Consilierii judeţeni bistriţeni au dormit în fotoliile lor confortabile în cei mai bine de trei ani de mandat. Majoritatea acestora recunosc cu stupoare că nu au dus niciun proiect la bun sfârşit şi găsesc tot felul de ţapi ispăşitori pentru lipsa activităţii lor.
Gazeta de Bistriţa vă prezintă activitatea consilierilor judeţeni după cum o prezintă chiar ei. Fie PDL, PNL sau PSD, consilierii judeţeni de la toate partidele nu au proiecte şi mai au cel mai probabil un an de activitate în care probabil vor încerca să îngroaşe porcul în ajun înainte de alegeri.
Jauca e mulţumit
„De obicei preşedintele Consiliului Judeţean propune proiecte. Personal nu am iniţiat nicio propunere, am insistat pentru repararea drumului judeţean Rodna – Valea Vinului. Fondurile au fost repartizate şi a trecut proiectul pentru repararea drumului, dar şi pentru alte lucrări. În curs de reparare. Parţial îi reparată. A mai fost o iniţiativă legată de activitatea primăriilor din zonă. Am mai propus rectificări de buget pentru primăriile din zonă. În general am primit rectificări pozitive. Eu zic că sunt mulţumit (n.r. – de activitatea mea de consilier judeţean). Ne întâlnim cu oamenii la adunările populare îndeosebi în zona Rodnei şi ce mai propun dânşii eu aduc la cunoştinţă la consiliul judeţean. Încă nu sunt hotărât. Depinde cine te propune. Dacă voi mai fi propus voi candida”, consideră Alexandru Jauca, consilier judeţean de la PDL.
Bumbu, nemulţumit de amestecul politicului în administraţie
„Poate că mi-ar fi mai uşor să fac o sinteză asupra activităţii din anul acesta. Putem schiţa şi pe cei trei ani pentru că în general ştiu. În linii mari cred că au fost undeva de 6-7 pe an. Cam majoritatea se referă la laturile pe care eu le-am în coordonare, în primul rând direcţia privind protecţia copilului şi Centrul judeţean pentru cultură. Anul acesta am fost, undeva prin iulie când au fost chiar nişte probleme legate de direcţia de protecţia copilului. Îmi amintesc că era vorba de un proiect de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor pentru persoanele cu handicap şi ale persoanelor vârstnice. Şi era un proiect de hotărâre privind aprobarea dotărilor minime de dotare, faţă de ce există anii anteriori, am luat modificările legislative cu unele mici modificări. Unde a fost cazul şi unde se poate suplimenta am mers pe maxim pe care se putea şi la fel ca să nu depăşim cadrul legal şi ca cineva să trebuiască să dea banii înapoi ulterior. Tot legat de aceste direcţii care sunt pe coordonarea mea totdeauna au fost proiectele vis-a-vis de organigramele de funcţionare. Nu m-am hotărât (n.r. – dacă candidez sau nu), nu aş putea să vă spun. Cred că nu voi candida. Nu sunt chiar mulţumit. Se putea mai mult, se putea mai bine. Amestecul politicului în administraţie a făcut mult rău. Nu ai multe părţi în ţară unde nu intră politicul în administraţie sau alte sectoare ale vieţii publice, economice, sociale. Cred că mai bine se putea în toate zonele acestea dacă era o mai largă conlucrare a consilierilor judeţeni”, consideră Mihai Bumbu, vicepreşedintele CJ BN.
