Astăzi, 26 octombrie, este ultima zi pentru plata tranșei de 50% a impozitului aferent veniturilor din agricultură impuse la norma de venit.

Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole și pomicole, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv veniturile din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Veniturile din silvicultură şi piscicultură se impun la fel ca veniturile din activităţi independente. Venitul net anual este determinat în sistem real, adică pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Impozitul pe venitul agricol este stabilit pe baza normelor de venit și se calculează ca 16% din valoarea acestora şi nu pe venitul obţinut efectiv. Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice au publicat încă de la începutul anului normele de venit pentru agricultură valabile pentru fiecare județ în parte și baza de calcul diferă de la o zonă la alta.

Impozitul se plătește după ce se încasează banii din producţie, în două tranşe: 50% până la data de 26 octombrie şi 50% în decembrie. Pentru întârzieri, se plătesc penalizări. Pe lângă cota de 16%, trebuie achitată şi contribuţia la asigurările publice de sănătate( CASS), de 5,5% din venitul estimat. Tot ce trebuie să facă micii agricultorii pentru a scăpa de plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate este să îşi dea terenurile în arendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.