Iancu – Mihai Luca, unul dintre cei doi proaspeţi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a acordat un interviu în exclusivitate săptămânalului „Gazeta de Bistriţa”.
Cu experienţa unui om de afaceri de succes, Luca şi-a propus cu ajutorul colegilor săi să schimbe faţa judeţului.

Gazeta de Bistriţa: Când v-aţi început cariera politică?

Luca Iancu: Cariera politică mi-am început-o cu aproximativ doi ani în urmă, când am intrat în Partidul Democrat, actualmente Partidul Democrat-Liberal, stimând oameni de genul Ioan Oltean, Liviu Rusu. Pe cei cei doi i-am considerat şi îi consider în continuare nişte lideri şi nişte formatori de opinie şi de oameni. Înainte de a intra în PD-L nu am făcut parte din niciun alt partid, nici măcar din vechiul Partid Comunist. Acesta este primul partid din care fac parte şi sunt mândru de asta. Sunt adeptul politicii Partidului Democrat şi sunt alături de acest partid de mult timp.


Gazeta de Bistriţa:
Conducererea Consiliului Judeţean are un nou format. Cum catalogaţi acestă schimbare?

Iancu Luca: Consider că este o schimbare în bine, am toată încrederea în partenerii, colegii din Consiliul Judeţean, chiar dacă fac parte din alte partid. S-au convins că trebuie să pornim împreună şi să muncim în aceeaşi idee şi să construim ceva de bază pentru oamenii care ne-au votat şi pentru judeţul în care locuim.

Gazeta de Bistriţa: Ce credeţi că se va schimba în următorii patru ani în cadrul Consiliului Judeţean şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud?

Iancu Luca:
În primul rând se va schimba mentalitatea. Nu cunosc politica dinainte, doar ca simplu cetăţean, care eram interesat de ceea ce se întâmplă în jurul meu. Totuşi nu am agreat acea politică a Consiliului Judeţean condus de Gheorghe Marinescu. Consider că schimbările ce au acum loc în cadrul Consiliului Judeţean, prin a da încredere oamenilor şi prin promovarea tinerilor în funcţii cheie va fi totalmente spre binele judeţului.  

Gazeta de Bistriţa: Care consideraţi că ar fi motivele pentru care preşedintele Liviu Rusu nu i-a acceptat ca şi vicepreşedinţi pe Mihai Bumbu şi Gheorghe Marinescu?

Iancu Luca: Motivele sunt foarte simple din punctul meu de vedere. A dorit probabil să se înconjoare de oameni activi, care au demonstrat în viaţă că ştiu ce trebuie să facă şi oameni care au condus firme. Oamenii care ştiu să gestioneze o firmă de succes e normal să înconjoare acelaşi tip de om care ştie să gestioneze şi probleme importante din Consiliul Judeţean, care se reflectă asupra judeţului. Aici mă refer la creşterea cotei, la intrarea în infrastructură, la reabilitarea locuinţelor, lucruri pe care le considerăm primordiale şi ce trebuie rezolvate chiar dacă este un an greu. Încă nu cunoaştem bugetul, dar consider că este la fel de important să ne cunoaştem colegii şi să ne formăm echipele cu care vom lucra.

Gazeta de Bistriţa: Credeţi că a avut de a face şi coloratura politică a celor doi în luarea acestei decizii?

Iancu Luca: Nu ştiu dacă acest aspect este cel mai important. Totuşi mi se pare normal să ai în preajmă oameni din familia ta, pe care îi cunoşti de ani de zile şi în care ai încredere, decât să accepţi oameni ranchiunoşi, în urma cărora să apară dispute politice şi frâne, care nu îşi au rostul în momentul de faţă.


Gazeta de Bistriţa:
Care ar fi atuurile dumneavoastră faţă de Mihai Bumbu sau Gheorghe Marinescu?

