Zilele trecute, procurorii DIICOT au pus mâna pe încă doi traficanți de droguri, după ce în luna iunie a fost prins un altul care transporta un kilogram de cannabis. Toți trei sunt arestați preventiv, cel prins în luna iunie fiind pentru a treia lună după gratii. Unul dintre cei doi traficați căzuți în plasa procurorilor DIICOT pe data de 30 august, a mai fost condamnat, în urmă cu ceva ani, pentru trafic de droguri. Totodată, el a fost anchetat și trimis în judecată într-un dosar de pornografie infantilă, și cu toate că judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud l-au condamnat, cei de la Curtea de Apel Cluj au dispus achitarea acestuia “sub aspectul greşitei condamnări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor”.
Pe 10 iunie, procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud anunțau, prin intermediul unui comunicat de presă, că au reținut un bărbat pe care l-au prins în flagrant în timp ce transporta un colet ce conținea 1 kg de cannabis. Marfa provenea, ca în multe alte cauze instrumentate de anchetatorii bistrițeni, din Spania.
„La data de 10.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița – Năsăud au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor trafic internațional de droguri de risc, trafic de droguri de risc și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu.
Măsura a fost dispusă după ce, la aceeași dată, 10.06.2023, inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce transporta, pe cale terestră, un colet ce conținea droguri de risc. Coletul, provenind din Spania, conținea cantitatea de 1 kilograme canabis.
De asemenea, au mai fost ridicate din posesia inculpatului 3 plicuri cu ziplock, în care se afla o cantitate de drog de mare risc 3-CMC, un telefon mobil și o sumă de bani în lei.
La data de 11. 06.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile”, se preciza în documentul citat.
De atunci încoace, instanța de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus, în două rânduri, prelungirea arestului preventiv cu câte 30 de zile.
Doi din trei, după gratii
Pornind de la această cauză, anchetatorii au descoperit o grupare infracțională de traficanți de droguri, compusă din cel puțin 6 persoane, care a fost destructurată pe 29 august, când procurorii DIICOT și polițiștii SCCO Bistrița-Năsăud au efectuat 8 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost găsite droguri, dar și arme. Trei persoane au fost reținute, dintre care două au fost arestate preventiv, iar față de una s-a dispus controlul judiciar.
“Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că un bărbat, de 41 de ani, din Bistrița, împreună cu un alt bărbat și cu o tânără de 24 de ani, din Bistrița, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul introducerii în țară, transportului și vânzării unor cantități de cannabis, către consumatori din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș.
Ulterior, la grupul infracțional organizat ar mai fi aderat alte trei persoane, cu roluri în transportul și distribuția drogurilor.
De asemenea, ar fi procurat și vândut diferite cantități de droguri de mare risc (3-CMC) și substanțe cu efecte psihoactive.
La percheziții, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, cantități de droguri de risc și mare risc, un grinder, un cântar de mare precizie, un pistol cu aer comprimat și cartușe cu bile de cauciuc, arme albe, înscrisuri olografe, sume de bani în lei și euro, precum și mai multe telefoane mobile.
În baza probatoriului administrat, procurorul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud a dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de cele trei persoane bănuite”, s-a precizat într-un comunicat transmis de IPJ Bistrița-Năsăud.
Traficant cu state vechi, dar la scară mai mică! Pedepsit cu suspendare
Unul dintre cei doi arestați preventiv zilele trecute este Dan Boldijar, care întrecut a mai avut de a face cu procurorii DIICOT. Este vorba de fapte care datează din anii 2011 – 2013, pentru care a fost trimis în judecată, alături de încă un bărbat, în ianuarie 2014. Instanța s-a pronunțat 9 luni mai târziu, mai precis în septembrie, când Boldijar a fost condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare… cu suspendare. Celălalt inculpat a primit 2 ani de închisoare, tot cu suspendare.
În respectivul dosar, Boldijar a fost acuzat de trafic de droguri de risc, deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, și efectuare de operațiuni ilegale cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Printre cei care îi furniza droguri, se afla și un iordanian care primise cetățenia română și care de-a lungul anilor a comis mai multe infracțiuni, printre care și traficul de droguri – Issa Nabil, acesta fiind condamnat, în 2020, la 5 ani, 5 luni și 10 zile de închisoare. A fost liberat în 2022, mare parte din pedeapsă fiind efectuată în arest preventiv.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, se arată că în sarcina lui Boldijar, anchetatorii au reținut că, în intervalul cuprins între 2011 – 5 iunie 2013, au procurat, au deținut fără drept, în scop de comercializare sau oferire, au vândut sau oferit spre consum, în mai multe rânduri, droguri de risc (cannabis și rezină de cannabis) și că, în aceeași perioadă de timp au cumpărat și au deținut fără drept, în mai multe rânduri, droguri de risc, pentru consum propriu.
