Home Investigații Trai bun la ISJ BN: Inspectorul școlar general Nicula are un salariu...

Trai bun la ISJ BN: Inspectorul școlar general Nicula are un salariu brut de 20.000 de lei

Vă întrebați cât mai câștigă un profesor care mai are și funcție de conducere? Ei bine, inspectorul școlar general Cristian Nicula are pe statele de plată nu mai puțin de 20.000 de lei, venituri compuse din salariul de bază, gradații și un proiect pe fonduri europene, care îi aduce în plus la salariu mai bine de 1.000 de euro.

Cristian Nicula este inspector școlar general de anul trecut din martie. Acesta vine de la Beclean, acolo unde a condus, în calitate de adjunct și mai apoi director plin Colegiul Național „Petru Rareș”. Acesta a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și este, la bază, profesor de informatică.

Acum mai bine de șapte ani, a pus pe picioare echipa de robotică Esentza, în cadrul colegiului pe care l-a condus. Aceasta s-a mai completat cu două echipe formate din elevi pasionați de robotică, una dintre ele dedicându-se chiar juniorilor. De altfel, Esentza Kids a reușit calificarea la Campionatul Mondial de Robotică din Huston, iar Esentza Robotics la etapa națională de la București.

Nicula și-a rotunjit serios veniturile cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene. Este vorba despre Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, care îi aduce, în plus, la leafă mai bine de 1.000 de euro. Acesta primește în plus la salariu 5.292 de lei, cea mai mare sumă primită în cadrul Inspectoratului Școlar Județean prin acest program. De altfel, inspectorul Nicula are cel mai mare salariu din instituție, acesta apropiindu-se de 20.000 de lei, brut.

Pe lângă Nicula, mai primesc bani prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar alți 5 consilieri, la care se adaugă și contabilul șef. 4 consilieri încasează 4.500 de lei, un consilier 2.737 de lei, iar contabilul șef 4.600 de lei, prin PNRAS.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are ca scop reducerea abandonului școlar cu minim 25% din unitățile de învățământ participante la program în perioada 2021 – 2026 și creșterea numărului de elevi care finalizează ciclul gimnazial.

Gradații de merit și sporuri de complexitate, completează salariile din ISJ

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar nu este singurul care completează veniturile inspectorului școlar general Cristian Nicula. Potrivit situației plăților aferente lunii septembrie, publicate pe portalul oficial al Inspectoratului Școlar Județean, venitul de bază a lui Nicula este de 10.500 de lei, la care se adaugă banii prin PNRAS (5.292 de lei), gradație de merit de 2.646 de lei, un spor de suprasolicitare de 10% și de complexitate de 15% în valoare de 1.129 de lei și o indemnizație de hrana de aproape 350 de lei.

Toți cei 38 de angajați ai Inspectoratului Școlar Județean își completează veniturile salariale de bază. Toți au gradații de merit cuprinse între 1.100 de lei (cazul inspectorilor care au jumătate de normă) și 2.400 de lei (inspectorul școlar adjunct).

Trei dintre inspectorii școlari ai ISJ primesc în plus la salariu 950 de lei, pentru că au titulatura de doctor. La acestea se adaugă și 926 de lei, sub formă de spor de suprasolicitare 10% și complexitate 15% și indemnizație de hrană de 350 de lei.

Un singur inspector școlar se apropie de salariul lui Nicula. Salariul brut lunar al acestuia trece de 18.000 de lei. Alți trei inspectori iau peste 17.000 de lei, iar contabilul șef are și el o leafă de 17.600 de lei. Inspectorul școlar adjunct are o leafă de 13.800 de lei.

Ce avere a adunat Nicula

Declarația de avere a inspectorului școlar general Cristian Nicula nu este disponibilă pe site-ul oficial al instituției pe care acesta o conduce, însă se găsește pe portalul Agenției Naționale de Integritate. De altfel, ultimele declarații de avere postate pe site-ul ISJ BN datează din 2021.

