În ultimele 24 de ore, pe șoselele din județul Bistrița-Năsăud s-au produs trei accidente rutiere în care au fost implicați pietoni. În urma acestora, un bărbat de 50 de ani din Șieu și-a pierdut viața, o femeie de 50 de ani din Tiha Bârgăului a fost rănită grav și se află în comă, iar un alt bărbat de 82 de ani din Cepari a scăpat doar cu câteva răni ușoare.

Cel mai grav accident a avut loc marți seara, în jurul orei 22:00, pe DN 17, pe raza orașului Beclean. ”Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Chinteni-județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Dej-Bistrița, ar fi accidentat un pieton, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Șieu care ar fi fost căzut pe partea carosabilă. Din păcate, bărbatul de 50 de ani a decedat. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Într-un alt accident, produs tot pe DN 17, în Tiha Bârgăului, o femeie a fost rănită grav. ”Pe DN 17, în localitatea Tiha Bârgaului, un bărbat de 29 de ani, din Tureac, care conducea un autoturism pe direcția Bistrița-Vatra Dornei, a surprins și accidentat o femeie în vârstă de 50 de ani, din localitate, care s-ar fi angajat în traversare neregulamentară a străzii, prin loc nepermis și fără să se asigure. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au precizat polițiștii.

Cel mai norocos a fost un bătrânel de 82 de ani din Cepari, care deși a fost accidentat de o mașină, a scăpat doar cu câteva răni ușoare. ”Un bărbat de 39 de ani, din Rebrișoara, în timp ce conducea un autoturism pe DN 17C,  prin localitatea Cepari, a surprins și accidentat un bărbat 82 de ani, din localitate care, în calitate de pieton, circula neregulamentar pe partea carosabilă. În urma accidentului, pietonul a fost rănit ușor, fiind transportat la spitalul din Năsăud. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ. În cazul pietonului, rezultatul testării a fost de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat”, au adăugat reprezentanții IPJ Bistrița-Năsăud.

În contextul în care aceste 3 accidente s-au produs în mai puțin de 24 de ore, polițiștii bistrițeni le recomandă pietonilor să țină cont de o serie de măsuri pentru a evita posibilitatea de a fi implicați în accidente:

– să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;

-să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens);

-să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;

-să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;

-pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;

-să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here