Unul e cu mici intervenţii, altul închide subit telefonul
Emil Miclea este un consilier judeţean democrat-liberal, care nu are nicio jenă să admită că în trei ani şi jumătate de mandat el nu a înaintat niciun proiect de hotărâre în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
„Proiecte nu am înaintat nimic. Iar amendamente la tot ce s-a făcut aici, acuma sunt în maşină. Susţin proiectele care s-au desfăşurat pe zona pe care răspund eu. Am intervenit pentru introducerea pe ordinea de zi pentru finanţări pe anumite măsuri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să faci neapărat gâlceavă. Am făcut-o în colaborare cu ceilalţi colegi din comisia mea. Ceea ce a interesat multe persoane au fost problemele de drumuri de apă şi canal şi am insistat cât de mult am putut – finalizarea drumului din Monor. Cetăţenii, atâta cât ţin legătura cu dânşii, eu zic că sunt mulţumiţi. Eu deja sunt pensionar şi foarte probabil este să nu mai candidez”, susţine Emil Miclea.
Consilierul judeţean democrat-liberal Dionisie Ani a răspuns la telefon apoi când a auzit întrebarea legată de activitatea sa a bolborosit ceva şi apoi a închis. Ulterior, nu a răspuns la telefon. Lăsăm la latitudinea cititorilor noştri interpretarea atitudinii celui pe care l-au votat şi este de mai bine de trei ani consilier judeţean.
Moldovan e cu revistele
„Cultural în primul rând. Dacă ar fi să enumăr, hai să zicem două sunt, în legătură cu revista Mişcarea Literară, finanţarea şi apariţia revistei, iar pe de altă parte e vorba de realizarea unui şantier Rebreanu care să reediteze Opera magna Rebreanu, să valorifice obiectivele aflate la biblioteca academiei. Achiziţionarea a unor importante numere de documente de la urmaşii lui Rebreanu a fost un alt obiectiv. Semnalele mele de la cetăţeni sunt pozitive. Nu am încercat să caut o justificare neapărat. Dar semnalele pe care le-am primit sunt pozitive. Nu ştiu dacă mai candidez pentru că sunt prins şi în nişte proiecte culturale destul de importante şi rămâne de văzut”, consideră Andrei Moldovan, consilier judeţean PDL.
O bâlbă de la PDL
Un alt consilier local PDL care nu a depus niciun proiect este Dorin Neamţu. Întrebat care sunt proiectele pe care le-a depus, discursul politicianului începe cu o bine-cunoscută bâlbâială.
„Ăăăă… Deci să mă gândesc că este vorba de comisie prima dată şi am amendamente. Ca şi proiect de hotărâre nu am depus nimic. Ce s-a întâmplat s-a lucrat în comisie şi în plen. Majoritatea proiectelor se văd cine le semnează ca şi iniţiator. Că am discutat asupra lor înainte am convenit. Nu pot să spun că sunt mulţumit, nici nemulţumit. Se vede de la sine cine semnează pe 99,9 la sută din proiectele Consiliului Judeţean. Asta pot să spun. Că şi proiecte au fost, vor mai fi. Destule lucrări s-au făcut. Oamenii nu s-au atacat pe problema asta. Prima dată mă întreabă cineva de chestia asta. Este o problemă, într-adevăr. Şi din partea celorlalţi colegi este un singur proiect semnat de ceilalţi consilieri despre o anumită comisie să se formeze la Consiliul Judeţean. De alte proiecte de-ale consilierilor judeţeni, nu ştiu”, mărturiseşte Dorin Neamţu.
Liberalii, din colţ în colţ
Consilierul judeţean liberal Dorel Coc nu vrea să vorbească despre toate proiectele sale derulate la CJ BN şi face o selecţie subiectivă a lucrurilor pe care le doreşte doar el să le spună.
