Judecătorii bistrițeni le-au dat dreptate celor trei polițiști locali care au fost concediați în 2019, în urma unei reorganizări a organigramei, votate în Consiliul Local. Potrivit judecătorilor, cei trei trebuie reprimiți la muncă, iar salariile pe care le-ar fi primit de la Poliția Locală în această perioadă de stand by, plătite la zi. Decizia nu este defintivă și poate fi atacată cu apel.
Să începem cu începutul. În primăvara anului 2019, Consiliul Local vota modificarea organigramei Poliției Locale, care presupunea desființarea compartimentului de pază și mutarea a 15 polițiști din birouri în stradă.
Prin această schimbare de organigramă, cinci persoane care păzeau Primăria Bistrița și-au pierdut locul de muncă, posturile fiind desființate. La următoarea ședință de Consiliu Local, polițiștii le-au cerut consilierilor să se mai gândească, doi dintre cei 5 concediați având doar un an până la pensie.
La compartimentul Pază au rămas două posturi, care au fost scoase la concurs. De asemenea, au mai fost scoase la concurs patru posturi la Ordine Publică. Polițiștii concediați au participat doar la concursul pentru cele două posturi de pază, iar doi dintre ei au fost declarați admiși și și-au recuperat practic job-urile.
Ceilalți trei care nu au reușit să obțină job-urile și-au căutat dreptatea în instanță, printr-o serie de procese, care s-au întins pe mai bine de un an și jumătate. Primul proces a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud la mijlocul anului 2019, cei trei polițiști solicitând suspendarea hotărârii de Consiliu Local în baza căreia fuseseră concediați. Ceilalți trei polițiști locali lucrau la Poliția Locală din 2012, 2011 și respectiv 2007.
Job-urile, redobândite abia după trei procese
La scurt timp după, Tribunalul Bistrița-Năsăud respinge cererea de suspendare a actului administrativ, considerând că nu este un caz bine justificat. În toamna anului trecut, magistrații Curții de Apel Cluj, însă, desființează și casează decizia tribunalului și suspendă și hotărârea de Consiliu Local.
Acesta a fost doar primul proces deschis de cei trei, în încercarea de a-și redobândi job-urile. Printr-un alt proces, cei trei au cerut anularea hotărârii de Consiliu Local, nu doar suspendarea sa. Dosarul a fost înregistrat anul trecut, la finalul lunii octombrie.
În luna martie a acestui an, Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat în acest caz și a decis anularea hotărârii Consiliului Local. Curtea de Apel Cluj a menținut soluția dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în acest caz.
În motivarea sentinței, judecătorii notează că hotărârea atacată nu cuprinde nici măcar motivele pentru care aceasta a fost adoptată. Mai mult, „absența motivării actului administrativ atacat constituie o încălcare a principiului statului de drept, a dreptului la o bună administrare și o încălcare a obligației constituționale a autorităților administrative de a asigura informarea corectă a cetățenilor asupra problemelor de interes personal al acestora. Prin urmare, aceste aspecte pun în discuție însăși legalitatea hotărârii atacate, constituind o împrejurare de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ”.
O altă problemă constatată de judecători este faptul că hotărârea nu a fost însoțită de raportul comisiei economice. Asta face ca proiectul de hotărâre să fie adoptat practic cu încălcarea dispozițiilor legale.
Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis reprimirea celor trei la muncă
Ultimul și cel mai important proces a fost înregistrat tot în vara anului trecut. Prin acesta se contesta decizia de concediere. Procesul în cauză a fost suspendat, până la soluționarea celorlalte două.
Cum celelalte două procese privind suspendarea și respectiv anularea hotărârii de Consiliu Local s-au finalizat, cel prin care se contesta decizia de concediere a intrat în linie dreaptă.
La mijlocul lunii octombrie, Tribunalul Bistrița-Năsăud a și venit cu o primă sentință în acest caz și le-a dat dreptate polțiștilor locali. Decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud s-a bazat în mare parte pe celelalte două sentințe, în special cea care presupune anularea hotărârii de Consiliu Local.
„Tribunalul reține că prin Sentința nr. 82/27.03.2020 pronunțată de Tribunalul Bistrița Năsăud rămasă definitivă prin Decizia nr.967/2020 a Curții de Apel Cluj, Hotărârea nr. 59 /28.03.2019 a fost anulată. Prin urmare, dacă hotărârea a fost anulată, ea nu poate produce efecte juridice; desființarea actului în baza căruia s-a procedat la reducerea posturilor din organigramă, operațiune ce a determinat adoptarea deciziilor de concediere, antrenează efecte substanțiale în privința contestației măsurii de concediere pendinte, fundamentul concedierii dispărând. Premisa concedierii anihilându-se pe cale judecătorească, rămâne de conchis că, nemaisubzistând ipoteza legală a desființării posturilor din organigramă prin restructurarea dispusă prin Hotărârea de Consiliu Local ale cărei desființată judecătorește, contestația deciziei de concediere în discuție se impune a se soluționa favorabil, revenindu-se la situația anterioară adoptării Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr.59/28.03.2019 ”, se arată în motivarea sentinței pronunțate luna trecută de Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au hotărât ca decizia de anulare din luna iunie a anului 2019 să fie anulată. De asemenea, obligă Primăria Bistrița și în speță Poliția Locală să-i reintegreze pe cei trei pe posturile ocupate anterior emiterii deciziilor de concediere anulate și să plătească fiecărui reclamant o despăgubire egală cu drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate de la data concedierii și până la reintegrarea efectivă în muncă.
Aceasta însă nu este definitivă, putând fi contestată, situație în care, soarta celor trei va fi în mâinile magistraților de la Curtea de Apel Cluj. Dacă nu va fi contestată decizia, aceasta rămâne definitivă, iar Primăria Bistrița trebuie să îi reprimească pe cei trei pe posturile ocupate anterior.
Poliția Locală este cu siguranță instituția subordonată a Primăriei Bistrița care înghite printre cele mai mari sume. Astfel, dacă în 2017 Poliția Locală a primit 6 milioane de lei, în 2019, suma alocată instituției a ajuns la 8 milioane de lei.
Poliția Locală este subvenționată din bugetul local și are atribuții în siguranța circulației, ordine publică, disciplină în construcții, protecția mediului, evidența persoanelor sau parcări. În total, Poliția Locală are 85 de angajați, însă doar o parte își desfășoară activitatea în stradă.
Culmea, mai bine de 90% din suma alocată de Primăria Bistrița merge pe salariile celor 85 de angajați ai instituției. Astfel, din cei 8 milioane alocați, nu mai puțin de 7,8 milioane reprezintă cheltuieli de personal. Funcțiile de conducere, 8 la număr, „papă” câte 10.000 de lei lunar, fiecare.