Moţiunea de cenzură a PNL şi UDMR intitulată „Guvernul PDL-PSD a hotărât: „Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost”, a fost depusa, săptămâna trecută, joi după amiază, la cele doua Camere ale Parlamentului. Textul moţiunii de cenzură a fost semnat de 121 de parlamentari PNL şi UDMR.
Opoziţia formată din PNL şi UDMR a iniţiat o moţiune de cenzură la adresa Guvernului pe textul proiectului de lege referitor la salarizarea unică, în contextul în care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea, marţi, pe acest proiect de lege. Executivul şi-a mai asumat, de asemenea, răspunderea pentru alte două proiecte, care vizează reforma în Educaţie şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale. Dacă moţiunea de cenzură va fi votată de majoritatea simplă din numărul total al parlamentarilor, potrivit procedurii constituţionale, Guvernul va cădea. Dacă ea este respinsă, cele trei proiecte vor fi adoptate, urmând să fie promulgate de preşedintele ţării.
„Cel mai slab guvern din 1990 încoace”
Partidul Naţional Liberal şi UDMR au adunat 121 de semnături, propunându-şi, potrivit vicepreşedintelui grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolaescu, „blocarea adoptării unei legi aberante şi trimiterea acasă a celui mai slab guvern din 1990 încoace”.
Moţiunea de cenzură „se întemeiază pe un complex de argumente”, potrivit vicepreşedintelui grupului PNL Eugen Nicolăescu.
Documentul acuză în primul rând faptul că „adoptarea unei legi de o complexitate deosebită, cum este cea a salarizării unice, nu se putea face prin asumarea răspunderii”.
„Guvernul ignoră principiul solidarităţii sociale şi promovează discriminarea între diversele categorii de personal bugetar. Coaliţia PDL-PSD încurajează nemulţumirile sociale şi promovează discriminarea între diversele categorii de personal bugetar”, se arată în textul moţiunii.
Lege de o complexitate deosebită
Pe de altă parte, liberalii şi udemeriştii sunt de părere că nu se impunea adoptarea unei legi „de o complexitate deosebită”, cum este cea a salarizării unice, prin angajarea răspunderii. „Adoptarea unei legi de salarizare unitare nu se poate face într-o perioadă de recesiune economică, ci într-una de creştere economică susţinută, când mediul privat poate să absoarbă potenţialul personal disponibilizat din sectorul public”, a afirmat Eugen Nicolăescu. Viceliderul PNL spus că, din cauză că este „o lege proastă, care impune arbitrariul”, Legea salarizării unitare nu a întrunit consensul tuturor partenerilor sociali. „Textul legii demonstrează modul haotic în care s-a elaborat, neprofesionalismul, incompetenţa şi incapacitatea Guvernului de a înţelege sistemul public din România şi de a-l organiza”, a adăugat deputatul PNL.
E nevoie de dezbatere şi consens
Parlamentarii PNL şi UDMR au acuzat şi faptul că, Executivul a „uitat” ca în cazul unor legi complexe este nevoie de „dezbatere şi consens în cadrul societăţii şi mai ales de o dezbatere parlamentară serioasă”.
„Angajarea răspunderii Guvernului într-o singură zi pentru trei proiecte de lege este o procedură neconstituţională pentru că încalcă art. 114 din Legea fundamentală a României. Ori, domnul Boc are cunoştinţe precare de drept constituţional, ori pentru domnia sa, 1 proiect de lege = 3 proiecte de legi, dar putem spune că este guvernul cu cele mai multe acte normative declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională”, a mai afirmat Nicolaescu.
De acord, dar contra
„Suntem pentru reformarea sistemului public din România. Dar nu la modul în care ni-l propune alianţa PSD-PDL: incoerent, inconsecvent, discriminatoriu şi incompetent. Nu în an de criză economică, nu pentru bifarea relaţiei cu FMI, nu în an electoral, nu prin pulverizarea categoriilor. Singurul criteriu în baza căruia s-au făcut evaluarea şi proiectarea grilelor de salarizare a fost cel politic, al Guvernului coaliţiei PDL-PSD, care, având pâinea şi cuţitul, poate tăia şi spânzura. Acest tip de politica nu are ce căuta în lumea democratică din România, a Uniunii Europene”, a mai precizat viceliderul grupului PNL.
UDMR joacă la trei capete
Cu toate că UDMR a votat alături de PNL moţiunea de cenzură, conducerea Uniunii nu exclude o guvernare cu oricare dintre cele trei partide importante din Parlamentul României – PDL, PSD sau PNL.
Potrivit Mediafax, liderul UDMR, senatorul Marko Bela a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Târgu-Mureş, că poate concepe o guvernare comună şi cu PDL, şi cu PSD, şi cu PNL, reprezentanţii Uniunii fiind „compatibili” cu toate cele trei partide.
„În primul rând, într-adevăr, în acest moment suntem compatibili cu cele trei partide. Acestea fiind partidele parlamentare, nemaifiind, de exemplu PRM, nu trebuie să facă excepţie. Eu în principiu pot concepe o guvernare comună şi cu PDL, şi cu PSD, şi cu PNL şi aş fi ipocrit dacă aş zice că nu, fiindcă am guvernat cu aceste partide. Cu PSD în mod indirect, fiindcă i-am susţinut din Parlament”, a afirmat Marko Bela, citat de Mediafax.
Liderul UDMR a spus că nu crede că Uniunea va decide cum va arăta Guvernul, dar s-ar putea ajunge într-o situaţie în care aceasta va putea să împingă lucrurile într-o anumită direcţie. „Şi atunci e clar că va trebui să luăm o decizie şi din acest punct de vedere vor fi mai multe condiţii corecte, cinstite, din partea noastră”, a spus senatorul. În opinia acestuia, viitorul guvern ar trebui să fie majoritar, iar UDMR să aibă în acesta „o pondere potrivită”. „În primul rând, eu nu cred că în acest moment România are interesul unui guvern minoritar”, a afirmat Marko Bela. El a mai adăugat că este nevoie de un guvern care să aibă o majoritate prin voturile din Parlament, iar cei care îşi asumă votul alături de un guvern să şi intre în acesta. În ceea ce priveşte „ponderea potrivită”, Marko Bela nu a precizat care ar fi aceasta, evitând un răspuns concret. Potrivit Mediafax, el s-a mărginit să răspundă doar că încă nu s-a negociat nimic. „Nu am negociat, nu am făcut o listă, nu vizăm în acest moment portofolii. (…) În Parlament avem un anumit procentaj, probabil că guvernul nu ar fi făcut de 100% din Parlament. În rest, e matematică”, a declarat Marko Bela.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok