Trump a cerut Curții Supreme să suspende legea ce ar interzice TikTok sau i-ar impune vânzarea. Legea obligă ByteDance să vândă aplicația până pe 19 ianuarie. Sprijinul lui Trump pentru TikTok este o schimbare față de politica din 2020.
Președintele ales Donald Trump a cerut Curții Supreme a Statelor Unite să suspende implementarea unei legi care ar interzice populara aplicație de socializare TikTok sau ar forța vânzarea acesteia, argumentând că ar trebui să aibă timp, după preluarea funcției, pentru a căuta o „rezolvare politică” a problemei, scrie The Guardian.
Legea ar obliga proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, să vândă platforma unei companii americane sau să facă față unei interdicții. Congresul SUA a votat în aprilie pentru interzicerea aplicației, cu excepția cazului în care ByteDance vinde aplicația până pe 19 ianuarie.
TikTok, care are peste 170 de milioane de utilizatori în Statele Unite, și compania-mamă au cerut anularea legii. Însă, dacă instanța nu le va da dreptate și nu va avea loc nicio vânzare, aplicația ar putea fi efectiv interzisă în SUA pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de preluarea mandatului de către Trump.
Sprijinul lui Trump pentru TikTok reprezintă o răsturnare față de 2020, când a încercat să blocheze aplicația în Statele Unite și să forțeze vânzarea acesteia unor companii americane din cauza proprietății sale chinezești.
Acest fapt arată și efortul considerabil depus de companie pentru a-și construi relații cu Trump și echipa sa în timpul campaniei prezidențiale.
„Președintele Trump nu adoptă o poziție în legătură cu meritele acestei dispute”, a spus D John Sauer, avocatul lui Trump și desemnatul acestuia pentru funcția de procuror general al SUA. „În schimb, solicită respectuos ca Curtea să analizeze suspendarea termenului de divizare stabilit pentru 19 ianuarie 2025, în timp ce examinează fondul cazului, oferindu-i administrației Trump oportunitatea de a urmări o rezolvare politică a chestiunilor aflate în discuție”, a adăugat acesta.
Trump s-a întâlnit anterior cu Shou Zi Chew, CEO-ul TikTok, în decembrie, la doar câteva ore după ce președintele ales a afirmat că are un „loc călduros” pentru aplicație și că este de acord ca TikTok să continue să funcționeze în Statele Unite cel puțin pentru o perioadă.
De asemenea, președintele ales a spus că a primit miliarde de vizualizări pe această platformă în timpul campaniei sale prezidențiale.
TikTok nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Compania a susținut anterior că Ministerul Justiției al SUA a greșit în privința legăturilor sale cu China, argumentând că motorul său de recomandare a conținutului și datele utilizatorilor sunt stocate în SUA pe servere cloud gestionate de Oracle, în timp ce deciziile de moderare a conținutului care afectează utilizatorii din SUA sunt luate și ele în țară.nzarea sau interzicerea TikTok.
Citește și: Finanțare de la Ministerul Dezvoltării pentru finalizarea creșei din Subcetate