Într-un articol Euronews, poliţiştii de frontieră din România sunt acuzaţi că bat, incendiază sau electrocutează refugiaţi la graniţa cu Serbia.
Un grup de şase sirieni şi un egiptean a ajuns în Belgrad în căutare de ajutor, în data de 19 august. Refugiaţii spun că au fost trimişi cu forţa în Serbia de poliţia de frontieră română, dar nu înainte de a fi bătuţi şi chinuiţi, relatează Euronews, citat de Digi 24.
Mărturiile despre aceste bătăi au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia, concluzia acestora fiind că Poliţia de Frontieră Română, dar şi forţele de ordine de la graniţele altor ţări prin care trec refugiaţi, se poartă cu o violenţă ieşită din comun faţă de aceştia.
Conform mărturiilor, publicate de Euronews, poliţiştii de frontieră folosesc bastoane pentru a îi lovi pe oameni şi cabluri cu care îi biciuiesc. Unii dintre migranţi au fost supuşi la şocuri electrice sau le-au fost incendiate hainele. Oamenii sunt intimidaţi cu focuri de armă trase în aer, iar unii vorbesc despre „comando-uri”, agenţi îmbrăcaţi în negru cu măşti sau cagule pe feţe pentru a nu putea fi recunoscuţi.
Poliţia de Frontieră neagă acuzaţiile. ONG sârb: „Am văzut cu ochii noştri vânătăile de pe pielea lor”
Contactată de Euronews, Poliţia de Frontieră din România a negat acuzaţiile sau că ar fi acţionat în acest fel: „Toate acţiunile întreprinse de poliţiştii de frontieră români împotriva migranţilor care acţionează ilegal la graniţă trebuie să fie în acord cu legislaţia naţională şi internaţională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.
Rados Djurovici, directorul unui ONG din Serbia spune că expulzările ilegale din România „devin din ce în ce mai violente”.
„Au început cu cel puţin un an în urmă, însă acest tip de violenţă este recent, a început acum 3-4 luni. El a început mai ales odată ce presiunea migratorie a crescut şi în România. Cu cât sunt mai mulţi migranţi, cu atât cazurile de violenţă se înmulţesc”, a mai spus el.
Mărturiile sunt confirmate şi de un alt ONG. Ivana Vukasevici Beti de la Centrul Pentru Integrare şi Toleranţă Umanitară, spune că numărul expulzărilor din România a început să crească în a doua jumătate a anului 2019 şi continuă să crească în mod regulat, lună de lună.
„Aceşti migranţi ar fi trebuit să aibă acces la proceduri de obţinere a azilului politic în România. Am văzut cu ochii noştri vânătăile de pe pielea lor”, a spus ea.
La graniţa cu România, de-a lungul Dunării, în provincia autonomă Voivodina, bătăile, intimidările şi expulzările ilegale au devenit parte a vieţii cotidiene pentru refugiaţi. Frontiera de acolo a devenit un „punct fierbinte” a aşa-zisei „Rute Balcanice”.
Un ONG din Serbia estimează că „cel puţin 50 de oameni” sunt expulzaţi forţat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.