Aici se va întinde maiestuos parcul de distracţii, WONDERLAND, proiect iniţiat de primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu şi promis bistriţenilor în campania electorală.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a demonstrat că pentru WONDERLAND face orice, numai să îşi vadă cu ochii proiectul realizat. Problema cea mai mare pe care a întâmpinat – o Complexul Sportiv Polivalent WONDERLAND a fost cea a suprafeţei pe care se întinde acesta, respectiv 282 de hectare, din care 274 de hectare de păşune şi 8,2 hectare pădure. În aceeaşi suprafaţă este inclus în proiect şi terenul de 56 de hectare pe care se află în prezent Poligonul militar de antrenament de la Unirea, teren ce aparţine municipalităţii dar care a fost concesionat Unităţii Militare din Bistriţa până în anul 2022. După ce iniţial, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a dat un răspuns negativ privind avizul pentru WONDERLAND, primarul Ovidiu Creţu s-a deplasat recent la Bucureşti şi a discutat personal cu ministrul Gabriel Oprea. În urma întâlnirii, „afacerea” s-a negociat: 120 de apartamente ANL pentru militarii bistriţeni, în schimbul rezilierii contractului de comodat încheiat între cele două instituţii. Zis şi făcut, primarul Creţu nu a mai pierdut timp şi a introdus în şedinţa de Consiliul Local de joi, 22 aprilie, două proiecte ce prevăd, odată construirea de noi locuinţe ANL, şi apoi distribuirea a 120 de apartamente către militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa. Locuinţele se vor construi în zona Subcetate , etapa a IV, care va cuprin de 200 de apartamente, din care 120 ale militarilor, iar 80 către „cine mai apucă”. Apartamentele ANL vor fi repartizate de către conducerea unităţii militare, în baza criteriilor specifice, aprobate de către Ministerul Apărării (MApN). Astfel, s-a ajuns la înţelegerea ca primarul să îşi facă WONDERLANDUL cum era prevăzut în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) iar Poligonul de antrenament de la Unirea să se mai descurce câţiva ani pe cele16 hectare (zona specială) ce aparţin de MApN, existând pe viitor varianta ca Poligonul să fie mutat în altă parte.
Complexul Sportiv Polivalent WONDERLAND va fi mai exact un parc de distracţii cu terenuri de fotbal, tenis, handbal, bazine de înot, pârtie de schi şi multe alte locuri de agrement. Proiectul a fost punctul de atracţie din campania electorală din 2008 prin care primarul Ovidiu Creţu şi-a atras voturile cetăţenilor.
Generalul Ioan Manci: „Aşa s-a angajat domnul primar!”
Potrivit şefului Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, generalul Ioan Manci, municipalitatea s-a angajat să ofere 120 de apartamente ANL militarilor bistriţeni, iar Unitatea Militară se va gestiona pe cele 16 hectare pe care le deţine MApN. Manci consideră că în funcţie de angajamentele primăriei, se va putea discuta pe viitor şi mutarea definitivă a Poligonului, adică renunţarea şi la cele 16 hectare aflate în administrarea MApN. „Deci, aşa s-a angajat domnul primar, că o parte din locuinţele construite în sistem ANL, respectiv 120 de unităţi locative, vor fi repartizate oamenilor noştri din Brigadă, bistriţeni care nu pot să deţină locuinţe şi stau prin chirii. Deocamdată, cele 16 hectare care sunt ale noastre rămân pentru noi, şi să vedem cum va derula mai departe şi angajamentul primăriei. Cele 120 de locuinţe ANL sunt pentru rezilierea contractului pe cele 56 de hectare pe care noi le avem în comodat până în 2022. Domnul primar a fost de acord, ca sigur, o perioadă, că doar nu se construieşte aşa într-un timp scurt, să folosim o parte din Poligon şi să rămânem pe cele 16 hectare”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, generalul Ioan Manci.
Cadoul promis militarilor, pe masa consilierilor
În şedinţa de Consiliul Local desfăşurată pe 22 aprilie, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a introdus şi două proiecte de hotărâre cu privire la repartizarea locuinţelor ANL. Unul a vizat stabilirea de măsuri pentru transmiterea în folosinţă gratuită, pe durata execuţiei investiţiei, a terenului în suprafaţă de circa 13.000 metri pătraţi situat în municipiul Bistriţa, strada Subcetate, către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în vederea construirii de noi locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, respectiv etapa a IV- a.
Prin cel de-al doilea proiect, edilul Bistriţei a cerut un acord al Consiliului Local municipal, pentru transmiterea, în administrarea MApN a 120 de unităţi locative, destinate personalului din unităţile militare din Bistriţa, în blocurile care se vor construi din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, etapa a IV-a, zona Subcetate. Cei care s-au declarat împotriva repartizării locuinţelor ANL către militarii bistriţeni au fost consilierii locali democrat-liberali.
Astfel, consilierul Gheorghe Tuţă a subliniat faptul că este ilegal ca aceste locuinţe să se acorde Ministerului Apărării Naţionale, neexistând o înţelegere oficială scrisă între municipalitate şi MApN. Edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a ţinut să precizeze, însă, că realizarea etapei a IV – a locuinţelor sociale din Subcetate se poate face numai în aceste condiţii. „Noi momentan nu avem de unde să le punem la dispoziţie aceste locuri, însă ei ( n. r – reprezentanţii MApN) s-au angajat să facă lobby pentru construcţia a cinci blocuri. Dacă se va începe ridicarea lor, atunci noi suntem dispuşi să le dăm trei blocuri cu 120 de locuinţe”, a explicat Ovidiu Creţu.
În urma mai multor discuţii pro şi contra, proiectele au fost aprobate cu 12 voturi pentru, consilierii democrat-liberali abţinându-se.
La ora actuală, în municipiu există peste 2.500 de cereri depuse de bistriţeni în vederea obţinerii unei locuinţe ANL. Dintre acestea, circa 200 sunt din partea angajaţilor Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, majoritatea având, însă, deja asigurată locuinţa cerută.
Iulia Stupinean