Ăsta da tupeu! Deși era cercetat penal pentru înșelăciune privind asigurările, Dănuț Resvanță, trimis în judecată de curând pentru o listă stufoasă de infracțiuni, i-a chemat în instanță pe cei de la Allianz Țiriac Asigurări și le-a cerut 350.000 de euro, despăgubiri pentru casa sa, pe care procurorii spun că și-ar fi incendiat-o singur.

După 4 ani de anchete, Dănuț Resvanță, numit și „Rambo de Bârgău”, a fost trimis în judecată pentru o listă întreagă de infracțiuni. Este vorba despre dare de mită, tentativă la omor calificat, înșelăciune privind asigurările, distrugere, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept, inducerea în eroare a organelor judiciare și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Potrivit procurorilor, în noapte de 3-4 iunie 2016, înainte de alegerile locale, la care participa în calitate de candidat la fotoliul de primar al comunei Tureac, acesta alături de cele două femei cu care trăia și-a incendiat locuința, care anterior fusese supraevaluat și asigurat pentru suma de 325.000 de euro.

În momentul în care au incendiat imobilul, în interior se aflau și cei patru copii minori ai individului, procurorii apreciind că prin fapta sa inculpatul putea să producă uciderea minorilor.

În aceeași noapte, Resvanță a tras cu o armă de vânătoare mai multe focuri de armă asupra autoturismului său, pentru ca ulterior să susțină în mod nereal că a fost victima unei tentative la infracțiunea de omor și că persoane necunoscute au executat focuri de armă asupra sa și a familiei sale și i-au incendiat casa.

La 4 ani de la toate acestea, Resvanță se mai alege cu un dosar penal. În 17 septembrie, acesta este surprins de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe un drum public având o concentrație alcoolică de peste 0,80 grame/litru alcool pur în sânge.

Resvanță a încercat să pună mâna pe despăgubiri prin judecată

Deși era cercetat penal inclusiv pentru înșelăciune privind asigurările, Resvanță mai face o tentativă să pună mâna pe banii de asigurare a locuinței. Cum cei de la Allianz Țiriac Asigurări au refuzat să îl despăgubească pentru așa-zisul incendiu, în luna mai a anului trecut, Dănuț Resvanță îi cheamă în judecată, solicitând plata sumei de 350.000 de euro despăgubiri civile în baza poliței de asigurare încheiate în 2016, plata dobânzilor legale până la plata efectivă a despăgubirii și cheltuieli de judecată.

În data de 18 mai 2016, Dănuț Resvanță a încheiat o asigurare pentru casa sa de locuit din Tureac construită în 2015. La acea dată, imobilul a fost asigurat pentru suma de 325.000 de euro, iar bunurile din locuință pentru 25.000 de euro.

„Reclamantul a susținut că la data de 3 spre 4 iunie (la trei săptămâni de la încheierea poliței de asigurare) a fost sesizat serviciul de urgență 112 cu privire la faptul că persoane necunoscute au incendiat imobilul indicat ce era locuit de reclamant împreună cu soția sa și copiii, iar în urma acestui incendiu imobilul a fost distrus împreună cu toate bunurile mobile aflate în acesta”, se arată în motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Allianz Țiriac Asigurări a invocat excepția prescripției dreptului material la acțiune și a solicitat respingerea acțiunii formulate. Societatea de asigurări a susținut că termenul de prescripție s-a împlinit în vara anului 2018.

„În ce privește excepția prescripției dreptului material la acțiune, s-a susținut că acțiunea a fost introdusă cu nerespectarea termenului de prescripție de 2 ani ce a început să curgă de la data producerii riscului asigurat și că la data de 12.05.2017 a comunicat reclamantului refuzul expres de plată a despăgubirii. (…) În ce privește fondul cauzei s-a susținut în principal că pretențiile reclamantului deduse judecății sunt neîntemeiate, fiindcă împotriva acestuia se fac cercetări penale privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune privind asigurările în dosarul nr. 385/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, iar potrivit pct. 6.19 din condițiile speciale privind asigurarea clădirilor persoanelor fizice asiguratorul nu va plăti despăgubiri în situația în care pretențiile de despăgubire au la bază producerea cu intenție a riscului asigurat de către asigurat sau prepușii săi. S-a mai susținut că oricum nu există niciun element prin care să se stabilească cuantumul despăgubirilor solicitate, că prin contractul de asigurare nu s-a obligat să plătească sumele solicitate de reclamant, ci în raport de valoarea bunurilor asigurate distruse în incendiu, iar declararea cu rea credință a unei valori mult mai mare decât valoarea reală nu poate produce consecințe juridice în sensul urmărit de reclamant”, se mai arată în motivarea sentinței.

Prima sentință a fost dată chiar în același an, judecătorii bistrițeni respingând cererea bârgăuanului. Un an mai târziu, în vara acestui an, Curtea de Apel Cluj menține hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud.

A încercat să repete rețeta din 2013

Deși pare greu de crezut, nu e prima dată când Dănuț Resvanță încerca să facă bani de pe firmele de asigurări. Ba mai mult, o dată a și ținut figura.În 2-13, o vilă și o pensiune situate în Pasul Tihuța, deținute de Resvanță prin intermediul tatălui său au fost mistuite de un incendiu.

Și în acel caz, Rezvanță cerea instanței să oblige societatea asiguratoare să plătească o poliță de asigurare de 300.000 de euro. De data aceasta, Resvanță apelase la Astra Asigurări. Contractul de asigurare avea valabilitate doar un an, iar incendiul a izbucnit la jumătate de an de la încheierea poliței de asigurări.

Deși Resvanță a susținut că incendiul a pornit de la fulgere, pompierii au ajuns la concluzia că focul a izbucnit în interiorul clădirii și mai mult că acesta ar fi fost pus intenționat.

Organele de cercetare penală au ascultat însă mai mult de Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Nord, care a confirmat că în zonă fuseseră prezenți nori de furtună, care ar fi putut genera descărcări electrice și mai puțin de pompieri.

Deși incendiul a avut loc noaptea, s-au găsit 7 martori, 6 dintre ei susținând că incendiul ar fi fost provocat de un trăsnet. O singură persoană a susținut că nu ține minte să fi plouat în noaptea respectivă.

Astfel, organele de cercetare au concluzionat că incendiul a fost provocat de un trăsnet și au propus neînceperea urmăririi penale în acest caz. După cum a arătat și Gazeta de Bistrița, multe semne de întrebare se ridică cu privire la incendiul din 2013, motiv pentru care procurorii au solicitat Judecătoriei Bistrița confirmarea redeschiderii urmării penale în acest caz.

Până una alta, în perioada 2015-2016, Resvanță a încasat nu mai puțin de 300.000 de euro, reprezentând asigurarea pentru vila și pensiunea arse în Pasul Tihuța în anul 2013.

Banii i-a folosit pentru a renova o altă casă, situată pe Valea Tureacului. Resvanță locuia în casa respectivă alături de soție și concubină și cei 4 copii pe care-i avea cu femeile. Aceasta este și casa care a luat foc în 2016 și de pe urma căreia Resvanță spera să mai facă niște bani.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.