Elena Udrea a semnat patru mari proiecte de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR), care vor fi implementate în judeţul Bistriţa Năsăud.
Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 21,5 milioane de lei.

Din banii obţinuţi pentru aceste proiecte se vor moderniza străzile din zona centrală a municipiului Bistriţa, se vor amplasa camere video în zonele aglomerate ale oraşului şi în Centrul istoric şi totodată va fi reabilitată „Casa cu Lei” de pe strada Nicolae Titulescu.
De asemenea, se va moderniza Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap de la Nuşeni de la „a la z”.

Centru de îngrijire şi asistenţă de cinci stele

Unul dintre proiectele semnate pe data de 6 mai la Bistriţa de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în vederea finanţării europene, este cel privind modernizarea Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Adulţi Nuşeni. Valoarea totală a proiectului, intitulat „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale” şi care face parte din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, se ridică la peste trei milioane de lei. Acesta are o durată de implementare de 12 luni.
Mai exact, bugetul investiţiei este de 3.015.772,78 lei, din care cheltuielile eligibile sunt de peste 2 milioane lei. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va trebui să scoată din buzunar suma de 630.222, 49 de lei, iar restul reprezintă TVA-ul, bani care vor fi recuperaţi ulterior.
Conform proiectului, centrul va fi modernizat de la „a la z”, astfel încât persoanele care sunt cazate aici să aibă parte de condiţii cât mai bune. Practic, vor fi extinse spaţiile de cazare, camerele vor fi dotate cu echipamente IT, cu acces la internet, şi de comunicaţii, mobilier specific persoanelor cu handicap, mochete şi perdele nou-nouţe. De asemenea, vor fi executate lucrări la instalaţiile interioare, de reabilitare termică, va fi montat un lift pentru cei care întâmpină dificultăţi atunci când se deplasează şi va fi cumpărat un microbuz cu dotări speciale pentru persoane cu handicap.
Totodată, în camerele unde sunt cazaţi cei bolnavi vor fi montate LCD-uri, aceştia putând să vizioneze programele TV oricând doresc. Proiectul mai prevede şi achiziţionarea de radio-casetofoane, care vor fi utilizate pentru meloterapie.
Şi cabinetele medicale vor suferi schimbări importante: cel de kinetoterapie va fi dotat cu o oglindă pentru autoeducare, aparate şi echipamente specifice persoanelor cu handicap, iar pentru cel de electrofototerapie va fi cumpărat un laser terapeutic portabil şi căzi pentru băi galvanice.

Persoanele cu handicap, în atenţia autorităţilor

La Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap de la Nuşeni sunt îngrijite şi tratate la ora actuală peste 60 de persoane. Lunar, cazarea şi tratamentul unei persoane cu handicap de aici costă 1.540 lei, majoritatea sumei fiind suportată de stat.
Conform informaţiilor postate pe site-ul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, „Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap de la Nuşeni asigură în principal găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare, reinserţie socială şi profesională, pentru persoane adulte cu handicap pe o perioadă nedeterminată în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor, sprijin şi asistenţă pentru prevenirea situaţiilor ce pun în pericol securitatea persoanelor cu handicap”.
Serviciile sociale furnizate în centru au drept scop protecţia specială a persoanelor cu handicap, precum şi prevenirea şi combaterea marginalizării sociale a acestora. Mai precis, este vorba despre integrarea şi reintegrarea socială, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor; asigurarea de măsuri speciale de sprijin, în funcţie de tipul de handicap, pentru a participa la activităţile de socializare şi petrecere a timpului liber; desfăşurarea activităţilor specifice într-un mediu fizic, accesibil, sigur, funcţional şi adecvat gradului de handicap şi tratarea şi accesul liber al beneficiarilor la toate serviciile centrului, fără discriminare.

