Home Investigații Tribunalul Bistriţa încă lucrează la DOSARUL HIDRA început de 10 ani

Tribunalul Bistriţa încă lucrează la DOSARUL HIDRA început de 10 ani

Dosarul mafiei fierului din Hunedoara, cunoscut şi sub denumirea de Hidra, a fost realizat în 2006 de procurorii DIICOT Diana Pecincu şi Mircea Adrian din cadrul DIICOT Hunedoara. Au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi în decursul anului 2007. Liderii presupusului grup infracţional sunt Raita Andrei Gheorghe zis şi Endre şi Ioniţă Gheorghe zis şi Ghiţă Francezul. În cadrul dosarului au lucrat atât Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba care ulterior a fost arestat preventiv, dar şi Laura Codruţa Kovesi, actualmente şefa DNA, care la acea vreme avea numele de Laura Codruţa Lascu. În prezent, Tribunalul Bistriţa a fost însărcinat cu ducerea la bun sfârşit a acestui dosar.

 

Au trecut aproape 10 ani de la declanşarea anchetei cu privire la ”mafia fierului vechi” din Hunedoara şi încă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud sunt audiaţi martori ce relatează cum funcţiona reţeaua infracţională a celor 52 de inculpaţi.

O mulţime de dosar şi totuşi, speţa pare departe de a fi soluţionată.

 

52 de inculpaţi în dosarul Hidra

Inculpaţii sunt Raita Andrei- Gheorghe, Dumitraş Florin, Raita Florin-Vasile,  Raita Nicolae, Raita Bela, Florea Eusebiu, Bădiţă Daniel-Nicolae, Jelea Romulus-Diomente, Varga Samson-Marin,   Blăjan   Claudiu-Constantin,   Ioniţă   Gheorghe,   Gordaş Aurel-Constantin, Filip Iosif, Bararu Ioan-Olimpiu, Puiu Alexandru- Gheorghe, Ursu Nicolae-Ilie, Bica Claudiu-Ciprian, Stanciu Laurenţiu- Nicolae, Grozav Nicolae-Adrian, Deac Gabriel-Adrian, Spinei Daniel- Florin, Tămărjan Victor-David, Bocşan Antonio-Cosmin, Marin Florin- Claudiu, Hanganu Nicolae-Sorin, Radu Gabriel,  Micu Mihai-Sorin, Calu Claudiu-Eugen, Vârtan Daniel-Constantin, Moldovan Sorin, Rădulescu Gimi, Răcean Gheorghe-Florin, Alexandru Ioan,   Iakab Augustin,   Cociş Alin-Gabriel, Barticel Marius, Nechifor Dumitru, Mărginean Ovidiu-Iuliu, Lukacs Iuliu-Ciprian, Rostaş Codruţ-Ovidiu, Ursulescu Adrian-Cosmin, Gabor   Vălean,   Herban   Aurel,   Constantin   Emanuel-Nicolae,   Nemeti Adrian-Mihai,  Abrani George,  Dănăilă Ştefan-Adi,  Leoca Cornel, Andrei Costel, trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de iniţiere, constituire de  grup  infracţional organizat, aderare sau  sprijinire a  unui  asemenea grup.

 

Miza: peste 12 milioane de lei

Potrivit procurorilor, aşa numita ”mafie a fierului vechi” din Hunedoara, din care făceau parte şi patronii unor centre de colectare şi angajaţii lor, a produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Lor li s-au adăugat pagubele de milioane de lei provocate de bandele de hoţi, care acţionau organizat, în cârdăşie cu administratorii centrelor de fier vechi răsărite în jurul combinatului.

Fierul furat în flux continuu de pe platforma industriale, întinsă pe aproape 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare, care, în număr de peste 40, funcţionau în Hunedoara, cele mai multe în imediata vecinătate a combinatului. Printre cei care s-au implicat în soluţionarea dosarului penal a fost şi fostul comisar şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara, dar şi Codruţa Laura Kovesi, actualul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

fier vechi

Ducea fier la ”Caratistul”

Ultima declaraţie în acest dosar a fost luată în iunie, anul acesta şi aparţinea lui Lucian Mihalca, din Hunedoara.

Acesta vorbeşte despre cum a fost nevoit să îşi câştige pâine prin colectare de fier vechi, dar şi cum era constrâns să ducă metalul doar la centrele de colectare ce deţinute de Caratistu.

