ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ (ADI) ECO-METROPOLITAN CLUJ a organizat licitație pentru delegarea lucrărilor de salubrizare din județul Cluj. Contractul a fost împărțit pe 3 loturi, iar valoarea estimată a întregii licitații este de aproape un miliard de lei. Primele două loturi au fost atribuite către firma Supercom, care îi aparține masonului Ilie Ciuclea. În ultimii ani contractele companiei încheiate cu instituțiile publice au ”explodat”. Cele două loturi câștigate de Supercom de la ADI Eco Metropolitan sunt în valoare de 273.373.182, fără TVA. Potrivit datelor din cadrul licitației, al treilea lot, care vizează și municipiul Cluj Napoca, este pregătit cu dedicație tot către Supercom. ”Dedicația” respectivă este motivul pentru care firmele Rosal, Polaris și Brantner au fost eliminate din licitația respectivă, în pofida diferențelor de prețuri. Caietul de sarcini al licitației este făcut de firma clujeană EPMC, care i-a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu și a unui ofițer de Securitate. Cei de la Supercom, chiar dacă nu au câștigat contractul pentru Cluj Napoca și nu au licență pentru ridicarea gunoaielor din municipiu, organizatorii a două evenimente au încheiat deja contracte cu ei: este vorba despre turneul de tenis WTA și festivalul Electric Castle.
Anul trecut, firma Supercom a câștigat concesionarea serviciului de salubrizare și deszăpezire pentru jumătate străzile din Cluj Napoca, un contract de aproximativ 100 milioane de lei. Caietul de sarcini a fost făcut de EPMC Consulting, companie care a avut un reprezentant și în comisia de evaluare a ofertelor. Inițial, administrația locală a respins ofertele făcute de Rosal și Brantner ca fiind neconforme din punct de vedere financiar, iar oferta Polaris a fost declarată neconformă din punct de vedere tehnic. Singura ofertă admisă a fost a celor de la Supercom, în valoare de 74.455.139 lei, fără TVA, cu câteva milioane bune sub pragul minim estimat. S-a ajuns în instanță, iar Curtea de Apel Cluj a stabilit că Supercom a câștigat licitația pentru măturatul și deszăpezirea străzilor din municipiul Cluj Napoca.
Tot anul trecut, în luna decembrie ADI Eco Metropolitan a publicat anunțul de licitație pentru ”Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare în județul Cluj, respectiv de colectare şi transport al deşeurilor municipale şi a unor fluxuri speciale de deşeuri, precum și operarea și administrarea stațiilor de transfer”.
Contractul a fost împărțit în 3 loturi (Lot 1: Zona 1 Cluj și Zona 2 Huedin; Lot 2: Zona 3 Mihai Viteazu
Lot 3: Zona 4 Gherla), iar valoarea estimată a achiziției este de 820.915.345 lei.
Până acum, loturile 2 și 3 au fost câștigate de Supercom: lotul 2 cu suma de 139.361.446 lei, fără TVA, iar lotul 3 cu suma de 134.011.736 lei, fără TVA.
Supercom a fost singurul participant la LOT 2 și 3, la care nu a ofertat nici o alta compania în afară de Supercom!
Pentru lotul 1, care este cel mai important fiind estimat la o valoare de 539.587.823 lei, fără TVA, situația este diferită pentru că aici au concurat firmele Brantner și Rosal, care de ani de zile își împart serviciile de acest tip pe care primăria condusă de Emil Boc le concesionează.
Însă, pentru ca ”dedicația” către Supercom să fie completă, cei din comisia de licitație au descalificat oferta companiilor Rosal, Polaris și Brantner. Oferta celor de la Brantner constituia principalul competitor al companiei Supercom. Cei care evaluează ofertele sunt Pintea Iancu, Sergiu Hola, Anca Paul Marian, Pantelimon Cornel și Inoan Mihai.
