Recent, Biroul Permanent Judeţean al Partidului Naţional Liberal a votat listele cu candidaţii pentru alegerile parlamentare viitoare, ce vor avea loc în data de 11 decembrie. Ce vor face parlamentarii bistriţeni actuali, odată cu încheierea mandatelor lor, Gazeta de Bistriţa a aflat chiar de la aceştia.
Dintre actualii deputaţi liberali bistriţeni, Ioan Oltean şi Stelian Dolha, nu se mai regăsesc printre cei care vor intra în competiţia electorală. Pentru Senat, Cristian Florian a ales la rândul său să nu mai candideze. În ceea ce îl priveşte pe Dorin Dobra, el se află pe poziţia a doua a listei pentru Senat, considerată chiar de către unii dintre liderii liberali a fi greu eligibil în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Oltean va profesa ca avocat
După 26 de ani de carieră politică, este pentru prima dată când Ioan Oltean nu mai intră în cursă pentru un mandat de parlamentar. Timp de cinci legislaturi, consecutiv, Ioan Oltean a fost deputat de Bistriţa-Năsăud, după ce în anul 1990 câştiga primul său mandat. Singura perioadă în care a lipsit din Parlamentul României a fost între anii 1992-1996. Înainte de a face politică, Ioan Oltean a fost jurist la Uniunea Cooperativelor Meşteşugăreşti, între anii 1986-1990. În perioada 1992-1996, când nu a mai fost deputat, a ocupat postul de consilier juridic şef în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. După încheierea mandatului de deputat în Parlamentul României, Ioan Oltean spune că va profesa ca avocat, fiind membru al Baroului Bucureşti din anul 2004.
„Nu m-am decis încă dacă voi rămâne în Bucureşti sau mă voi transfera în Baroul Bistriţa-Năsăud. Voi vedea cum este mai bine. Cert este că voi deschide un cabinet de avocatură”, a declarat, pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Oltean.
Referitor la decizia de a nu mai candida pentru Parlamentul României, actualul deputat a amintit că este o decizie pe care a luat-o mai demult, încă în urmă cu patru ani.
„Am spus încă din 2012, după alegerile de atunci, că acesta va fi ultimul meu mandat de parlamentar. Nu am făcut decât să-mi ţin promisiunea de atunci. Sigur că a fost şi o anume conjunctură acum, dar eu luasem demult această decizie. Am spus că acesta este ultimul meu mandat de deputat şi aşa este. Rămân membru al Partidului Naţional Liberal în continuare, însă e timpul ca alţii să candideze şi să ducă mai departe partidul, să facă politică de nivel parlamentar”, a mai spus deputatul Ioan Oltean.
Florian ar putea să revină în domeniul privat
Cristian Florian a fost ales senator din partea Partidului Naţional Liberal, în Colegiul uninominal 2, din Circumscripţia electorală nr. 6, Bistriţa-Năsăud, în data de 9 decembrie 2012. Face parte din două comisii permanente ale Senatului României, respectiv Comisia pentru politică externă şi Comisia pentru cultură şi media.
În momentul în care intra în „politica mare”, Cristian Florian, era cel mai tânăr prefect din ţară. Venea din sectorul privat, după doar o jumătate de an de mandat ca şi consilier judeţean. „A fi prefect la 31 de ani a fost o mare provocare”, a declarat el, pentru Gazeta de Bistriţa.
Aproape de încheierea mandatului de senator, Cristian Florian a anunţat încă din această vară că nu va participa la competiţia internă de partid, pentru alegerile parlamentare din 2016.
„Nu mi-am depus candidatura. Ca să mai şi glumim, am dat curs noilor tendinţe din PNL, să vină oameni tineri, oameni noi. Din punctul de vedere al acestui criteriu încă mă calific, la cei 39 de ani pe care abia i-am împlinit. Dar nu mai sunt nou. Sunt membru de partid din 1998. La nivel public, ocup funcţii importante de opt ani. Am decis să las şi pe alţii să ocupe funcţii, pe care eu le-am avut. Să îşi arate înţelepciunea, puterea de muncă şi de ce nu, să aibă şi rezultate”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, senatorul Cristian Florian.