Iancu Luca: Nu îi cunosc foarte bine pe cei doi, am dat doar mâna de câteva ori. Suntem colegi în cadrul Consiliului Judeţean, iar eu îi consider colegii mei şi îmi doresc să fie aproape de noi pentru a putea face ceva benefic pentru judeţ. Vreau să terminăm odată această dispută politică, cu ranchiuna şi invidiile pentru că unul sau altul a ocupat un anumit post. Trebuie să le acordăm încredere celor care ne-au pus în aceste posturi, este o responsabilitate pentru noi, este o apăsare, dar şi o provocare în acelaşi timp. Personal am intrat în politică din dorinţa de a face ceva pentru cei din jurul meu, de a construi şi de a crea ceva care să rămână în urma mea. Simt că experienţa mea din domeniul afacerilor mă va ajuta foarte mult în funcţia pe care o deţin la momentul actual. Sunt convins că provenind din domeniul economic unde am gestionat firme, credite, iar fiind coordonator de credite mi se pare potrivită această funcţie deoarece şi în cadrul CJ se coordonează numeroase credite. Trebuie să ai o anumită experienţă şi ţinută morală pentru a putea accepta un asemenea post.

Gazeta de Bistriţa: În ciuda faptului că la nivel naţional guvernul este format din PSD şi PDL, la nivel local cele două formaţiuni politice nu par să îngroape securea războiului. Aceste aspecte se simt şi în cadrul Consiliului Judeţean. Când credeţi că se va detensiona situaţia?

Iancu Luca:
Sper ca această situaţie să se detensioneze destul de repede. Ieri (n.r. 28.01.2009) au avut loc negocierile dintre preşedintele PD-L Ioan Oltean şi preşedintele PSD Radu Moldovan. Am încredere că după ce se vor stabili deconcentratele şi vor fi puşi pe posturi oamenii care să conducă cu adevărat aceste instituţii, situaţia se va detensiona şi vom începe împreună o muncă reală şi constructivă.

Gazeta de Bistriţa: Cristian Florian a fost propus de Ioan Oltean pentru funcţia de prefect. Cum l-aţi descrie pe acesta?

Iancu Luca: Este un foarte bun coleg de partid, pe care îl respect foarte mult. Cristian Florian are o experienţă politică de peste zece ani! Este un băiat foarte tânăr şi sunt mândru că avem cel mai tânăr prefect din România. El este de asemenea vicepreşedintele pe ţară a organizaţiei de tineret a PD-L. Florian a demonstrat şi în viaţa privată cât şi în cea publică că este foarte harnic, ceea ce cred că l-a determinat pe preşedintele partidului ca să îl nominalizeze în funcţia de prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud.

Gazeta de Bistriţa: Cum vedeţi colaborarea dintre Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului în cazul în care Cristian Florian va fi investit în funcţia de prefect?

Iancu Luca:
Nu consider că am avut o problemă nici până acuma cu Instituţia Prefectului, dar sper că din acest moment când prefectul este unul tânăr şi cu dorinţă de muncă, colaborarea va fi la fel sau chiar mai bună.

Gazeta de Bistriţa: Cum vedeţi relaţia Consiliului Judeţean cu Primăria Bistriţa, în condiţiile în care pe vremea lui Marinescu şi Vasile Moldovan colaborarea era una destul de tensionată?

Iancu Luca: Am încredere că primarul Creţu şi Consiliul Local pe care îl gestionează şi conduce a înţeles că este obligatoriu să ne aliniem şi să mergem împreună pe un drum. Trebuie să ne unim, deoarece suntem în momentul de faţă penultimul judeţ din România la anumite capitole precum infrastructura şi alte lucuri care lasă de dorit. Trebuie să avem aceeaşi gândire chiar dacă facem parte din partide diferite pentru a putea face ceva pentru judeţul acesta.


Gazeta de Bistriţa:
Care sunt obiectivele pe care vi le propuneţi să le realizaţi până la sfârşitul mandatului?

Iancu Luca: Am primit prerogativele de parte economică din partea preşedintelui Liviu Rusu. Este o încărcătură şi o provocare în acelaşi timp pentru mine, dar consider că este prea devreme să vorbim depre obiective. Prima dată trebuie să vedem care va fi bugetul şi doar după aceea putem face calculele. Totuşi vreau să găsesc echipe în cadrul Consiliului Judeţean, echipe pe care să le formez pentru a crea proiecte, să putem accesa fondurile europene, care în momentul de faţă sunt ultranecesare.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.