De asemenea în organizarea licitației un cuvânt greu îl are firme EPMC din Cluj Napoca. Societatea aparține familiei Corpodean care a preluat-o de la fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu și a fostului ofițer de Securitate Silvian Ionescu. De altfel, majoritatea studiilor de mediu pentru proiectele publice din Cluj sunt comandate de la această societate.
Tot această societate a făcut caietul de sarcini pentru licitația de salubritate dintr-un sector din București și din județul Hunedoara. De menționat este faptul că ambele contracte au ajuns la Supercom.
Tarife mai mari decât cele stabilite în contract
Această licitație este strâns conectată cu proiectul CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor) din care, până în momentul de față, funcționează o singură celulă de depozitare.
La contractele încheiate pentru loturile 2 și 3 Supercom factureaza un tarif de tranzit care este perceput pentru colectarea deșeurilor și transporturilor până la stația de sortare a RADP-ului, regie din subordinea primăriei clujene care a câștigat contractul de administrare al CMID. Acolo deșeurile se sortează, iar restul este dus la noua rampă de gunoi a orașului (CMID) din zona Feleacului.
După deschiderea completă a CMID-ului, care presupune și o stație proprie de sortare, se va percepe un alt tarif, mai mic, pentru colectarea deșeurilor.
Spre exemplu, Primăria Municipiului Dej a emis o hotărâre de consiliu local în baza căreia au fost stabilite tarifele percepute populației, toate fiind calculate în funcție de greutate, și nu volum.
În tarifele respective, o tonă de deșeuri reciclabile îi costă pe dejenii din mediul urban 561,90 lei, fără TVA, însă cei de la Supercom încasează 653,69 lei.
Pentru colectarea deșeurilor reciclabile din mediul rural se percepe un de 893,26 lei/tonă, dar Supercom încasează 1.005,42 lei.
De asemenea, și în caietul de sarcini al licitației organizate de ADI Eco Metropolitan, tarifarea se face la greutate, nu la volum. Potrivit datelor, mașinile cu care operează Supercom în zonele din județul Cluj, aferente loturilor deja câștigate, nu au montate cântare pe macaraua cu care se ridică pubelele, astfel că tariful lor este calculat pe volum. Ceea ce contravine caietului de sarcini în baza căruia au câștigat cele două licitații de aproape 300 de milioane lei!
Conform caietul de sarcini făcut de reprezentanții firmei EPMC, s-au stabilit mai multe prețuri maximale pe care companiile le pot percepe. Chiar dacă cei de la Supercom au câștigat pentru cele două loturi menționate anterior, tarifarea lor depășește tarifele maximale din caietul de sarcini aprobat. Spre exemplu, la Dej, au fost aprobate tarife pentru serviciile de salubrizare prin HCL, iar cei de la Supercom încheie contracte cu asociațiile de proprietari la un preț mai mare decât cel reglementat de autoritatea locală. Conform contractului încheiat cu ADI Eco Metropolitan, Supercom ar trebui să tarifeze la cantitate, și nu la volum, așa cum practică în momentul de față. Agenții economici primesc un bon (vezi foto facsimil) prin care se confirmă calculul la volum.
Gabriel Oltean, directorul Supercom din Cluj Napoca spune că nu este nicio problemă cu modalitatea în care sunt percepute tarifele.
”Noi calculăm corect tarifele, nu avem nicio problemă. Chiar dacă pe bonul despre care vorbiți este trecut un tarif la cupă (tarif taxat pe volumul de deșeuri, n.red.) noi facem transformarea volumului în kilograme după niște calcule valabile la nivel național. Suntem în regulă, dar nu pot să vă dau mai multe detalii acum pentru că sunt la cumpărături”, a declarat Oltean.
De ce a descalificat ADI Eco Metropolitan oferta tehnică a celor de la Polaris și Brantner ? Ca să nu se ajungă la departajarea financiară care ar fi descalificat Supercom!
