Conform art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, proprietatea comună poate fi utilizată de către terți, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorității proprietarilor membri ai asociației și al proprietarilor direct afectați de vecinatăte, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune.

Potrivit ANAF, Codul fiscal prevede la art. 15, alin. (1) lit h) că sunt scutite de la plata impozitului pe profit asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari, potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile obținute din activități economice și care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătățirea utilităților și a eficienței clădirii pentru întrețineare și repararea proprietății comune.

„Veniturile obținute din activități economice de către asociațiile de proprietari și care sunt utilizate în alte scopuri decât cele expres menționate se supun impozitării cu cota de 16%.

În vederea stabilirii bazei impozabile, din veniturile obținute se scad cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri”, scrie avocat.net.

Sumele reprezentând închirierea spațiilor deținute de asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și de asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari, potrivit legii, aflate în conturile acestora, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit, dacă aceste sume sunt utilizate pentru îmbunătățirea utilităților și a eficienței căldurii, pentru întreținerea și repararea proprietății comune și în următorii ani, ai anului în care acestea au fost înregistrate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.