În Cluj-Napoca, în febra imobiliară care a cuprins orașul de câțiva ani, până și universitarii s-au apucat de construit fără să respecte legislația din urbanism. Facultatea de Geografie din cadrul UBB avea un corp de clădire în stare de degradare în campusul Hașdeu, lângă căminul 9. Imobilul părea, mai curând, unul parazitar, dar UBB a obținut acordul primăriei pentru a face lucrări de reparație. Cu toate acestea, în jurul imobilului s-a ridicat o plasă înaltă pentru ca lucrările să nu fie vizibile din exterior și în locul corpului de clădire se construiește un imobil nou, de la fundații până la acoperiș.

În iulie 2023, Primăria Cluj Napoca a emis o autorizație pentru realizarea unor lucrări de reparație la corpul C7 din cadrul Facultății de Geografie. Valoarea declarată a lucrărilor a fost de aproximativ 1,5 milioane lei.

Licitația pentru realizarea lucrărilor a fost câștigată de firmele MATHIAS RESURSE și SANPET SERV.

”Pereții sunt de cărămidă, interior exterior. Am renovat doar. Eu știu mai bine ce am făcut acolo!”, a declarat Daniel Ciobanu, administrator și acționar la firma Mathias Resurse.

De asemenea, și reprezentanții UBB au ales să mintă și au transmis că lucrările s-au făcut cu respectarea legii.

”Cu privire la informațiile solicitate legate de lucrările ce sunt în curs de execuție la imobilul de pe strada Clinicilor, nr. 5-7, în proximitatea Facultății de Geografie, la corpul de clădire denumit corpul C7, vă transmitem următoarele:

Asupra corpului C7 se realizează în prezent lucrări de renovare, lucrări prezentate Direcției Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca pentru emiterea certificatului de urbanism și Direcției Județene pentru Cultură Cluj pentru emiterea acordului scris, autorități care s-au pronunțat în sensul că lucrările de renovare a imobilului se pot executa fără autorizație de construire, cu respectarea prevederilor art. 11 alin. 1, 2 și 4 din Legea nr. 50/1991.

Facem precizarea că pe parcursul execuției lucrărilor, clădirea nu a suferit modificări structurale, ci exclusiv de refacere a finisajelor, de reparare a șarpantei și a învelitorii. Nu s-a intervenit la structură decât în zona estică, unde în timpul îndepărtării tencuielilor s-au înregistrat fisuri adânci, care au determinat rețeserea zidăriei noi în locul celei dislocate. Au fost păstrate geometria imobilului, tipul de materiale, culorile fațadelor exterioare, respectiv arhitectura în general”, arată un răspuns al UBB.

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au transmis că, de fapt, s-au efectuat lucrări fără autorizație de construire.

”1. Poliţiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au efectuat

verificări la imobilul situat pe strada Clinicilor, nr. 5-7, mun. Cluj-Napoca, înscris în CF nr.

325253, unde au constatat că faptul că au fost executate lucrări pentru care nu a fost emisă în

prealabil autorizaţie de construire, drept pentru care se vor lua măsurile în conformitate cu art. 26 din Legea nr. 50/1991 republicată.

2. Precizăm faptul că nu au fost efectuate înainte alte verificări la acest imobil.”, arată biroul de presă al administrației locale.

De altfel, după cum se poate observa din fotografiile realizate, clădirea C7 din cadrul Facultății de Geografie este una nou construită.

UBB și Primăria Cluj-Napoca construiesc un campus universitar

UBB și Primăria Cluj-Napoca au un proiect comun de realizare a unui campus în zona Lomb.

Este vizată construirea mai multor clădiri (muzeul al științei, sediul facultății de matematică-informatică, cămin studențesc cu 500 de locuri, cu regim maxim de înălțime 4S+D+P+7 E), organizarea rețelei stradale (bandă suplimentată de biciclete pe actualul acces din Lomb, strada Tiberiu Popovici și strada interioară nouă cu profil de 12 metri, alei etc), a spațiilor verzi, o piațetă dar și o zonă dedicată sportului, concomitent cu investiții în capacitarea rețelelor de utilități din zonă.

Campusul va ocupa o suprafață de 8,5 hectare. Pe o suprafață de 3,48 hectare Primăria realizează un centru științific / Science Center și o piață urbană cu terenuri de sport. O suprafață similară îi revine Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc. Într-o a doua etapă urmează ca ansamblul să se dezvolte pe restul suprafeței de 1, hectare (etapa 2 a proiectului).

„Situat în zona Lomb, în vecinătatea celor două clădiri Cluj Innovation Park și CREIC, ansamblul se înscrie în strategia municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație și cercetare, inovare și transfer tehnologic. Astfel, Science Campus Cluj este un pilon semnificativ, iar concursul organizat e etapă importantă în drumul orașului spre a-și îndeplini viziunea de a deveni un pol regional de tehnologie, cercetare și dezvoltare, industrii creative, cultură și artă”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local.

Realizarea proiectului va fi etapizată, astfel încât pentru început, în cadrul unei prime etape de lucru, se vor concretiza două obiective:
-Science campus centre – Centru pentru viață, artă și știință, Piață urbană și Bază sportivă.
-Campus Universitar Babeș-Bolyai – Facultatea de Matematică-Informatică, cămine pentru studenți și InfoBioNano for Health.

Astfel, pentru facilitarea lucrărilor, terenul va putea fi divizat în două loturi, pentru cele două investiții.

Pentru etapa a doua de implementare a proiectului este prevăzută amenajarea unui teritoriu de 1,83 ha, din partea sud-vestică a teritoriului reglementat în cadrul primei etape.

Piața urbană va conține un nucleu public cu o suprafață de aproximativ 4.800 mp ce va găzdui funcțiuni temporare sau permanente, însă rolul principal al acestui spațiu va fi de a susține efervescența vieții universitare și de a atrage publicul larg. De asemenea, spațiul va fi folosit de Clas sau de UBB pentru organizarea de evenimente sau târguri de diseminare a ciunoașterii științifice.
-Spațiu public amenajat
-Mobilier urban

Cum va arăta centrul de cercetare

Noul Centru pentru cercetare, împreună cu dotările conexe, va dispune de o serie de funcțiuni, precum:
-Parcare auto
-Parcare pentru biciclete
-Prevăzute spații pentru 4 autocare simultan, care îi vor lăsa pe vizitatori în fața intrării vor aștepta în parcare
-În parcaje, garaje cu o capacitate mai mare de 10 locuri, vor fi destinate persoanelor cu dizabilități: minim 1 loc la 20 de locuri de parcare obișnuite; minim 2 locuri la 50 de locuri de parcare obișnuite; minim 4 locuri la 100 de locuri de parcare obișnuite.
-Se vor prevedea 6 locuri de parcare pentru personal (min 80 de angajați).

Locurile de parcare pentru mașini se vor amenaja proponderent la subsolul clădirii, iar parcările pentru biciclete și alte mijloace nemotorizate vor fi preponderent la sol.

De ce UBB a ales să nu respecte legea

Campusului universitar Hasdeu, potrivit PUG-ului din 2014, este o ZONĂ VERDE CU CARACTER TEMATIC. Este interzisă schimbarea destinaţiei acestei categorii de spaţii. Această reglementare are caracter definitiv şi nu poate fi schimbată prin P.U.Z. Astfel, universitatea clujeană nu ar fi putut cere construirea unei clădiri noi în locul imobilului respectiv.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.