Home Știri Ultimele persoane acuzate ca ar fi lucrat pentru Securitate

Ultimele persoane acuzate ca ar fi lucrat pentru Securitate

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii arata ca, in calitate de sef al Securitatii orasului Fagaras, Ion Balba a dispus masuri asemanatoare celor de la Constanta in cazul unei persoane „semnalata cu «comentarii tendentioase la adresa oranduirii socialiste din tara noastra»"

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit ca locotenent-colonelul Ion Balba, fost sef al Serviciului 2 din cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Constanta, colonelul Costache Radu, fost loctiitor al comandantului Inspectoratului Judetean de Securitate Constanta si sef al Inspectoratului Judetean de Securitate Vaslui, Mihail Sasu si locotenent major Gheorghe Mauna, fost sef al Inspectoratului Judetean de Securitate Tulcea, Serviciul 1, au lucrat pentru Securitate. Cei mai sus precizati ar fi suprimat sau ar fi ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului, urmare a deciziilor luate.

La sfarsitul saptamanii trecute, Curtea de Apel Bucuresti a constatat calitatea de lucrator al Securitatii in ceea ce-l priveste pe paratul Ion Balba. Acesta, dupa cum arata Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in calitate de fost sef al Serviciului 2 din cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Constanta, a dispus urmarirea prin mapa de verificare a unei persoane semnalata cu “manifestari negative la adresa oranduirii socialiste din tara noastra, este ascultator si colportor al stirilor transmise de postul de radio “Europa Libera”, la locul de munca nu se preocupa de realizarea sarcinilor de productie, are preocupari de evaziune”. „In acest context, si in scopul stabilirii “pozitiei si prevenirea ca numitul Z.H. sa desfasoare o activitate de proliferare a unor astfel de atitudini”, a dispus urmatoarele masuri informativ-operative: verificarea legaturilor titularului si cercetarea lor informativa, investigatii la domiciliul titularului, interceptarea corespondentei interne si externe a acestuia, precum si incadrare informativa la domiciliu", se mai arata intr-un document parafat de Curtea de Apel Bucuresti. Din acelasi act mai reiese ca, „urmare a masurilor propuse si, ulterior, desfasurate asupra persoanei urmarite, a rezultat ca acesta “audiaza si colporteaza stirile transmise de postul de radio “Europa Libera” si, in anumite imprejurari, a avut manifestari negative la adresa conducatorului nostru” (nr. Nicolae Ceausescu). In consecinta, domnul Balba Ioan a dispus avertizarea celui in cauza “la sediul intreprinderii, in prezenta conducerii unitatii".
„In R. S. Romania nu se poate realiza"
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a mai constatat ca, „in calitate de maior si sef al Serviciului 2 din cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Constanta, Ion Balba a dispus urmatoarele masuri informativ-operative asupra unei persoane semnalata ca solicita plecarea definitiva din tara in SUA deoarece in R. S. Romania nu se poate realiza, “intentioneaza sa se adreseze, pe diferite cai, conducerii superioare de partid si sa treaca la actiuni protestatare”; dirijarea informatorilor “pentru a-i urmari comportamentul si atitudinea la locul de munca si a stabili daca intentioneaza sa se adreseze conducerii de partid si de stat pentru a obtine aprobarea plecarii in strainatate”; investigatii la domiciliu, interceptarea corespondentei pentru a stabili “persoanele cu care intretine relatii si natura lor”, “daca aduce injurii la dresa conducerii superioare de partid”, “intentiile sale in legatura cu parasirea tarii”. Potrivit probatoriului depus, masurile informativ-operative au fost puse in aplicare", se mai poate observa in documentul Curtii de Apel Bucuresti. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii mai arata ca, in calitate de sef al Securitatii orasului Fagaras, Balba a dispus alte masuri asemanatoare celor de la Constanta in cazul unei persoane „semnalata cu «comentarii tendentioase la adresa oranduirii socialiste din tara noastra»". Instanta de judecata a mai decis ca activitatile lui Ion Balba „au suprimat libertatea de exprimare si libertatea opiniilor (…), dreptul la viata privata (…) dreptul la libera circulatie (…), precum si dreptul la libertatea constiintei si a religiei (…)".

„Sef al Inspectoratului de Securitate Brasov "

Judecatorii mai arata in hotararea lor ca Ion Balba, care, potrivit CNSAS, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului, a avut gradele si functiile de capitan, sef al Securitatii Fagaras. Inspectoratul Judetean de Securitate Brasov (1978 – 1979), maior (1981, 1983, 1984, 1985) si, respectiv, locotenent – colonel (1985 – 1989), sef al Serviciului 2 din cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Constanta, „avand, asadar, calitatea de ofiter al Securitatii in perioada 1945 – 1989", dupa cum au precizat specialistii. Pe data de 24.03.2011, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa admita actiunea reclamantului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in contradictoriu cu paratul Ion Balba, domiciliat in Constanta, constatand calitatea de lucrator al Securitatii in ceea ce-l priveste pe parat. Decizia instantei poate fi atacata cu recurs.

Comentarii negative la adresa politicii partidului

Un alt sef al Inspectoratului Judetean de Securitate Constanta (1986) despre care Curtea de Apel Bucuresti a spus ca i s-a constatat calitatea de lucrator al Securitatii se numeste colonelul Costache Radu, fost sef al Inspectoratului Judetean de Securitate Vaslui (1989). Judecatorii arata in hotarare ca individul mai sus precizat „a aprobat avertizarea unei persoane, aflata in atentia Securitatii, deoarece facea «comentarii negative la adresa politicii partidului si statutului nostru, elogia modul de viata capitalist, in acelasi timp facand comparatii intre nivelul de trai din tara noastra si nivelul de trai din alte tari»". „Ulterior aplicarii acestei masuri", se mai arata in decizia magistratilor, „paratul a aprobat «incadrarea informativa» a persoanei in cauza, dorind sa se observe «reactia obiectivului»".

Profesor anchetat

„Paratul Radu Costache a aprobat si inceperea urmaririi informative a unui profesor semnalat cu «suspiciuni de redactare si detinere la domiciliu de lucrari de sertar cu continut anti-socialist si incercarea de a publica in strainatate poezii si eseuri filosofice, prin intermediul cetateanului austriac P.W., fara aprobarea forurilor romanesti competente»", potrivit Curtii. Si in aceasta cauza se poate formula recurs. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii arata, intr-un alt dosar, ca Mihail Sasu, „in calitate de maior al Inspectoratului Judetean de Securitate Tulcea, a propus luarea in supraveghere informativa a unei persoane fosta urmarita pentru «manifestari dusmanoase la adresa oranduirii socialiste»". Lucrator al Securitatii ar fi fost si Gheorghe Mauna, locotenent major in cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Tulcea, Serviciul 1. Acesta a propus, conform judecatorilor bucuresteni, „luarea in lucru, cu prioritate, a unei persoane semnalata ca «in anumite imprejurari, in prezenta colegilor, efectueaza anumite comentarii tendentios-denigratoare si raspandeste zvonuri in special cu privire la situatia social-politica din tara noastra»". Toate sentintele la care facem referire au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Sursa: Ziua de Constanta

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version