În cadrul licitației pentru lotul 1, compania Polaris a fost descalificată pentru mai multe „nereguli” din oferta tehnică, Brantner a fost descalificată la faza tehnică pe motiv că au ofertat un număr mai mic de saci pentru colectarea materialelor reciclabile, lucru care nu este specificat în caietul de sarcini. Membrii comisiei au stabilit, în mod arbitrar, că pentru Cluj Napoca sunt necesari 8 milioane de saci. Cei de la Brantner au calculat în ofertă un număr de saci conform cantităților date de caietul de sarcini și a experienței din trecut, dar membrii comisiei de licitație au ”citit” cum au vrut. În lipsa unei fise tehnice în caietul de sarcini în care să scrie clar care este numărul de saci necesar, sau a unei metodologii clare prin care să se stabilească modalitatea de calcul a sacilor, comisia a considerat că Brantner nu se încadrează. Oricum, numărul de saci pus în discuție poate fi reglat în orice situație. Mai mult, cei de la Supercom au propus ca fiecare gospodărie să folosească 4 tomberoane diferite. Un lucru care ridică prețurile pentru colectarea deșeurilor reciclabile și nu este real, pentru că în foarte multe case din Cluj nu va fi loc pentru acest număr de pubele!
Eliminarea ofertei depuse de Brantner încă din faza tehnică, a fost favorizată compania Supercom, chiar dacă oferta lor financiară ar duce la eliminarea lor din cadrul licitației pe motiv că tariful maximal a fost depășit.
Potrivit unor surse, găselnița prin care Supercomul va câștiga faza financiară, este un calcul prin care se va face o medie a tarifelor ofertate, chiar dacă ele au depășit tarifele maximale, pentru a se ajunge sub pragul maxim admis. De asemenea, cei de la Supercom ar fi putut fi descalificați ușor, pentru că au mai multe nereguli în oferta lor decât ceilalți competitori (nu au desemnat personalul cheie, nu au depus formularul 23 și rutele de colectare, etc.), însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Cea mai recentă contestație din cadrul acestei licitații a fost depusă la sfârșitul lunii trecute și vizează o serie de nereguli referitoare la licitarea lotului 1. Chiar dacă membrii CNSC au dispus ca autoritatea contractantă să pună la dispoziție o serie de documente din cadrul procedurii, care nu au fost puse la dispoziție nici până acum de ADI Eco Metropolitan pe motiv că licitația se află în desfășurare. Situația în care se află contestatarii este una foarte gravă deoarece le este îngrădit dreptul la apărare. Mai mult, nici CNSC nu se poate pronunța deoarece ADI Eco Metropolitan nu trimite documentele respective.
Anterior, companiile Brantner și Rosal au mai câștigat un proces împotriva ADI Eco Metropolitan pentru aceasta licitație
Cei de la ADI Eco Metropolitan nu au știut să răspundă care este numărul de containere de 1,1 mc și care sunt locațiile care nu permit amplasarea a mai mult de 2 containere. De asemenea, cei de la ADI Eco Metropolitan nu au clarificat valoarea estimată a contractului, în situația în care răspunsul pentru clarificările cerute pentru calculul valorilor este același cu cel care figurează în caietul de sarcini și nu clarifică modalitatea în care se calculează valoarea pe 10 ani a contractului.
Mai mult, potrivit contestației, cei de la ADI Eco Metropolitan au operat o serie de modificări consistente ale criteriilor de atribuire, dar nu au prelungit termenul de depunere a ofertelor.
Practic, o mare parte din datele din caietul de sarcini au fost modificate, lucru care duce la o modificare esențială a ofertei.
”Luate împreună, aceste modificări impun o revizuire din temelii a ofertelor tehnice, identificarea de furnizori pentru echipamentele suplimentare impuse, identificarea personalului de specialitate care poate opera echipamentele ale căror specificații tehnice tocmai au fost ofertate, refacerea graficelor de colectare,a graficelor de activități și adaptarea în numeroase feluri a elementelor componente ale ofertei tehnice. Apoi, ofertanții sunt ținuți să opereze modificările specifice și ofertei financiare, pentru a reflecta modificările ofertei tehnice”, arată contestatorii.