Potrivit documentului, Nicula are un teren cu o suprafață de 0,45 hectare, pe care l-a cumpărat, alături de soție, în 2009. Terenul este agricol și este situate pe raza orașului Beclean.

De asemenea, Nicula a cumpărat alături de soție un apartament de 54 de metri pătrați în 2015. Și acesta este situat în orașul Beclean. Anul trecut, în 2022, Nicula și-a construit tot în zona Becleanului și o casă de vacanță, cu o suprafață de 46 de metri pătrați.

Inspectorul școlar general conduce o Dacia din anul 2008 și un Renault din anul 2018. Nu are depozite bancare, bijuterii, tablouri sau alte lucruri de valoare, însă are un credit luat de la Banca Transilvania în 2015, ce trebuie returnat până în 2030. Valoarea acestuia este de 40.000 de lei și a fost folosit, cel mai probabil pentru achiziționarea apartamentului deținut de Nicula în Beclean.

La salariul încasat de la Inspectoratul Școlar Județean, s-au mai adăugat anul trecut și venituri din activități de predare, în valoare de 5.000 de lei, de la Fundația Emag pentru Educație. Soția inspectorului este și ea profesoară, la Colegiul Național Petru Rareș din Beclean, de unde încasează lunar 5.800 de lei.

Generalul secund e pe-aproape la salariu

Al doilea om din Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud este Deak Zoltan, profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. Deak ocupă această funcție încă din 2015, rezistând alături de toți inspectorii școlar județeni din ultimii ani.

Deak Zoltan are un teren de 3.000 de metri pătrați în Bistrița, în intravilan, pe care l-a primit sub formă de donație. De asemenea, profesorul de sport mai are împreună cu soția sa un apartament în Bistrița cumpărat în 2015 cu o suprafață de 117 metri pătrați.

La acesta se adaugă un apartament de 28 metri pătrați cumpărat în 2008 și o casă de locuit de 100 de metri pătrați în Tonciu, primită ca donație. Adjunctul Inspectoratului conduce o Skoda din 2002 și un Volskwagen din 2009.

Nu are nici depozite în bancă, dar nici datorii. Salariul de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud se completează cu venituri din activitatea de expert POCU, de la Casa Corpului Didactic Cluj,

Dacă Deak Zoltan se apropie de aniversarea a 10 ani pe funcția de adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, pe scaunul cel mare al instituției s-au tot perindat în ultimii ani profesori. Prima schimbare a fost făcută chiar în pandemie, în plină stare de urgență, când din fruntea Inspectoratului Școlar Județean a plecat Camelia Tabără, care ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean.

Scaunul a fost ocupat pentru o perioadă de timp de Mihai Mureșan, liberal care a mai fost inspector școlar județean de două ori, de fiecare dată când PNL era la guvernare.

Locul i-a fost luat în 2021 de Aurelia Dan, o profesoară de istorie care e și ea în inspectorat de ceva ani, deținând funcția de inspector. Ulterior, anul trecut în martie, șefia inspectoratului a fost preluată de Cristian Nicula.

Andreea Radu

3 COMMENTS

  1. Prea cu țintă articolul…cineva a plătit bine să dați aiurea într-un om super competent și cu mult bun simț. Se pare că vechile obiceiuri comuniste nu au dispărut, „dacă nu face ce spunem noi, îl denigrăm și îl spurcăm în ziare până înțelege”.
    Josnic din partea celui/celei care a scris articolul. Oare mai jos de atât se poate coborâ în presa „liberă și democratică”?
    Când veți renunța vreodată la a răspândi ură și invidie la adresa unui om pentru faptul că a reușit în carieră? De ce nu puteți accepta tineri în posturi de conducere?
    Sunt curios de ce a trebuit să mai aduceți în discuție și veniturile soției, bleah, mi se, face greață când văd ce încercați să faceți…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version