„Am avut câteva începând cu regulamentul de organizare a Consiliului Judeţean. O să puteţi găsi stenograme. S-au şi acceptat o parte. De asemenea, am avut puncte de vedere de-a lungul timpului în mod constant în ceea ce priveşte ATOP-ul. O bună parte din activitatea mea a fost în ATOP, Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică. Am funcţionat în comisia pentru administraţia publică. Ultima iniţiativă a fost pentru cuprinderea Văii Someşului pe un traseu turistic care a fost acceptat ca formă de colaborare dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Suceava. Sigur că mai sunt şi altele pe care nu vreau să le spun acum. Ele sunt prinse toate în intervenţiile, mai ales în comisie pentru că acolo se realizează laboratorul de proiecte şi de schimbare în ceea ce priveşte organizarea lucrurilor în judeţ. Se fac stenograme la nivelul comisiei şi se vorbeşte. Este prematur, în momentul de faţă nu ştim nici măcar când vor avea loc alegerile, nici dacă vor avea loc alegeri separate locale şi generale pentru că discuţiile trimit la ideea că se doreşte comasarea, ceea ce din punctul meu de vedere nu este în ordine. O să vedem legislaţia şi apoi ne vom putea pronunţa. Eu cred că din punctul meu de vedere îi reprezint corect pe cei care m-au votat. Asta nu înseamnă că toată lumea ar fi mulţumită sau există numai nemulţumiţi. Mandatul acesta ca iniţiativă porneşte din interiorul PNL (n.r. – în cadrul căruia se hotărăsc candidaturile pentru încă un mandat) şi noi încă nu am discutat lucrul acesta. Nici la nivelul organizaţiei Năsăud, nici la nivelul organizaţiilor judeţene noi nu am stabilit liste, ar trebui probabil să se facă nişte sondaje, pentru că altfel pe ce ne bazăm? Pe declaraţia fiecăruia?”, a declarat Coc.
Alesul judeţean liberal Dorin Popescu recunoaşte că, deşi a avut numeroase iniţiative de proiecte de hotărâre, în întregul său mandat de consilier judeţean nu a reuşit să ducă la bun sfârşit niciunul.
„Eu? Acuma? Am avut iniţiative în comisia de verificare şi control pe care am propus-o în urmă cu doi ani. Am cerut această comisie pentru că au fost extrem de mulţi bani consumaţi şi nu ştim unde s au dus. S-a reparat sediul. Am cerut să fie aprobată comisia pentru a verifica situaţia achiziţiilor. Îmi este foarte uşor să spun că nu am făcut nimic. Noi cu chiu cu vai reuşim să mai povestim câte ceva acolo, dacă ne lasă să vorbim. Am fost ameninţaţi că ne scoate din sală. Asta pot spune în mod precis. Niciun proiect de hotărâre a opoziţiei nu a trecut. Proiectele de hotărâre am avut şi cu grupurile de consilieri judeţeni. Toate hotărârile pe care le-am depus au fost semnate de reprezentanţii opoziţiei. Chiar în perioada în care aveam majoritatea nu ne-a aprobat-o. Domnul Rusu (n.r. – Liviu Rusu) nu bagă pe ordinea de zi decât ce vrea el. Preşedintele nu ne-a băgat nici măcar unul. Nu ni s-a băgat nici măcar când a făcut bugetul. Ne cheamă la şedinţa cu 10 minute înainte de a se face şedinţa. Este o dictatură teribilă”, consideră liberalul Popescu.
Parasca mai vrea un mandat
Cristian Parasca, consilier judeţean ales pe listele PSD, îi acuză pe alţii când a fost întrebat despre proiectele sale. Desigur, el consideră că nu este vina lui că nu a reuşit decât să facă propuneri, care nu au avut niciun efect în societatea cotidiană.
„Noi propunem amendamente, dar domnul preşedinte Liviu Rusu nu le trece pe ordinea de zi. Avem mai multe depuse, dar fără niciun rezultat. Aşa este. Majoritatea fiind de altă parte, din partea noastră nu prea sunt luate în considerare propunerile. Mai candidez pentru încă un mandat. Nu consider că este vina mea (n.r. – că nu a depus proiecte şi amendamente). Am încercat, dar asta este democraţia. Majoritatea alege şi nu întotdeauna se respectă legea privind administraţia publică. Suntem aleşi de cetăţeni să îi reprezentăm şi să facem ce îi mai bine pentru ei. De fapt, propuneri acceptăm şi din partea cetăţenilor, a primarilor, a viceprimarilor”, a declarat Cristian Parasca.