“În sarcina inculpatului Boldijar dan Laurențiu s-a mai reținut și faptul că în perioada cuprinsă între vara anului 2012 – luna iulie 2013, a procurat și a deținut, fără drept, în scop de comercializare sau oferire, a vândut sau a oferit, în mai multe rânduri, sub stanțe susceptibile de a produc e efecte psihoactive”, se precizează în rechizitoriu.
Printre cei cărora bărbatul le-a vândut droguri, s-au numărat și investigatori sub acoperire.
“La data de 7.02.2012 inculpatul Boldijar Dan Laurențiu s-a întâlnit în mun. Bistrița cu colaboratorul cu numele de cod „V.A.” căruia i-a vândut, cu suma de 50 lei, o substanță vegetală de culoare verde, despre care a afirmat că este „iarbă”.
Imediat după aceea colaboratorul s-a întâlnit cu investigatorul sub acoperire cu numele de cod „U. R.” căruia i-a remis substanța în cauză și care a predat-o la rândul său ofițerului de poliție din cadrul S.C.C.O Bistrița-Năsăud ce răspundea de acest caz.
Din Raportul de constatare tehnico-științifică nr. (…)/13.02.2012 întocmit în cauză de specialiștii Laboratorului de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul B.C.C.O. Cluj-Năsăud rezultă că proba obținută de la inculpat este constituită din cantitatea de 1,6 grame cannabis, (…) .
La data de 16.02.2012 inculpatul Boldijar Dan Laurențiu s-a întâlnit în mun. Bistrița cu același colaborator cu numele de cod „V.A.” căruia i-a vândut, cu suma de 50 lei, o substanță mărunțită, de culoare verde, despre care a afirmat că este „iarbă”, substanță pe care acesta a predat-o apoi investigatorului sub acoperire cu numele de cod „U.R.” care a remis-o ofițerului de caz.
Din Raportul de constatare tehnico-științifică nr. (…)/29.02.2012 întocmit în cauză rezultă că proba astfel obținută este constituită din cantitatea de 0,9 grame cannabis, (…).
(…)
La data de 21.03.2013 inculpatul s-a întâlnit în mun. Bistrița cu colaboratorul cu nume de cod „H. M.” căruia i-a vândut, cu prețul de 50 lei, o substanță vegetală mărunțită, de culoare verde, despre care i-a relatat cumpărătorului că se consumă prin fumare , ca „iarba ”.
Ulterior tranzacției, colaboratorul s-a întâlnit cu investigatorul sub acoperire cu nume de cod „R. N.” căruia i-a remis substanța în cauză și care a predat-o, la rândul său, ofițerului de caz.
Din Raportul de constatare tehnico-științifică nr. (…)/2.04.2013 întocmit în cauză rezultă că, din proba obținută de la inculpat, în greutate de 0,2 grame, s-a separat un compus cu spectru de masă asemănător cu compusul MAM -2201, care face parte din clasa cannabinoizilor sintetici și din lista noilor substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, proba consumându-se în procesul analizelor de laborator”, se mai arată, printre altele în rechizitoriul procurorilor.
Pentru că și-a recunoscut faptele, bărbatul a fost judecat în procedură simplificată și a fost condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare. După cum se vede, acesta nu a luat aminte și și-a continuat activitatea, căzând iar în plasa anchetatorilor.
bai in ce tara traim?? judecatorii astia sau pricuraorii sau cei ce infaptuiesc legea chiar nu raspund ptr nimic??? Asta in 9 ani a mai traficat droguri si cine stie ce a mai facut doar ptr faptul ca cineva nu si-a facut treba ca la carte? si mai iau si pensii speciale dupa ce ies la pensie?? ptr ce iau salariu? ca sa ii lase liberi pe toti infractorii? a ajuns tara asta un rai al infractorilor datorita justitiei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nu stim cum se face dar toti primesc cu suspendare, achitare etc. iar aia cu evaziune puscarie!!!! adica cele cu violenta si droguri si violuri nu sunt importante nu???