.
Toate aceste activități erau derulate în scopul obținerii unor eventuale date și informații compromițătoare în baza cărora să poată percepe ulterior sume de bani de la persoanele vătămate”, arată DIICOT într-un comunicat.
Se pare că cei vizați de DIICOT sunt Șipoș Liviu, Groșan Adrian, Neagu Nicolae, Zahiu Ionel Cosmin, Lupea Emil Iulian, patru dintre aceștia fiind reținuți de procurori, inclusiv fostul șef de la Crimă Organizată Cluj.