Sapte traficanti si în acelasi timp consumatori de droguri au fost arestati de procurorii DIICOT Bistrita în luna decembrie a anului trecut. Acestia sunt trimisi în judecata sub acuzatia de trafic si consum de droguri, dosarul fiind pe masa judecatorilor Tribunalului Bistrita-Nasaud. Acesta este al doilea caz de trafic si consum de droguri anchetat si înaintat judecatorilor în Bistrita-Nasaud. Un prim caz a fost în 2005, când au fost condamnate doua personae la 1,6 ani închisoare – Daniel Spatar si Alexandru Viorel Bucila.
Cei sapte au transportat peste o suta de grame de cocaina din Spania folosindu-se de mai mult firme de transport bistritene, mare parte din aceasta fiind comercializata.
Primul intrat în vizorul DIICOT a fost Ioan Simion Bucila, care dupa o lunga sedere în Spania, timp în care a consumat cu sârg droguri de risc (cocaina), împreuna cu Marian Silviu Herteg au primit în câteva rânduri, tot din tara aflata în Peninsula Iberica, droguri de risc si de mare risc – cocaina si hasis – pe care ulterior le-au distribuit în tara.
În urma cercetarilor penale efectuate de procurorii DIICOT, în mâna legii au cazut si alti cinci traficanti si consumatori de droguri.
60 de euro gramul de „brânza”
În cursul lunii octombrie Simion Ioan Bucila a fost anuntat de o persoana din Spania, numita „Cosmin”, ca pe unul din autocarele care urma sa ajunga în Bistrita se afla un pachet ce continea droguri, dar care, evident era pe un nume de „împrumut”. Pachetul continea circa 100 de grame de cocaina pentru care Bucila avea de platit 6.000 de euro. Doua zile mai târziu, pretioasa marfa a ajuns la destinatie. Bucila, Herteg si un al treilea personaj, Flaviu Negruseri, au ajuns ulterior cu drogurile la domiciliul Roxanei Scripeti, concubina lui Bucila, unde s-au delectat în liniste cu „bunatatea” primita.
Numai ca traficantii aveau un pret de platit, deci marfa trebuia si valorificata. Asa ca l-au contactat pe Adrian Ioan Sârbu din Rieni, judetul Bihor, si au stabilit datele întâlnirii si „pasii” care trebuia facuti pentru a vinde cocaina. Pretul stabilit pentru un gram de „brânza”, cum numit-o ei, era de 60 de euro.
Precum caracatita care întinde tentaculele pentru a prinde prada, reteaua traficantilor a început sa se mareasca si sa functioneze si ea. Sârbu îsi contacteaza un prieten, Marius Adrian Ciura, cu care se întelege asupra pretului la care drogul ar putea fi vândut mai departe – circa 80 de euro. Bineînteles, cei doi au cazut de acord si sa înmulteasca cocaina, prin adaugarea unei anumite cantitati din alta sbstanta pentru ca profitul sa fie mai mare. La Rieni a ajuns ceva mai bine de jumatate din marfa primita de Bucila din Spania, care a luat ulterior drumul Aradului spre a fi vânduta. Suma pe care Sârbu si Ciura urmau a i-o dea lui Bucila era de 3.000 de euro, bani care au fost expediati, imediat dupa comercializarea acesteia, în trei conturi bancare, dintre care doua figurau pe numele altor persoane.
A sperat sa mai primeasca un kilogram
În lunile care au urmat, noiembrie si decembrie, Bucila si-a contactat din nou amicul din Spania, caruia i-a mai solicitat expedierea a înca 1.000 de grame de cocaina. Pentru ca nu se achitase de datoria pe care o avea la furnizorul sau, Bucila nu a mai primit însa nimic. În aceeasi perioada, Bucila ia legatura cu alti doi amici ai sai, aflati în Spania, carora le solicita „ajutorul” în ceea ce priveste o noua „achizitie” de cocaina. Unul îi aduce personal circa doua grame de cocaina, iar celalalt prefera expedierea „marfii”, circa 10 grame, prin intermediul unui autocar al unei firme de transport international din Bistrita.
Parte din ultima transa de droguri primite de Bucila din Spania a fost consumata de acesta împreuna cu alti trei prieteni ai sa – Pop, Herteg si Daniel Marti, ultimul ajutându-l, de altfel, sa-si preia drogurile de la firma de transport. Cantitatea ramasa, circa patru grame, a fost gasita de procurorii DIICOT, cu ocazia perchezitiei efectuate la domiciliul acestuia.
Pusi sub acuzatie
În urma probelor administrate de procurorii DIICOT, Simion Bucila, Marian Herteg, Adrian Sârbu, Marius Ciura au fost arestati pentru 29 de zile, masura care ulterior a fost prelungita. Acestia au fost trimisi în judecata sub acuzatia de trafic de droguri dre mare risc în baza art. 2, si art. 4 din Legea 143/2000 privind traficul si consumul ilicit de droguri, art 33 Cod Penal. Ultimii doi sunt recidivisti – Sârbu mai având, în 2007, la activ o condamnare de un an închisoare cu suspendare conditionata a executarii pedepsei, pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice sub influenta alcoolului; Ciura a fost condamnat în 2005 la 1,2 ani închisoare pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala, acesta fiind eliberat conditionat în 2006, ramânându-i nexecutata din pedeaspa 195 de zile.
Liana Muresan
Odata cu efectuarea perchezitiei la domiciliul lui Bucila, în locuinta au fost descoperite de asemenea mai multe pasapoarte si acte pe numele unor cetateni straini. Pentru acest aspect ancheta va continua si se va dispune disjungerea cercetarilor penale care se vor efectua într-un alt dosar.
Legea 143/2000 privind traficul si consumul ilicit de droguri
Art. 2
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Art. 4
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 5 ani.
Cod Penal
Art. 41. – Unitatea infractiunii continuate si a celei complexe
În cazul infractiunii continuate si al infractiunii complexe nu exista pluralitate de infractiuni.
Infractiunea este continuata când o persoana savârseste la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare în parte, continutul aceleiasi infracsiuni.
Infractiunea este complexa când în continutul sau intra, ca element sau ca circumstanta agravanta, o actiune sau inactiune care constituie prin ea însasi o fapta prevazuta de legea penala.
Art. 33. – Concursul de infractiuni
Concurs de infractiuni exista:
a) când doua sau mai multe infractiuni au fost savârsite de aceeasi persoana, înainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele. Exista concurs chiar daca una dintre infractiuni a fost comisa pentru savârsirea sau ascunderea altei infractiuni.
SA VA MANANCE CANCERU PE TOTI CARE LUCRATI LA DICOT.PORCI SI ESCROCI ORDINARI’SA VA MOARA COPILASI AN CANCER
mai devreme sau mai tarziu va asteptam acasa. pt Sarbu si Ciura
altii baga droguri in tara cu tirul,si altii sufera ani de zile pt cateva zeci de grame.DIICOT trebuie sa isi justifice banii care ii iau si inhatza si ei pe cine pot.Tzara asta e o tzara de tot rahatu.Te astept la o bere frate Nelutz.Lasa ca trece,mai greu dar trece.Te pup.
meritati sa fiti inchisi pe viata sunteti niste oamenii care ne duceti la pierzanie si rusine,oamenii fara srupule…