Home Justiție Ultimul atac la PUG-ul Bistriței, respins de judecătorii clujeni

Ultimul atac la PUG-ul Bistriței, respins de judecătorii clujeni

Ultimul atac la prelungirea Planului Urbanistic General din 2018, de care se ține cont în orice proiect imobiliar, a fost respins de judecătorii clujeni de la Curtea de Apel. Printre cei care atacau documentul și cereau anularea prelungirii PUG-ului din 2018 se numără Mariana Nacu, vicepreședinta Asociației Bistrița Civică.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud chiar în prima lună din acest an. Reclamanții, printre care se numără și Mariana Nacu, vicepreședinta Asociației Bistrița Civică cereau anularea unui document aprobat de Consiliul Local în 2018. Este vorba practic de prelungirea Planului Urbanistic General, care dictează toate construcțiile din oraș.

„Respinge, ca neîntemeiată, acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamanții N.M., M.A., M.M. în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al municipiului Bistrița privind anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 184/2018. Respinge, ca neîntemeiat, petitul de suspendare executare formulată în temeiul art. 15 din Legea nr. 554/2004 de reclamanți în contradictoriu cu pârâtul Consiliul local al municipiului Bistrița”, se arată în sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în vara acestui an.

Reclamanții nu s-au lăsat și au mers mai departe, contestând această decizie la Curtea de Apel Cluj, care s-a pronunțat chiar acum o săptămână. Judecătorii clujeni au menținut sentința de la Bistrița și au respins recursul:

„Respinge recursul declarat de N.M.,M.A., M.M. împotriva sentinţei civile nr. 354 din 19.07.2022 pronunţată în dosarul nr.53/112/2022 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă”.

Ce se întâmpla dacă câștigau procesul

Dacă cetățenii care au cerut anularea prelungirii PUG-ului câștigau, lucrurile erau mai mult decât complicate. Practic, spun specialiștii, dacă se anula hotărârea de Consiliu Local prin care a fost prelungit Planul Urbanistic General se anula întreg PUG-ul, adică principalul instrument de dezvoltare a orașului, pe baza căruia se construiește orice.

Membrii Asociației Bistrița Civică nu sunt la primul proces prin care atacă Planul Urbanistic General al orașului. În ultimii ani au deschis patru procese și toate au fost pierdute definitiv.

Vicepreședintele asociației Silivan Crăciun a atacat și el HCL-ul de prelungire a PUG-ului într-un dosar deschis la mijlocul anului 2019. Un an mai târziu, în toamna lui 2020 a venit sentința definitivă de la Curtea de Apel Cluj care menține decizia de la Bistrița prin care se respinge acțiunea lui Silivan.

Membrii asociației au mai deschis procese împotriva „mineralizării” Pieței Centrale și împotriva realizării centurii prin pădurea Codrișor, ambele fiind pierdute definitiv.

În scrisori deschise, Nacu îi trage de urechi pe consilierii locali

Membri Asociației Bistrița Civică nu s-au rezumat doar la procese, ci au trimis o serie de adrese Primăriei Bistrița, în care atacau și criticau punctual proiecte ale unor dezvoltatori imobiliari sau propuneri de modificări ale PUG-ului aduse de municipalitate.

Într-o adresă trimisă anul trecut, de exemplu, Mariana Nacu comentează pe marginea subiectului PUG-uri paralele și chiar îi trage de urechi pe consilierii locali.

„În mod sigur noi nu știm multe despre urbanism. Nu știm și nici nu este important pentru noi dacă există una sau 10 variante de PUG în acest moment și nici dacă nici măcar instanța nu a reușit să deslușească acest aspect. Pe noi, toți cetățenii municipiului Bistrița (cred că putem să îi includem aici și pe dezvoltatorii imobiliari), ne interesează însă ca întreaga activitate urbanistică, inclusiv autorizarea tuturor tipurilor de construcții, să se facă în condiții de deplină legalitate, pe baza unor documente legale, clare, fără loc de interpretări. Este de datoria și obligația dumneavoastră, consilierii locali, să faceți acest lucru să fie posibil”, spune Nacu în adresa înaintată Consiliului Local.

Aceasta trece în revistă și o serie de erori identificate în PUG-urile disponibile fie afișate la Primărie, fie pe site-ul oficial.

„În acest moment, în cadrul documentelor PUG aprobat prin HCL 136/2013 și prelungit prin HCL nr 184/2018 de către CL al municipiului Bistrița există diferențe între unele prevederi în partea scrisă și partea desenată, fapt care a dus la erori de interpretare de către primăria municipiului Bistrița în activitatea sa de reglementare și avizare a activității de construire pe raza municipiului, interpretări subiective în unele cazuri și a generat nenumăratele petiții din partea locuitorilor. (…) Prin menționarea utilizării regimului de construire continuu se schimbă prevederile din alte părți scrise și din planșe, astfel că se pune problema dacă divizunea terenurilor în UTR-uri s-a făcut corect. Devine tot mai evident că adăugarea termenilor de locuințe colective mici, semicolective medii și a regimului de construire continuu s-au făcut eronat”.

Ioan Turc promite un PUG SF, finanțat prin PNRR

Actualul PUG învechit, cu multe neconordanțe și care nu mai are nicio treabă cu nevoile actuale de dezvoltare ale orașului, stă să expire anul viitor. Încă o prelungire a actualului PUG este o idee foarte proastă și ar aduce deservicii municipalității. Acesta a fost elaborat în 2013, adică acum un deceniu.

Ioan Turc a anunțat că s-a obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru realizarea unui nou Plan Urbanistic General. Parte din proiect ar fi și transpunerea în format GIS a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Bistrița.

„Elaborarea Planului Urbanistic General presupune revizuirea reglementărilor urbanistice, a indicatorilor urbanistici propuși și a prevederilor planului inițial, prin aducerea acestora în acord cu legislația în vigoare, tendințele de dezvoltare și cerințele de dezvoltare durabilă socio-economice și de mediu actuale, precum și actualizarea listei de proiecte de investiții necesare pentru implementarea viziunii de dezvoltare, în baza unor studii de specialitate și a analizei gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare și a impactului acestora la nivelul localității”, spunea primarul Ioan Turc.

Întreg proiectul ar urma să coste 6,5 milioane de lei. Primăria Bistrița a constituit o comisie care se va ocupa de tema de proiectare pentru PUG, sub întrumarea unui consultant extern, o echipă coordonată de un profesor universitar de la Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Primarul Ioan Turc a mai explicat în vara acestui an că și caietul de sarcini pentru refacerea PUG-ului va fi foarte bine pus la punct, pentru ca să se evite situația din 2013, când firma a dispărut după realizarea documentului.

„Nu vreau să mă mai întâlnesc cu firme de genul celor care au făcut PUG-ul în 2013 și care după ce l-au terminat au murit subit. Știm doar că n-am mai avut cu cine discuta pe această temă. Poți să-i întrebi orice pe cei care au lucrat la vechiul PUG, răspunsurile sunt lapidare, lipsite de conținut, deci practic nu avem cu cine discuta pe tema unui document fundamental pentru municipalitate”, spunea Turc în vară.

Andreea Moldovan

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version