Szanto e arogant, Pop e preocupat de grădină
Aroganţa unei persoane care ocupă o funcţie publică se poate observa cel mai bine la consilierul judeţean social-democrat Szanto Arpad. Întrebat dacă a făcut vreun proiect sau un amendament care să treacă de plenul consiliului, social-democrat a răspuns negativ cu o seninătate uluitoare. În ceea ce priveşte reacţia oamenilor la lipsa proiectelor, el susţine că „rămâne de văzut”. Întrebat dacă populaţia este mulţumită de lipsa activităţii sale, acesta a declarat „cred că da. Mă bazez pe relaţia mea cu comunitatea”.
Un alt consilier social-democrat este prea ocupat să dea explicaţii despre mandatul său de trei ani de zile în fotoliul de consilier judeţean. Astfel, o distracţie la grădină este mai importantă decât funcţia publică pe care o deţine Gheorghe Pop. Întrebat dacă ar răspunde diferit unui cetăţean care îl întreabă ce a făcut pentru votul pe care i l-a acordat, consilierul a spus că nu este obligat să ne ofere răspunsuri.
„Mi-i greu să discut la telefon. Sunt la grădină. Cum trebuie să îi răspund unui om?! Nu sunt obligat să vă răspund. Când o să vin la Bistriţa o să vă caut şi o să discut cu dumneavoastră”, a declarat Pop.
Marinescu, convins că are o imagine bună
PSD-istul Gheorghe Marinescu nu ar vrea să demisioneze din funcţia de consilier judeţean, deşi nu a depus niciun proiect în actualul mandat şi nici nu consideră că acest lucru are vreun rost.
„Proiectul meu sau…? Al meu? Nu are niciun rost să depui vreun proiect pentru că nu se votează decât ce vrea preşedintele. Chiar dacă am depus nu a trecut niciunul. Am depus multe, dar nu a trecut niciunul. Nu am depus eu personal, că oricum nu se votează. Dar am dat destule sfaturi, care nu s-au luat destule în considerare. De ce să mă gândesc să demisionez? Că au demisionat ei în mandatul trecut şi tot aşa fac şi ei. În condiţiile în care activitatea din acest mandat a fost aşa cum a fost, Consiliul Judeţean nu îşi mai are rostul. Nu neapărat eu. Consiliul Judeţean nu funcţionează. A mea precis da (n.r. – a răspuns la întrebarea dacă are o imagine bună) pentru că este multă lume cu care stau de vorbă, mă salută şi îmi spune că speră să meargă totul măcar ca în vremea când am condus eu consiliul. Oamenii nu sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi pentru că nu au timp să ia toată ziua la întrebări consilierii şi să vadă ce s-a hotărât şi nu s-a hotărât. Nu toată populaţia are timp să se intereseze. Sunt poate nişte vârfuri (n.r. – persoane interesate de activitatea consilierilor judeţeni), mai ataşatei problemelor politice. Ceilalţi o simt pe pielea lor”, consideră Marinescu.
Liviu Rusu, vinovatul de serviciu
Vârful de lance al social-democraţilor din Consiliul Judeţean, Daniel Suciu, a lăsat de înţeles că preşedintele CJ BN i-ar fi făcut o ofertă pe care nu a acceptat-o. El recunoaşte că există voci care îi spun că nu a făcut destul de multe în calitatea sa de consilier judeţean.
„Nu a trecut niciun amendament pe care l-am făcut. Cred că populaţia ne va judeca pe toţi pentru ce am făcut în 2012 pentru activitatea noastră. Trei ani şi jumătate de mandat ai lui Liviu Rusu sunt mai mult decât grăitori pentru ce au oamenii de făcut în 2012. Regula simplă a democraţiei este că minoritatea nu are proiecte care trec pentru că este o majoritate. Am şi oameni care îmi mulţumesc că le pun în faţa Consiliului judeţean problemele lor şi oameni care mă critică că nu reuşesc mai mult. Nu am de gând să fac niciodată un târg pe la spate cu un preşedinte. Nu pot să răspund dacă domnul preşedinte mi-a făcut această propunere”, susţine Suciu.
