Ministerul Agriculturii deține o autoritate denumită Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor prin intermediul căreia operează un sistem de rachete antigrindină. Până acum, prin intermediul acestei autorități au fost cheltuiți un miliard de lei. Banii au ajuns la o singură societate comercială, contractele fiind acordate fără licitații. Acum, sistemul este implementat și la Cluj. Autoritatea a plătit 240.000 lei pentru studiul de fezabilitate necesar proiectului din Cluj. Inițial, firma GENERAL CONF GRUP se ocupa de confecții, dar pentru că în croitorie nu se câștigă atât de mulți bani ca de pe urma ploilor, firma s-a rebranduit. Relațiile de afaceri ale patronilor duc până la fostul senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și eliberat condiționat.

La mijlocul lunii trecute, firma privată Proiectant General al Sistemului National Antigrindina si de Creștere a Precipitatiilor-GIE SRL a primit din partea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor un contract în valoare de 240.000 lei. Nu a fost organizată nicio licitație publică. De altfel, din 2016 până în prezent această societate a primit contracte în valoare de 956.217.724 lei, fără TVA fără licitații în baza faptului că este singura companie din România care poate oferi acest tip de servicii. ”Protectia unor drepturi exclusive, inclusiv drepturile de proprietate intelectuală”, este motivul notat în procedurile publice pentru lipsa organizării de licitații.

Rachetele antigrindină și sistemul de propulsare sunt făcute de electromecanica Ploiești. Administratorul firmei Proiectant General al Sistemului Național Antigrindina si de Creștere a Precipitatiilor-GIE SRL este Dan Ciolac. Pe de o parte este consilier județean în Ploiești și ocupă și o funcție de director în cadrul companiei de stat electromecanica Ploiești.

Obiectul de activitate al acestei firme este ”Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Inițial, contractele pentru sistemul antigrindină au fost acordate firmei GENERAL CONF GRUP SRL, care se ocupa de afacerile din domeniul confecțiilor, însă ulterior s-a lansat și în afacerile cu dulciuri. Ulterior, societatea și-a schimbat denumirea în INTERVENȚII ACTIVE ÎN ATMOSFERĂ SRL și era controlată de Doru Popescu și Emil Sârbu, asociați și administratori. În 2018, în afacerea banilor din apă de ploaie a intrat și Mihai Caravan, un ”șefuț” de prin Camera de comerț din Piatra Neamț. Relațiile de afaceri ale patronilor duc până la fostul senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și eliberat condiționat.

Acum, firma Proiectant General al Sistemului Național Antigrindina si de Creștere a Precipitatiilor-GIE SRL s-a reșapat și din acționariat fac parte INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU PEDOLOGIE AGRONOMIE ȘI PROTECTIA MEDIULUI ICPA BUCUREȘTI, GENERAL CONF GRUP SRL, UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA CENTRUL DE INOVARE SI TRANSFER TEHNOLOGIC CITT, ELECTROMECANICA PLOIEȘTI SA, BLUENOTE COMMUNICATIONS SA, COMPANIA NATIONALA ROMARM SA, ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE RA și A.F.T. DESIGN SRL.

Cine bombardează grindina

Licențele pentru sistemul antigrindină sunt eliberate de Electromecanica Ploiești, fostul CENTRU DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI INGINERIE TEHNOLOGICĂ PENTRU TEHNICA DE RACHETE. Electromecanica Ploiești face parte din cadrul ROMARM SAS.A.ROMARM” S.A. Compania din Ploiești derulează în colaborare cu MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale), programul de realizare a Sistemului Național de Antigrindină.

Firma AFT Design SRL, unul dintre acționarii PROIECTANT GENERAL AL SISTEMULUI NAȚIONAL ANTIGRINDINA SI DE CREȘTERE A PRECIPITAȚIILOR, este administrată de POPP EMANUEL, care are și 25% din acțiuni, alături de acționarul NEDELCU ALECSANDRU CLAUDIU (50%) și MINDRU IONEL (25%). Firma este unul dintre partenerii de afaceri ai societății Teamnet Group, una dintre companiile reprezentative din ”suveica” lui Sebastian Ghiță. Cele două firme dezvoltă primul centru din România pentru cercetare în domeniul roboților autonomi.

În urmă cu câțiva ani, General Conf Grup a făcut afaceri cu firma TECH SAFETY din Târgu Jiu. Împreună, cele două societăți au garantat, printr-o serie de scrisori bancare, o unitate militară (0251 București) care aparține de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.). Suma garantată de cele două societăți a fost de aproximativ un milion de lei.

Societatea TECH SAFETY din Târgu Jiu, alături de afaceristul Dan Radu Floarea (acționar) şi administratorul firmei, Ion Dumitru Măruţă, au fost trimişi în judecată de DNA, alături de deputatul Cătălin Voicu şi doi şefi din Electrica. Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, a cumpărat echipamente de protecţia muncii de la firma lui Dan Radu Floarea în valoarea de aproape 15 milioane de lei, la preţuri supraevaluate, produse având un adaos comercial de 2490%. Prejudiciul stabilit de procurori a fost de peste 1.3 milioane de euro. Procurorii arată că fostul parlamentar PSD Cătălin Voicu a intervenit în favoarea afaceristului gorjean, care îi este fin, pentru încheierea contractelor, dar şi pentru efectuarea plăţilor în mod rapid. În acest dosar, senatorul Voicu a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, dar, practic, el a stat în închisoare o scurtă perioadă de timp pentru că a fost eliberat condiționat. Nicolae Șerban, fostul șofer al lui Cătălin Voicu a fost și el senator și a ocupat funcția de președintele al Comisiei Juridice din Parlamentul României.

Fostul senator Cătălin Voicu a fost la un pas să preia funcția de ministru al Internelor.

Ce fac rachetele antigrindină

Pe de o parte, specialiștii spun că rachetele antigrindină funcționează, dar tot ei completează că anual, mii de hectare sunt afectate deoarece utilizarea rachetelor antigrindină nu doar alungă grindina, dar provoacă și secetă.

Tunurile antigrindină, cunoscute și sub numele de tunuri sonice, sunt acele dispozitive care emit unde sonice, trimise către norii la nivelul cărora se formează grindina. Scopul principal al acestor sisteme este acela de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui amestec exploziv format din acetilenă și aer, care este împins în camera inferioară a mașinii. Unele sisteme utilizează și oxigen sub presiune pentru ca efectul exploziv să fie mai mare. Unda de șoc este propagată cu viteza sunetului la altitudini de până la 15.000 de metri. Prin oprirea formării particulelor de gheață, acestea vor cădea pe sol sub formă de picături de ploaie sau de lapoviță.

Primii care au folosit rachetele antigrindină au fost japonezii de la Nissan, iar asta se întâmpla încă din 2004. Ulterior, din ce în ce mai mulți constructori de automobile au recurs la această metodă pentru a-și proteja produsele.

Cât s-a cheltuit anul trecut pe rachetele antigrindină

Anul trecut au fost cheltuite 86,2 milioane de lei (circa 17,6 milioane de euro) pe aceste rachete antigrindină, adică 78,5 % din bugetul de execuție al instituției. În același document se spune că pe parcursul anului trecut, din aprilie și până în octombrie, au fost lansate 5276 de rachete antigrindină. Un calcul simplu ne spune că prețul pentru achiziția și exploatarea operațională a unei singure rachete antigrindină este de circa 3200 de euro.

În pofida acestor costuri, anul trecut în România au fost zeci de avertizări meteo de grindină. Precipitațiile de acest tip au făcut pagube materiale importante, au blocat drumuri și au distrus sute de hectare de culturi agricole.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.