Chirurgul șef de la Spitalul Militar Cluj-Napoca se află în mijlocul unui proces de malpraxis. El este acuzat de o fostă pacientă că a diagnosticat-o greșit, a operat-o degeaba și, pe deasupra, a făcut-o nebună și s-a purtat cu ea într-un mod neprofesional: în timp ce pacienta acuza dureri, el o făcea nebună și îi spunea că are închipuiri.
Tribunalul Cluj dă a doua sentință prin care medicul Valentin Oprea, șeful secției de chirurgie de la Spitalul Militar de Urgență ”Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, a fost găsit vinovat de malpraxis.
Primul verdict, cel emis de Judecătoria Cluj-Napoca, îl pune pe medicul clujean să plătească daune de 15.000 euro. Fosta pacientă a lui Oprea l-a chemat pe chirurg în judecată în urmă cu peste 10 ani.
În cererea de chemare în judecată, pacienta a cerut daune materiale în valoare de 3.000 lei şi daune morale în sumă de 30.000 euro.
Potrivit cererii de chemare în judecată, în 2010 Monica D. a fost supusă unei intervenții chirurgicale la colon, cu diagnosticul “megadolicocolon”, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, intervenția fiind efectuată de către chirurgul OPREA ARON VALENTIN CONSTANTIN.
Ea spune că, înainte de operaţie, l-a rugat pe medic să îi explice în ce constă intervenția, dar el i-a spus că îi va oferi explicațiile necesare după efectuarea intervenției. După 7 zile de la operaţie, reclamanta a fost externată, deşi avea dureri mari în zona abdominală, împrejurare faţă de care medicul i-a recomandat să ia Nospa, fără a-i face vreo investigație. La scurt timp, reclamanta s-a întors la spital, în regim de urgenţă, cu stări febrile, frisoane şi dureri acute în abdomen. S-a stabilit că prezintă abces interparitocolic postoperaor şi a fost operată de urgenţă, de acelaşi medic. Nu i-a fost administrat vreun antibiotic şi nici nu i-a fost efectuată vreo investigație, iar după 5 zile de la operaţie reclamanta acuza aceleaşi dureri.
După această intervenție, pentru că avea în continuare o stare de rău, femeia a cerut să se externeze și a mers la Spitalul de Oncologie din Cluj-Napoca. Acolo s-a diagnosticat faptul că plaga era infectată cu doi stafilococi. I s-a administrat antibiotic și i s-a efectuat chiuretaj iar, ulterior, a reușit să se externeze cu o stare de sănătate bună.
Un fost pacient de-a lui Oprea a avut mai puțin noroc și a murit
Pe lângă lipsa de profesionalism, chirurgului Oprea mai este acuzat și de lipsă de umanitate.
Datele de la dosar arată că atitudinea, limbajul şi acţiunile neprofesionale ale dr. Oprea au determinat-o să formuleze o plângere la Colegiul medicilor Cluj, plângere care nu a primit o rezolvare până la data formulării cererii de chemare în judecată. După înregistrarea plângerii, dr. Oprea i-a oferit reclamantei o sumă infimă cu titlu de despăgubire, sumă ce nu acoperea nici cheltuielile efectuate pentru intervențiile chirurgicale.
În replică, reprezentanții spitalului clujean au cerut respingerea cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată, pe motiv că ”pacientei i-au fost prezentate riscurile intervenției, fiind efectuată în mod corect profilaxia antibiotică, iar din studiul actelor de la dosar rezultă că intervenția efectuată de dr. OPREA ARON VALENTIN CONSTANTIN a fost corectă, după o indicaţie adecvată”.
În 2012, Colegiul Medicilor Cluj a hotărât ”stingerea acțiunii disciplinare, considerând că nu se poate reține culpa pârâtului, respectiv reținerea vreunei abateri de ordin etic deontologic sau profesional. În sprijinul acestei decizii, Colegiul a constatat frecvența complicațiilor postoperatorii în cazuri similar la 2-18% din cazuri”.
