Agenții economici beneficiază de un nou sprijin din partea statului, dacă vor angaja și califica la locul de muncă tineri cu vârsta de peste 16 ani. De un sprijin similar vor beneficia angajatorii și în cazul organizării unor perioade de stagiu profesional pentru absolvenții de studii superioare, în primele 6 luni de la angajare. Sprijinul financiar este în valoare de 2.250/lună și va fi acordat pe întreaga perioadă de derulare a unor astfel de stagii.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă acordă angajatorilor care încheie contracte de ucenicie, în condiţiile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, sprijin financiar în cuantum de 2.250 lei/lună pentru fiecare contract de ucenicie încheiat. Suma lunară se acordă la cererea angajatorului, proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud.

Prin ucenicia la locul de muncă, se urmărește obținerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Prin această formă de pregătire, ce poate fi între 6 luni și trei ani, pentru calificări de la nivelul 1 până la 4, ucenicul poate dobândi competențe profesionale, angajatorul obligându-se să-i asigure condițiile necesare pregătirii teoretice și practice.

Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână„, precizează reprezentanții AJOFM Bistrița-Năsăud.

Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se finalizează printr-un certificat de calificare profesională.

De asemenea, pentru a asigura tranziția absolvenților de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, angajatorii pot organiza programe de stagiu conform Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului de către absolvenţii de învăţământ superior, pe o perioadă de şase luni de la debutul lor în profesie.

Angajatorii care încheie contract de stagiu în condiţiile Legii nr. 335/2013 beneficiază la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de stagiu, de un sprijin financiar oferit de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în cuantum de 2.250 lei/lună, pentru fiecare contract de stagiu încheiat. Suma lunară se acordă angajatorilor de la data încheierii contractului de stagiu şi proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Durata contractului de stagiu este de şase luni. În termen de cinci zile de la finalizarea stagiului, pe baza referatului de evaluare, angajatorul eliberează un certificat/o adeverinţă de finalizare a stagiului.

 

1 COMENTARIU

  1. Va trebuie fortza de munca ( ? ) … pai atunci faceti acest lucru cu ” calificare ” … ” recalificare ” … sau ” reconversie ” a calificarilor cu orice categorie de personal, indiferent de vechime si/sau varsta … si veti avea rezultat pozitiv .
    Este de notorietate publica faptul ca tinerilor de astazi , pana in varsta de 35 de ani nu le place absolut deloc sa munceasca, avand in gand doar dorintza sa fuga din tzara si sa doarma , cu coada intre picioare , pe sub toate podurile si viaductele din strainatate , ori sa umple puscariile din cauza tuturor potlogariilor pe care le comit si ne fac Romania de tot ca.catul pe unde umbla … , iar persoanele peste 45 de ani nu le mai angajeaza nimeni , pentru ca astora 12 milioane de lei pe luna nu sunt suficienti sa intretina o familie si nici nu accepta acest ” salar minim pe economie ” !

    Statule Roman, daca vrei sa ramana oamenii in tzara si sa nu mai plece :
    1/. indiferent ca sunt ori nu patronatele de acord, faceti salariul minim pe economie de cel putin 25 de milioane de lei net in mana tuturor , iar celor cu calificare superioara si studii superioare, cel putin 30 ;
    2/. sustineti prin subventii pe banii publici toate calificarile si recalificarile , indiferent de varsta ceor apti de munca , in raport cu ceea ce se cere in economie . Nu mai faceti calificari alandala , doar ca sa aiba cei din invatzamant un loc de munca si trebuie si ba, si este necesar si ba… ;
    3/. Obligati-i pe patroni, sa desfasoare activitati lucrative, cu atata personal cat isi permit sa asigure acest salar, in rest sa munceasca ei si membrii lor de familie, nu sa fie ca niste ” stapani de sclavi ” in raport cu salariatii pe care-i au ;
    4/. Contractele de munca sa fie facute cu Oficiul Teritorial al Fortelor de Munca, nicidecum cu patronatele . Acestora din urma, sa le fie repartizata fortza de munca , pe baza de cerere si contract de „prestari servicii ” dintre ITM si Patronat , care sa fie obligat astfel sa asigure fondurile necesare pentru salarizarea acestor salariati care-i deservesc si toate obligatiile financiar-fiscale si de asistenta ori contributie sociala pentru acestia . Nimeni sa nu se mai trezeasca la pensie, ca nimeni nu a contribuit ptr el… ;
    5/. Desfiintzati toate facultatile cu diplome fara acoperire ” la pune x-ul ” si permiteti accesul in invatzamantul superior, exclusiv public al statului, pe baza de examene de admitere ca-n vremea ” mitraliatului ” indiferent ce note si ce medii au obtinut in anii de studii . Sa mearga la studii superioare efectiv cine are capacitatea intelectiva necesara si nicidecum cine are doar ” bani ” ;
    6/. Infiintzati inapoi scolile de meserii si obligati tinerii sa urmeze aceste scoli, dupa capacitatea intelectiva a fiecarui tanar, fara sa-i repartizati dupa notele obtinute . Cine nu vrea sa invetze si sa promoveze la examene, sa stea acasa la agricultura, la vaca , la porcii si gastele satului ca si acolo trebuie sa munceasca cineva …
    7/. Si alte masuri care seamana a fi ” comuniste ” vor zice patronii … dar care cu adevarat vor avea forta de munca de care este necesar sa poata functiona potrivit scopului lucrativ propus .

    Sunt sigur ca patronatele daca ar putea m-ar impusca … pentru aceste idei ” populare ” nu neaparat „comuniste ” ! Dar… poate ca pana la urma vor intelege domnii ca ” exploatarea omului de catre om ” este desueta si degeaba incearca din rasputeri sa faca acest lucru, ca astazi cu ” omul nou, cu gandire si pregatire superioara „… nu ” mai tzine figura ” si peste tot sunt si vor fi miscari masive de „oameni ai muncii” care nu mai accepta aceste ideti tampite ale unui ” capitalism salbatic ” si ceea ce se intampla astazi in Frantza ( foarte capitalista ) … se va extinde peste tot ! ” Scanteia ” deja s-a produs !
    Asadar domnilor patroni, reganditi modul Dvs de lucru si de „conlucrare si covietuire sociala ” cu cei pe care-i exploatati, ca altfel o s-o „patziti ” rau de tot… Deschideti-va bine ochii si intelegeti perioada istorica si faza prin care trece toata economia acestei lumi dezlantuite , ca n-a fost bine absolut deloc pe vremea comunismului… ( socialismului mai bine zis… ) dar constatam ca totusi, a fost mult mai bine ca acum !
    Este doar sfatul si parerea mea personala de ” prostalau sadea ” ( sa-i ung pe patroni la suflet ) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.