După alegeri, actualul senator liberal spune că nu exclude posibilitatea să revină în mediul privat, acolo de unde a plecat când a candidat pentru prima dată ca şi consilier judeţean în Bistriţa-Năsăud, fiind numit mai apoi, la scurtă vreme, prefect.
Dobra: „Aş opta pentru Ministerul Afacerilor Externe”
Dorin Dobra candidează în continuare pentru un loc în Senatul României. Nu exclude însă nici varianta că nu va fi ales, deoarece, după votul Biroului Permanent Judeţean al PNL, el ocupă poziţia secundă pe lista de candidaţi la Senat.
„În perioada parlamentară, în baza profesiei şi calificărilor mele, am activat în Comisia de Afaceri Europene a Senatului României. În baza preocupărilor mele pentru relaţia cu Uniunea Europeană aş opta eventual pentru o carieră în Ministerul Afacerilor Externe, fie în Departamentul Uniunea Europeană, fie în Departamentul Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Am şi avut iniţiative pe relaţia cu diaspora şi acest lucru i-a făcut pe colegii mei de la Bucureşti să îmi şi sugereze un eventual parcurs în această direcţie. Aşadar, Ministerul Afacerilor Externe ar fi opţiunea mea de viitor”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, senatorul Dorin Dobra.
Din 1999 până în 2012, Dorin Dobra a deţinut o catedră la un liceu din Bistriţa, pe o disciplină socio-umană. Din anul 2009 a început activitatea la Facultatea de Studii Europene. În 2012, a devenit cadru didactic titular al Facultăţii, renunţând la catedra din Bistriţa, din învăţământul liceal.
„În această perioadă am desfăşurat şi activitatea didactică, ea fiind compatibilă cu parlamentarismul. În baza acestei activităţi didactice am optat, când am intrat în Parlament, pentru Comisia de Afaceri Europene, unde am avut legătură continuă cu politicile Uniunii Europene. Şi din acest motiv, aceasta ar fi opţiunea mea”, spune senatorul Dorin Dobra.
Dolha doreşte o perioadă de reflecţie
Contactat de Gazeta de Bistriţa, deputatul Stelian Dolha a ţinut să precizeze că retragerea sa din cursa electorală s-a datorat faptului că nu au fost respectat nişte criterii ferme de desemnare a candidaţilor PNL la alegerile parlamentare. „Am anunţat că nu voi candida într-un Birou Politic Judeţean interimar al PNL şi doar atât. Am spus că mi-aş dori să vorbim de notorietatea candidaţilor, de experienţa lor electorală, de aderenţă la valorile liberale, de implicare în campaniile electorale. Acest lucru se putea face printr-un sondaj pe care eu l-am solicitat. Apoi decizia ar fi trebuit să fie luată de membrii partidului, şi nu de BPJ. În aceste condiţii, eu mi-am retras candidatura”, spune Stelian Dolha.
În ceea ce priveşte implicarea sa în campania electorală ce va urma, deputatul liberal spune că se mai gândeşte, dar nu are de gând să iasă din politică. El va rămâne membru al Partidului Naţional Liberal în continuare, chiar dacă i-au fost făcute deja mai multe oferte din partea altor formaţiuni politice.
„Rămân în PNL din dragoste faţă de acest partid, indiferent de câte oferte mi s-au făcut, pe care însă le-am refuzat. După încheierea mandatului de deputat, cred că o să mă întorc în domeniul privat, de unde am venit. Acolo, dacă eşti de valoare, te implici şi munceşti, ai rezultate. Dacă nu, nu. Venind din mediul privat în politică, ştiu cum se desfăşoară lucrurile acolo, şi pot reveni oricând. După alegeri, voi avea oricum o perioadă de reflecţie la toţi anii aceştia de politică, în care mi-am neglijat şi familia şi afacerile”, a mai precizat pentru Gazeta de Bistriţa, deputatul Stelian Dolha.