Chirurgul Valentin Oprea a mai fost acuzat de malpraxis în urma unei intervenții care a avut loc în 2012. Lucian Vinţan (22 de ani) a ajuns la Spitalul Militar din Cluj pentru o operaţie de scoatere a splinei dar după câteva luni a murit. După ce a fost externat din Spitalul Militar Cluj-Napoca și a ajuns în condiții de urgență la un alt spital din oraș s-a constat că stomacul îi era necrozat și intestinele distruse. La scurt timp, băiatul a murit. Chiar dacă rudele tânărului au făcut plângeri penale și sesizări la Colegiul Medicilor din Cluj, chirurgul Valentin Oprea a rămas în continuare șeful secției de chirurgie și a operat în continuare fără nicio problemă.
Cazuri de malpraxis în sistemul medical de stat din Cluj
Chiar dacă medicina clujeană este cunoscută în țară prin profesionalitatea medicilor de aici, există destule cazuri de malpraxis.
Magistrații de la Tribunalul Alba au decis ca medicul anestezist Ioana Elica Recean și Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Cluj Napoca să plătească familiei Burlacu daune morale în valoare de 45.000 de euro. Decizia vine după ce, în urmă cu mai mulți ani, femeia a fost operată Secția Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială I Cluj-Napoca din cadrul spitalului menționat anterior în timp ce ea acuza dureri în zona inimii. La scurt timp după intervenție, Maria Burlacu a murit. În caz sunt implicați și procurori clujeni, precum și medici legiști locali care au încercat să mușamalizeze cauza decesului petrecut în 13 martie 2014.
Ortopedul clujean Vlad Macec, angajat la Med Life a fost obligat împreună cu clinica medicală să plătească despăgubiri de peste 3.000 euro unei femei. Pacientul a apelat la serviciile medicale de specialitate după ce a căzut și s-a lovit foarte tare la genunchi. La consultul de specialitate, pacientului nu i s-a făcut nicio radiografie și i s-a prescris Nurofen pentru că medicul a confundat fractura cu o luxație.
În 2017, clujeanul Marcel Bali a murit la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, după ce fusese internat pentru tratarea unui anevrism vascular cerebral. În urma intervențiilor, bărbatul a luat o infecție bacteriană de tipul celor nosocomiale și a murit. În 2021, familia lui a dat în judecată Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca acuzându-i pe medicii care l-au tratat de malpraxis. În cursul acestui an, Tribunalul Cluj a decis că spitalul clujean trebuie să le achite soției și fiului clujeanului mort în saloanele spitalului o despăgubire în valoare de 300.000 de euro.
Până și șeful spitalului județean clujean, medicul Claudia Gherman, este implicată într-un caz de malpraxis. Practic, în dosar este vizat chirurgul clujean Bogdan Amza, acuzat de malpraxis de fiul unui pacient care a murit în urma unei infecții spitalicești după ce a fost operat. Problema constă în faptul că Amza nu avea dreptul să îl opereze pe om, dar a fost lăsat să intervină de Claudia Gherman, actualul șef al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca. Inițial, aparținătorii persoanei care a decedat a deschis un proces civil pentru malpraxis, dar, ulterior, au făcut o plângere penală. Astfel că cei doi medici, Amza și Gherman, sunt cercetați de procurori.
L-a prins într-o zi proastă
La întrebarea privind faptul că în prezenţa mai multor persoane, pârâtul dr. Oprea ar fi acuzat-o pe reclamantă că are “probleme la mansardă” atunci când i-a adus la cunoştinţă pârâtului că are dureri mari, acesta din urmă a răspuns, în cadrul interogatoriului: “este posibil, nu îmi amintesc, însă mai avem şi noi zile proaste. În general acest tip de afecţiune poate să influențeze gradul de inteligenţă al unei persoane. Nu sunt psihiatru să stabilesc un diagnostic de specialitate”, a declarat medicul în cadrul procesului.