comisia europeana

Unul dintre multele proiecte prin care Uniunea Europeană încurajează inovarea și cercetarea constă în finanțarea proiectelor digitale independente, cu software liber și cu sursă deschisă (FOSS). Acest model de creare a aplicațiilor este adesea întâlnit în proiectele independente, iar multe programe care stau la baza internetului sunt construite în acest fel.

Uniunea Europeană recunoaște importanța acestor proiecte, motiv pentru care până în prezent a finanțat 500 de asemenea programe cu un buget de 27 de milioane de euro. Acești bani sunt alocați de Next Generation Internet, care la rândul său își primește finanțarea de la Horizon Europe, programul de investiții al Uniunii Europene în cercetare și inovare.

Comisia Europeană lucrează la scrierea următorului buget al Horizon Europe, iar din documentele ieșite în presă, Next Generation Internet și-ar pierde finanțarea în 2025, lucru care ar pune în pericol viitorul a multe proiecte importante pentru infrastructura europeană de software.

În acest sens, mai multe organizații, printre care și Asociația pentru Internet și Tehnologie, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer Comisiei Europene să continue finanțarea Next Generation Internet:

„În timp ce SUA, China sau Rusia mobilizează resurse publice și private uriașe pentru a dezvolta software și infrastructură care captează masiv datele private ale consumatorilor, UE nu își poate permite această capitulare.

Software-ul liber și cu surse deschise, astfel cum este susținut de NGI începând din 2020, este, prin concepție, opusul potențialilor vectori de influență străină. Ne permite să ne păstrăm datele la nivel local și favorizează o economie și un know-how la nivel comunitar, permițând în același timp o colaborare internațională.

Acest lucru este cu atât mai esențial în contextul geopolitic actual: provocarea suveranității tehnologice este centrală, iar software-ul FOSS permite abordarea acesteia, acționând în același timp pentru pace și suveranitate în lumea digitală în ansamblu” se argumentează în scrisoarea trimisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.