„Casa cu Lei”, reabilitată cu bani europeni

Alte 3,5 milioane de lei vor fi investite la Bistriţa pentru modernizarea unuia dintre monumentele istorice ale oraşului, aflat la ora actuală în stare avansată de degradare. Este vorba despre imobilul cunoscut bistriţenilor sub numele de „Casa cu Lei”, situat pe strada Nicolae Titulescu numărul 8.
Intitulat „Restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric de categoria A – strada Nicolae Titulescu nr. 8 – Centru de artă tradiţională «Casa cu lei»”, proiectul a fost depus încă din anul 2009 la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest în vederea obţinerii finanţării, însă abia pe 6 mai 2011 a fost semnat de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Demersul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului, alături de alte şase proiecte de investiţii, printre care se numără reabilitarea pasajelor din centrul istoric al oraşului, Centrul pentru Tineret de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, parcul municipal şi Centrul Cultural Municipal George Coşbuc.
După ce va fi reabilitat, imobilul va fi transformat în „Centru de Artă Tradiţională” şi va fi valorificat din punct de vedere turistic, alături de celelalte proiecte ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.
Practic, parterul imobilului va avea destinaţia de sală de expoziţii temporare şi de spaţii de depozitare a lucrărilor de artă şi a materialelor de artă (culori, vopsele, unelte de lucru pentru artişti, etc.), demisolul va avea destinaţia de atelier de creaţie plastică (sculptură, ceramică), iar mezaninul de ateliere de creaţie de artă tradiţională (artizanat, ţesătorie, împletituri, etc.). Spaţiul de la etaj va fi folosit pentru expoziţii de artă religioasă, dar va avea şi destinaţia de ateliere de restaurare, recondiţionare şi depozitare a lucrărilor de artă.
Cât despre curtea interioară, aceasta va fi pavată cu piatră de râu în combinaţie cu piatră prelucrată, astfel încât pavajul să aibă o notă de autenticitate caracteristică perioadei medievale, dar în acelaşi timp să asigure o evacuare eficientă a apelor pluviale.
Valoarea totală a investiţiei este de 3.515.256 lei, din care peste 3,4 milioane provin de la Uniunea Europeană, iar durata sa de implementare este de 24 de luni.
„Casa cu Lei” a fost construită în secolul al XVIII-lea în stil baroc şi are la intrare doi lei, simbol al breslei măcelarilor. Mult timp însă oamenii au crezut că leii sunt de fapt doi lupi, motiv pentru care au „ţesut” o întreagă legendă, conform căreia toţi cei care locuiesc acolo iau chip de lup. Asta cu atât mai mult cu cât în „Casa cu Lei” a locuit cu chirie ani de zile o familie care suferă de o boală rară – sindromul lupoid.

Creţu îşi vede visul cu ochii: străzile centrale, modernizate în mandatul său

Proiectele de dezvoltare a Bistriţei au fost semnate în regim de urgenţă de ministrul Udrea, aflată într-o vizită fulger, în campania pentru şefia partidului, alături de premierul Emil Boc. Ministerul Dezvoltării a dat undă verde şi astfel proiectele lui Creţu încep să prindă viaţă. Edilul Bistriţei a fost absent de la ceremonia de semnare, fiind deplasat în interes de serviciu în Herzogenrath, Germania.
În absenţă, Ovidiu Creţu a înregistrat o mică victorie, după ce Udrea a semnat proiectele cu finanţare europeană.
Cele mult-visate de primar se conturează şi acesta demonstrează că poate asfalta ca la carte străzile din municipiu, fără a scoate bani din bancă, (cum a făcut-o predecesorul său, Vasile Moldovan).
Reabilitarea străzilor din centrul oraşului au o valoare de aproape 13 milioane lei, fiind vorba de o finanţare nerambursabilă. Lucrările vor începe în scurt timp, iar străzile din zona Consiliului Judeţean vor fi complet modificate. În plus, se vor reabilita trotuarele şi se vor realiza noi locuri de parcare.
Marele reproş adresat de Creţu lui Vasile Moldovan este aşa-zisa asfaltare de campanie, din bani împrumutaţi pe 20 de ani. Atunci s-au asfaltat 33 de străzi din municipiu, iar lucrările sunt plătite eşalonat din bugetul public al municipiului.

Camere video pe pasajele medievale

Pe bani europeni, Centrul istoric va fi înţesat de camere video. Sistemele de supraveghere pentru prevenirea criminalităţii valorează două milioane de lei şi vor fi montate în scurt timp. Din banii primăriei, Poliţia Locală Bistriţa a montat până acum opt camere-video de supraveghere a infracţionalităţii în principalele zone de interes din oraş. În urma unor studii amănunţite s-a constatat că ar mai fi nevoie de 81 de camere video ce vor fi amplasate pe pasaje şi în zonele aglomerate din oraş. Locaţiile a fost selectate în funcţie de frecvenţa evenimentelor din zonă cu privire la diverse aspecte care pun în pericol siguranţa stradală. În urma unor sondaje ale municipalităţii, s-a constatat că zonele cele mai periculoase ale oraşului sunt străzile Nicolae Titulescu şi întreg Centrul istoric.
Tocmai de aceea, municipalitatea a decis să demareze acest proiect care va creşte siguranţa cetăţenilor. Astfel, vor fi amplasate peste 80 de camere video pe pasaje şi în zonele aglomerate ale oraşului.