Social-democratul Adrian Moldovan îl critică pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud fără ca să aibă el un proiect care să fi trecut de plenul consiliului. Deşi a avut suportul celor de la putere, Moldovan nu a reuşit să introducă niciun proiect în mai bine de trei ani de mandat.
„Am elaborat un proiect de hotărâre vis-a-vis de finanţări nerambursabile la cultură. Din păcate nu s-a pus pe ordinea de zi. Mă refer la comisia de cultură şi aici inclusiv la trei consilieri judeţeni ai PDL. Când am elaborat acest proiect de hotărâre am discutat de tot ce înseamnă asociaţii şi organizaţii care doreau acest tip de finanţare. Că sunt semnate o mulţime de proiecte de hotărâre care nu sunt puse, este un lucru cunoscut. Oamenii sunt nemulţumiţi de activitatea lui Liviu Rusu. Şi noi avem dreptul la iniţiative legislative. Nu m-am hotărât dacă mai candidez”, a declarat consilierul social-democratul.
Ciocan promovează firmele PSD
Doru Ciocan, un alt consilier judeţean al PSD, şi-a început pledoaria cu o pauză când a auzit întrebarea legată de activitatea sa ca şi ales judeţean. Mai mult, Ciocan a intervenit pentru a angaja anumite persoane, fapt considerat drept ilegal din anumite puncte de vedere.
„În ce sens? De votul plenului ştiţi că de la PSD nu trece nimic. Totdeauna este loc de mai bine. Degeaba putem avea noi iniţiative, putem să facem orice pentru că dacă nu sunt trecute, lucrul tot ăla îi. Problema e că ne luptăm, ne batem. Problema e dacă ne luptăm înainte şi ne putem lămuri să treacă, ei zic că iniţiativele sunt tot ale alor. Din zona celor care m-au votat pe mine şi unde am avut şi campanie electorală şi după aceea eu cred că da (n.r. – sunt mulţumiţi de activitatea lui). Bine ar fi să îi întrebaţi pe ei. Din punctul meu de vedere, ca şi consilier judeţean am făcut proiecte pentru infrastructură în zonă mea de competenţă, depuse pe la diverse ministere. La unele dintre ele a fost scoase hotărâri de guvern şi imediat după ieşirea PSD de la guvernare au fost anulate. Au fost anulate pe criterii politice. Efectul a fost zero. Un lucru direct pe care îl simte comunitatea a fost o sponsorizare la peste 400 de copii de Moş Crăciun. Am făcut această sponsorizare din îndemnizaţia de consilier judeţean. Un alt lucru a fost ajutorarea celor defavorizaţi, în număr de peste 50. Sunt lucruri pe care nu le pot spune. Îi ajut pe oameni sub diverse forme. Bineînţeles că legal. Te faci prieten cu dracul ca să treci puntea. Nu îmi este ruşine să le spun, dar nu sunt de spus. Prin diverse relaţii de-ale mele personale am putut să îi ajut pe oameni să-şi găsească locuri de muncă sau să-şi păstreze locuri de muncă. Eu am pus vorba bună pe calificarea respectivă. Dacă a reuşit, bine… În principiu iese bine. Am căutat să promovez firmele care nu aveau de lucru pentru că sunt de-ai PSD. Şi am zis să le dau de lucru la privat, respectiv la firmele despre care se zic că sunt ale PSD care nu au acces în sistemul privat. Pot să spun că sunt şi mulţumit şi nemulţumit”, a declarat Doru Ciocan(PSD).
Tiberiu Hrihorciuc
tibi@gazetadebistrita.ro