În urma contestației, CNSC a decis că ADI Eco Metropolitan ar trebui să răspundă la o parte din solicitările de clarificare formulate de firmele Brantner și Rosal și a prelungit termenul de ofertare.
BOX + foto Sulfina Barbu
Caietul de sarcini făcut de firma care i-a aparținut unui ex-ofițer de Securitate
Firma EPMC Consulting, care a realizat caietul de sarcini pentru licitația organizată de ADI Eco Metropolitan, are o relație specială, atât cu administrația clujeană, cât și cu societatea Supercom.
Spre exemplu, EPMC a realizat PLANUL JUDEȚEAN DE GESTIONARE A DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL HUNEDOARA (2020 – 2025), iar în zona respectivă cei de la Supercom se ocupă de o parte din salubrizare și administrarea deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Acolo s-a format un râu de levigat, problemă cu care s-a confruntat și rampa de gunoi de la Pata Rât din Cluj Napoca.
”Problema este că poluare va continua, dacă cei de la Supercom, care au în administrare acest deponeu, nu vor pune în funcțiune stația de epurare. Practic, tot levigatul trebuie dirijat prin conducte spre stația de epurare”, declara în martie Aurica Lăsconi, director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara.
Pentru Primăria Sectorului 2 din Capitală, cei de la EPMC au oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiilor necesare în vederea delegării gestiunii serviciului public de salubrizare. Lucrările sunt făcute de compania Supercom.
Cei de la EPMC au făcut și caietul de sarcini pentru concesionarea serviciilor de deratizare și dezinsecție pentru municipiul Cluj Napoca, iar lucrarea a fost atât de bine făcută încât instanța clujeană și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) au hotărât că documentația pentru această licitație trebuie refăcută.
EPMC Consulting SRL, este patronată de Cristina și Horea Corpodean. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer de securitate Silvian Ionescu. Majoritatea afacerilor acestei companii sunt realizate în domeniul consultației și a studiilor de fezabilitate pentru afacerile din mediu.
Cum s-a transformat patronul Supercom din lăcătuș în mason
Supercom este afacerea lui Ilie Ciuclea, fost prim-vicepreședinte al UNPR București și ex- senator PSD în perioada 2004-2008. Denumit de presă ,,Lordul gunoaielor”, Ilie Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013, a fost ales Mare Comandor al acestuia.
Primul loc de muncă al lui Ciuclea a fost de montator și lăcătuș la Uzina Grivița din București. După aceea s-a mutat la Uzina de Mecanică Fină din Capitală unde, din lăcătuș a ajuns șef de serviciu și apoi director! În 1990 și-a deschis firma Supercom prin care s-a ocupat de colectarea deșeurilor. Dacă, în perioada respectivă, România ar fi fost capitalistă, ascensiunea fulminantă a fostului lăcătuș ar fi fost demnă de o ecranizare, însă toți cei care au prins perioada respectivă știu că întreg sistemul era bazat pe filiera PCR.
Pionierul Boc salută detașamentul de la Supercom
Potrivit unor surse, ascensiunea firmei Supercom se datorează, într-o oarecare măsură, relației dintre Ciuclea, patronul firmei, și Vasile Blaga, unul dintre exponenții PDL-ului, de care Emil Boc nu este deloc străin.
Odată cu semnarea contractului de salubrizare stradală pentru Cluj Napoca, Emil Boc i-a făcut urări publice lui Ciuclea.
Exact ca pe vremea comuniștilor!
”Am verificat dotările și echipamentele necesare derulării activității de salubritate stradală, conform caietului de sarcini care a stat la baza licitației de salubritate stradală. Atât eu, cât și clujenii, așteptăm lucrări de calitate, intervenții cu echipamente moderne, electrice, nepoluante, curățenie la standarde europene, atât pe carosabil, cât și pe trotuare. Așteptăm o competiție a curățeniei între cele două firme de salubritate stradală care operează în Cluj-Napoca (Supercom și Bratner), în respect deplin față de cetățean și față de banul public”, a declarat primarul Emil Boc.