Pe 42 de trasee stabilite de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud vor opera două firme din județ începând din luna iulie, după ce instituția a emis luna trecută licențele de transport și a stabilit tarifele practicate. Este vorba despre Transmixt, care și-a adjudecat 60% din trasee, și Exmitiani Rebrișoara.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat, la ultima ședință ordinară, emiterea licențelor de transport pentru perioada 2023 – 2032 pentru doi transportatori din Bistrița-Năsăud, care au intrat în cursă pentru 42 de trasee.

Este vorba despre Transmixt SA și Exmitiani SRL Rebrișoara. Cele două firme și-au adjudecat traseele, după ce toate licitațiile organizate în acest sens au eșuat. Transmixt se va ocupa de 25 de trasee, adică 60% din județ, iar Exmitiani de 17 trasee. Cele două firme vor pelua traseele începând cu luna iulie a acestui an.

Cu această ocazie, Consiliul Județean și-a dat girul și pentru tarifele practicate de cei doi transportatori, care variază între un leu și 37 de lei. Cei care își fac abonamente pentru minim 30 de zile au parte de o reducere de 10% din valoarea acestuia.

Delegarea gestiunii transportului județean pe baza licențelor de traseu este o recomandare a Parlamentului European făcută încă din 2007, cu obligativitate de punere în practică din 2020. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a început demersurile pentru a le pune în practică încă din anul 2021, însă abia acum a reușit să găsească transportatori care să asigure 42 de trasee. Altele sunt încă în aer și vor fi asigurate provizoriu de alți operatori din județ.

Licitație reluată de 3 ori în doi ani

Deși a fost pus la punct un caiet de sarcini și demarată o licitație publică încă din 2021, abia anul acesta Consiliul Județean a găsit transportatori. Licitația a fost reluată de trei ori în ultimii doi ani.

„Inițial, prin procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în județul Bistrița-Năsăud nu s-a reușit atribuirea pe niciunul din cele 11 loturi (grupe/pachete de trasee) procedura fiind anulată și reluată de trei ori (15.07.2022, 22.11.2022, 12.01.2023). În prezent, activitatea Serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, în județul Bistrița-Năsăud se desfășoară în baza contractelor de delegare care au fost prelungite succesiv prin acte adiționale, cu valabilitate până la data de 30.06.2024,  încheiate cu următorii operatori de transport: Transmixt, Exmitiani, Tabita Tour, Stegioara Com și Miluțu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre votat de consilierii județeni.

În urma ultimei licitații publice, organizată în iunie 2023 au fost încheiate 7 contracte de delegare a gestiunii serviciului de transport cu Transmixt și Exmitiani. Au rămas 4 grupe pentru care nu s-a găsit transportator odată cu licitația de anul trecut, care va fi cel mai probabil refăcută, după ce Consiliul Județean va mai umbla, cel mai probabil, la preț. Până se va găsi transportator și pentru celelalte grupe de traseu, serviciul va fi asigurat provizoriu de operatorii existenți.

„Pentru asigurarea continuității serviciului public e transport persoane prin curse regulate în județul Bistrița-Năsăud după data de 31.12.2022, prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr. 193/2022 s-a dispus prelungirea programului de transport public județean de persoane prin curse regulate în județul Bistrița-Năsăud, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr. 72/2017, cu actualizările ulterioare, precum și încheierea unui acord formal de prelungire a valabilității contractelor de gestiune a serviciului public de transport persoane prin curse regulate încheiate în baza acestui program, dar nu mai mult de data de 30.06.2023. Având în vedere imposibilitatea autorității județene de a finaliza procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, în județul Bistrița-Năsăud prin licitație deschisă, coroborată cu caracterul de continuitate și permanență al serviciului public de transport, a fost necesară intervenția imediată prin organizarea și desfășurarea procedurii de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de oferte, în baza hotărârii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr. 78/2023”, se mai arată în hotărârea CJ.

Ce trasee asigură Transmixt și Exmitiani

Transmixt a obținut grupa 1, care include 9 trasee: Bistrița-Beclean-Molișet, Beclean – Agrișel, Bistrița-Beclean – Șendroaia, Beclean – Șendroaia, Beclean – Spermezeu, Bistrița – Beclean – Ciceu Poieni, Bistrița – Beclean/ Ciceu Mihăiești – Breaza, Beclean – Breaza, Beclean – Dumbrăveni.

De asemenea, în dreptul Transmixt este ș grupa 4 care include 8 trasee: Bistrița-Șieu-Posmuș, Bistrița – Șieu – Ardan, Bistrița – Șieuț – Sebiș, Bistrița – Șieuț – Lunca, Bistrița – Gledin, Bistrița – Budacu de Jos – Monariu – Buduș, Bistrița – Budacu de Sus și Bistrița – Satu Nou.

Operatorul Transmixt și-a adjudecat și grupa P5, care include 4 trasee: Bistrița – Piatra Fântânele, Bistrița – Strâmba – Mureșenii Bârgăului, Bistrița – Bistrița Bârgăului – Colibița, Bistrița – Dumbrava – Cușma. Și grupa 9, care include 4 trasee îi revine tot transportatorului Transmixt: Bistrița – Năsăud – Valea Mare, Bistrița – Năsăud – Valea Vinului, Bistrița – Năsăud – Șanț, Bistrița – Năsăud – Rodna.

Exmitiani SRL din Rebrișoara și-a adjudecat grupa 6 cu 6 trasee: Bistrița – Năsăud, Bistrița- Năsăud – Suplai, Bistrița – Năsăud – Săsarm, Năsăud – Suplai, Năsăud – Mocod, Năsăud – Runcu Salvei. De asemenea, Exmitiani SRL se va ocupa de grupa p7, care include 6 trasee: Bistrița – Năsăud – Dealu Ștefăniței, Bistrița – Năsăud, Romuli, Năsăud – Bichigiu, Năsăud – Telciu, Năsăud Telcișor. Grupa P8 le revine tot celor de la Exmitiani SRL și include 5 trasee: Bistrița – Năsăud – Leșu Ilvei, Bistrița – Năsăud – Lunca Ilvei, Bistrița – Năsăud – Parva, Năsăud – Lunca Leșului și Năsăud – Parva.

Transmixt funcționează încă din 1991,  asigură și transportul public în municipiul Bistrița și are peste 150 de angajați. Pentru anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 35,8 milioane de lei și un profit net de doar 1,2 milioane de lei. Datoriile ajungeau anul trecut la 37 de milioane de lei.

În 2022, Transmixt raporta o cifră de afaceri de 36,8 milioane de lei și un profit de 1,3 milioane de lei. Datoriile erau și atunci însemnate, ajungând la 35,5 milioane de lei. Nu la fel de bine a dus-o compania în 2020, când cifra de afaceri ajungea la 26,5 milioane de lei, iar profitul era sub un milion de lei.

Exmitiani SRL din Rebrișoara a fost înregistrată în anul 2000, are 66 de angajați și a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 9,6 milioane de lei și un profit mai mult extrem de mic, de 1.584 de lei. În 2022, Exmitiani a raportat o cifră de afaceri de 9,3 milioane de lei și un profit de doar 18.971 de lei. De altfel, de la înregistrare, cel mai mare profit înregistrat de firmă a fost de 465.000 de lei, prin 2016.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.