Parcul Municipal şi Casa de Cultură îl fierb pe Creţu la foc redus

După vizita Elenei Udrea, Ovidiu Creţu îşi freacă palmele în aşteptarea finanţării europene pentru modernizarea Parcului Municipal şi a Casei de Cultură, două proiecte aflate în stand-by. Parcul Municipal reprezintă o lucrare cu puternic impact emoţional pentru locuitorii oraşului şi totodată un ghimpe pentru administraţia Creţu care nu reuşeşte să implementeze acest proiect, estimat la 3,5 milioane de euro.
Modernizarea Parcului Municipal implică lucrări de mare artă: reabilitarea aleilor, un heleşteu cu peşti în zona statuii lui George Coşbuc, arbori ornamentali, iluminatul aleilor. Inclusiv o pistă de biciclete a fost prinsă în documentaţia de modernizare a zonei. La ora actuală, Parcul Municipal se află într-o stare deplorabilă: aleile sunt pline de gropi, iar iluminatul este inexistent, pe alocuri plus o serie de arbori îmbătrâniţi, care pot cădea peste trecători. Singurele lucrări demarate de municipalitate au fost vopsirea băncilor, şi înlocuirea acoperişului la foişor. Ovidiu Creţu a plantat personal trei puieţi de Ginkobiloba, promiţând în faţa jurnaliştilor că va moderniza întreg Parcul Municipal care nu a suferit intervenţii majore de mai bine de 20 de ani.
Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” este un alt proiect promis de primarul Creţu care aşteaptă finanţare europeană. Proiectul de reabilitare prevede lucrări care presupun reabilitarea structurii de rezistenţa a clădirii, reabilitarea tâmplăriilor, astfel încât să se respecte forma şi detaliile istorice, utilizându-se aceleaşi materiale, repararea elementelor de finisaj, recondiţionarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorică, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, de apă şi canalizare, recondiţionarea sistemului de ventilare a clădirii, cu refolosirea parţială a sistemului istoric.
După reabilitare, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” va fi inclus în circuitele turistice interne şi internaţionale dar şi pe lista monumentelor UNESCO.
Conform proiectului propus de Primăria Bistriţa spre finanţare, reabilitarea costă 21.234.241 lei, din care 4.239.237 sunt contribuţia municipalităţii şi 17.341.840 bani europeni.

Contractul cu Crama Veche,verificat la sânge de primar

Modernizarea Centrului Municipal de Cultură i-a pus în gardă pe investitorii ale căror sedii funcţionează la subsolul instituţiei, care au reuşit până la urmă să-şi asigure spatele, prin prelungirea contractului de închiriere.
Ovidiu Creţu a ieşit public acuzând patronii localului „Crama Veche” de faptul că s-au folosit de anumite tertipuri pentru a prelungi contractul de închiriere şi implicit au pus în pericol finanţarea din bani europeni. Anumite surse susţin că contractul de închiriere a fost prelungit prin semnătura directorului Centrului Muncipal, fără ştirea primarului. Ovidiu Creţu susţine că prelungirea contractului a fost ilegală, dar nu a avut de ales, fiind foarte greu ca procedurile de finanţare să fie reluate. Tocmai de aceea a preferat să închidă ochii la această problemă ivită şi astfel spaţiul de la subsol a fost exclus din proiectul de modernizare a Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.

 

Şapte minuni promise de Creţu. O parte devin realitate, în scurt timp

Planul integrat de dezvoltare urbană al municipiului Bistriţa presupune şapte proiecte care ar trebui să fie finanţate din fondurile Uniunii Europene. Acestea vizează: Regenerare urbană a centrului istoric Bistriţa; Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal Bistriţa; Reabilitarea Centrului Municipal de Cultură “George Coşbuc”; Reabilitarea şi modernizarea străzilor din zona centrală a municipiului Bistriţa; Sisteme de supraveghere în vederea prevenirii criminalităţii în centrul istoric al municipiului Bistriţa; Reabilitarea şi modernizarea Centrului comunitar pentru Tineret şi Restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric de categoria A – Strada Nicolae Titulescu, nr. 8– Centru de Artă Tradiţională „Casa cu Lei”.
Valoarea totală a celor şapte proiecte cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană este de 23.909.880 euro, din care 94.42% reprezintă asistenţă financiară nerambursabil din Fonduri Structurale, restul de 5,58%, reprezentând contribuţia proprie a municipiului Bistriţa.
 

 

Udrea dă bani pentru creşe şi grădiniţe la ţară

Pentru dezvoltare, Ioan Oltean, liderul PDL din judeţ a reuşit să atragă peste o sută de milioane de euro, bani care vor fi accesaţi în actuala guvernare.
Executivul României va aloca judeţului Bistriţa-Năsăud bani pentru grădiniţe, dezvoltarea reţelelor de apă-canal şi dezvoltarea infrastructurii judeţene. Proiectele astfel finanţate se ridică la 100 de milioane de euro. Jumătate din bani merg pe grădiniţe şi jumătate pe lucrări de infrastructură judeţeană. Elena Udrea s-a jurat că va semna finanţarea acestor proiecte de dezvoltare a judeţului.
Astfel, Ioan Oltean continuă planurile măreţe de pe Valea Someşului şi implicit sporeşte dezvoltarea colegiului său de deputat.

 

Iulia Bartha
Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.