Trei cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa sunt vizate de ancheta DNA în marele dosar de corupție privind traficul cu citostastice și rețete false.
Potrivit EVZ, surse judiciare susțin că mai mulți medici au intrat în atenția organelor de anchetă după ce au avut relații cu reprezentanții unor companii de medicamente care vindeau citostatice.
Unii dintre medici au și recunoscut deja că au fost în vacanțe pe banii companiilor de medicamente.
În Bistriţa-Năsăud, doi medici şi un farmacist sunt vizaţi de procurorii DNA. Este vorba de dr. Victoria Bindea – şefa secţiei de Oncologie, dr. Geanina Miron – medic primar oncologie şi farmacis Mariana Deac – şefa secţiei Farmacie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Procurorii DNA au efectuat, marţi, nu mai puţin de 61 de percheziţii la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.
Conform Mediafax, firmele de medicamente vizate în cauză sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.
Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Aceştia, pentru achiziţia anumitor medicamente, ar fi pretins şi primit foloase de la furnizorii de medicamente cărora le-ar fi oferit avantaje în acest scop.