„În perioada amintită, respectiv 2005-2006, pentru a-mi întreţin familia m-am îndeletnicit cu colectarea de fier vechi şi scoarţă metalică de pe şcarpele (n.r. terasament în rambleu de cale ferată) aparţinând celor pe care eu îi cunoşteam cu poreclele Bozgorul şi Caratistul, şcarpe situate la baza haldei Buituri şi potrivit înţelegerii avute de cei doi eu transportam deşeul feros la centrele de colectare deţinute de aceştia.

Menţionez că la centrul de colectare aparţinând celui poreclit Cartistul, marfa era preluată de persoane angajate pe care eu le cunoşteam cu poreclele Bixi, Doru şi Calu, după ce în prealabil am dat acestora actul de identitate.

Cei în cauză completau datele mele, adeverinţele de primire şi plată, fără a trece însă şi cantităţile de deşeuri efectiv predate şi îmi remiteau sumele de bani ce mi se cuveneau pentru actele materiale.

În ceea ce priveşte scoarţa metalică colectată arăt că acesta avea greutăţi ce variau între 5 şi 15 kg, deşeurile transportându-le cu atelajul pe proprietatea mea pe care îl deţineam în acea vreme.

(…)Mai arăt că în ceea ce îl priveşte  pe patronul centrului de colectare cunoscut de mine sub porecla Caratistul eu nu l-am cunoscut niciodată personal pe acesta” a declarat martorul Lucian Mihalca.

De asemenea acesta a vorbit despre faptul că anumite persoane l-au constrâns să ducă fierul la Caratistul.

„Predam cantităţile de deşeuri de fier la unul din cele două centre de colectare, în funcţie de locul de unde adunam fierul vechi, deoarece angajaţii celui numit Caratistul, care lucrau pe haldă, mă obligau să duc fierul vechi colectat de pe şcarpa acestuia la centrul său de colectare. Nu îi cunosc pe cei care mi-au impus acest lucru, însă precizez că dacă nu duceam deşeurile de fier la centrul de colectare menţionat, angajaţii Caratistului nu ne mai lăsau să adunăm fier vechi, alungându-ne”, a mai spus acesta

 

Fragmente din rechizitoriu

La sfârşitul anului 2004, în municipiul Hunedoara, inculpaţii Raită Andrei-Gheorghe, zis „Endre”, „Calul” sau „Bula” şi Ionita Gheorghe, zis „Ghita Francezul”, au iniţiat constituirea şi organizarea unui grup infracţional, cei doi impunându-se că lideri coordonatori.

Grupul infracţional organizat a fost constituit cu scopul comiterii de infracţiuni grave, şi anume pentru a sistematiza şi eficientiza furturile de materiale feroase şi neferoase din incintă SC MITTAL STEEL SĂ Hunedoara şi pentru a obţine astfel profituri ilicite uriaşe. (…)

La dezvoltarea şi fiinţarea grupului infracţional organizat au concurat mai mulţi factori şi au fost numeroase condiţii favorizante. În primul rând, liderii coordonatori ai grupului, inculpaţii Raită Andrei-Gheorghe, zis „Endre”, „Calul” sau „Bula” şi Ionita Gheorghe, zis „Ghita Francezul”, sunt persoane foarte violenţe, care şi-au manifestat acest potenţial de câte ori au avut prilejul, pentru a-şi impune supremaţia atât în cadrul asociaţiei infracţionale, cât şi în comunitatea în care locuiesc şi îşi desfăşoară activitatea. (…)

Pe de altă parte, în timp, după ce a reuşit să pună la punct organizarea impecabilă a furturilor din combinat, datorită sumelor mari de bani câştigate şi a violenţei de care dădea dovadă, grupul infracţional, organizat sub coordonarea liderilor, a înlocuit ordinea de drept care trebuia exercitată prin instituţiile statului cu reguli proprii.

Aceştia au reuşit să instaureze teroarea şi legea tăcerii, reguli după care funcţiona comunitatea. Poliţia municipiului Hunedoara a devenit în timp depăşită de fenomenul infracţional al furturilor din combinat şi chiar de infracţiunile cu violentă comise de către membrii grupului, astfel că, în primăvară anului 2006, după scindarea grupării în două fracţiuni, autorităţile s-au găsit în situaţia de a stăpâni cu greu confruntările stradale, cu zeci de combatanţi, ale celor două grupuri infracţionale organizate.(…)

Odată iniţiat, grupul infracţional s-a constituit în timp în jurul celor doi lideri coordonatori, Raită Andrei-Gheorghe, zis „Endre” şi Ionita Gheorghe, zis „GhitaFrancezu”, care au organizat furturile din combinat în cele mai mici amănunte, ajungând în anul 2006 să funcţioneze că adevărate celule militare. (…)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version