Potrivit unui raport pe anul 2013 remis de Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, 48 de bistriţeni au fost învinuiţi anul trecut de fapte de corupţie.

Dintre aceştia, 14 sunt angajaţi ai MAI, din care trei au fost trimişi în judecată.

„Cu ocazia activităţilor procedural penale derulate, în anul 2013, au fost învinuite 48 persoane, dintre care 14 lucrători din cadrul M.A.I., 24 persoane din alte instituţii dar în legătură cu lucrători M.A.I. şi 10 persoane din alte instituţii.

În perioada analizată au fost inculpate 15 persoane din care : 3 – personal M.A.I., 11 – personal din alte instituţii dar în legătură cu lucrători M.A.I. şi 1 – persoană din alte instituţii.

În dosarele penale instrumentate de SJA-BN, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, a dispus măsura reţinerii a 8 învinuiţi şi a propus Tribunalului Bistriţa-Năsăud, arestarea a 3 inculpaţi, propunere însuşită de instanţă, persoanele arestate fiind din alte instituţii dar în legătură cu personal M.A.I.

Pe parcursul anului 2013 instanţele au pronunţat în dosarele penale instrumentate   un nr. de 5 hotărâri judecătoreşti, prin care au fost condamnate definitiv 5 persoane din care 3 lucrători ai ministerului”, se precizează în comunicatul remis de SJA Bistriţa-Năsăud .

Referitor la tipologia faptelor de corupţie în funcţie de numărul persoanelor învinuite în anul 2013, situaţia se prezintă astfel: 57% –  luare de mită, 14% – dare de mită şi 29 % – infracţiuni de corupţie prevăzute în Legea nr.78/2000.

Unul dintre cazurile reprezentative de corupţie a fost cel în care prin rechizitoriul din data de 18 decembrie 2013, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată aunui agent de poliţie din cadrul Poliţiei oraş Năsăud, pentru săvârşirea infracţiunilor de tăinuire, complicitate la furt calificat şi abuz în serviciu. În sarcina acestuia s-a reţinut că în perioada februarie – septembrie 2013, în mod repetat, a cumpărat de lao altă persoană, inculpată şi ea în acelaşi dosar, motorină despre care cunoştea că provine din săvârşirea unor infracţiuni de furt calificat. În legătură cu faptele de furt despre a căror existenţă ştia, poliţistul nu s-a sesizat din oficiu şi nu a întocmit acte de constatare, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu pe care, conform legii, era obligat să le îndeplinească.

Prin acelaşi rechizitoriu, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, cei doi autori ai furturilor de motorină săvârşite în perioada arătată din vagoane cisternă aparţinând S.C. „Lukoil România” S.R.L. Bucureşti. în sarcina acestora s-au reţinut şi fapte de corupţie, fiindcă au mituit doi agenţi de securitate, la solicitarea acestora, cu bani, băuturi alcoolice şi produse alimentare, cu scopul ca aceştia din urmă să nu-şi îndeplinească atribuţiile pe care le aveau conform fişei postului, de a păzi vagoanele cisternă în care era depozitată şi transportată motorina, permiţând astfel sustragerea combustibilului. Cei doi agenţi de securitate au fost la rândul lor trimişi în judecată pentru luare de mită.

„Complexitatea cauzei a impus disjungerea cercetărilor efectuate faţă de alte 16 persoane, constituindu-se noi dosare penale având ca obiect infracţiunile de  luare de mită, dare de mită, complicitate la furt calificat, tăinuire şi abuz în serviciu (pentru această din urmă faptă fiind cercetaţi alţi cinci agenţi de poliţie şi un jandarm)”, se mai arată în comunicatul SJA BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.