În ultimii ani, fenomenul traficului de droguri a luat amploare în Bistrița-Năsăud, cei care comercializează ilicit substanțe interzise înmulțindu-se ca ciupercile după ploaie. Mulți au căzut în plasa polițiștilor de la Crimă organizată și a procurorilor DIICOT, însă fenomenul pare scăpat de sub control: dispar unele rețele, iar altele le iau locul. Fiindcă singurul scop al traficanților, indiferent de risc, este să pună mâna pe cât mai mulți bani. Unii dintre aceștia sunt ei înșiși consumatori ori împătimiți ai păcănelelor, astfel că prin vânzarea de droguri își acoperă și ei necesarul, iar alții consideră că e o sursă bună de venit, indiferent dacă au sau nu un loc de muncă. Una dintre grupările care a fost destructurată anul trecut de procurorii antimafia a fost construită de membrii aceleiași familii, din șase persoane inculpate, doar două fiind din afară.
În urmă cu un an, pe 17 august 2022, procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud au efectuat de 12 percheziții domiciliare, în județele Bistriţa-Năsăud și Cluj, la locuințele a 5 suspecți într-o cauză în care se efectua urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
“În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna octombrie 2021, mai multe persoane au constituit un grup infracțional care avea ca scop achiziționarea, deținerea și comercializarea de droguri, precum și de substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, mai multor consumatori din județul Bistrița-Năsăud și Cluj.
Cu ocazia celor 12 percheziții domiciliare efectuate în cursul acestei zile, au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor 19 colete cu o substanță vegetală verde oliv (aproximativ 11 kilograme), o pungă cu o substanța cristalină alb-gălbuie (aproximativ 300 de grame), 2 plicuri cu ziplock conținând o substanță cristalină alb-gălbuie, un borcan cu urme de substanță vegetală, susceptibile a avea efect psihoactiv, aproximativ 1.000 de plicuri din plastic cu ziplock nefolosite, un cântar de mare precizie, un pistol cu aer comprimat, 1.400 de lei și mai multe telefoane mobile.
Patru suspecți au fost conduși la audieri”, se arăta, anul trecut, într-un comunicat al DIICOT Bistrița-Năsăud.
Cei patru duși la audieri au fost reținuți pentru 24 de ore, iar a doua zi au fost arestați preventiv. O a cincea persoană, mama a doi dintre arestați, a fost pusă sub control judiciar de către instanță, iar cea de a șasea persoană, a căzut în plasa anchetatorilor și trimisă după gratii, în luna noiembrie, anul trecut.
În ianuarie anul acesta, cei șase inculpați au fost trimiși în judecată, patru fiind membri ai aceleiași familii, originari din Beclean: Lăcătuș Mihaela, Lăcătuș Ioan, Lăcătuș Petru, Lăcătuș Călin, Platon Laurențiu și Legradi Alexandru.
Vânzarea de droguri, rentabilă
Potrivit rechizitoriului, cei care au demarat activitatea, sunt frații Lăcătuș Ioan și Lăcătuș Petru, ei fiind totodată și consumatori de substanțe interzise. La scurt timp au aderat și alte persoane, printre care și mama celor doi, care a devenit rapid lidera grupării.
“Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că încă din vara anului 2020, Lăcătuș Ioan și Lăcătuș Petru au început să consume și să vândă substanțe psihoactive.
Având în vedere numărul mare de consumatori, cel puțin în rândul elevilor de liceu, colegi ai inculpatului Lăcătuș Petru, acesta împreună cu fratele său Lăcătuș Ioan au întrevăzut posibilitatea obținerii rapide a unor câștiguri facile prin achiziționarea unor cantități mai mari de substanțe psihoactive de 10-20 grame la prețuri de 60 lei/gram și prin revânzarea lor la plic(a unor cantități de 0,5 grame) cu prețul de 100 lei/plic, diferența de preț la gram fiind de 140 lei, dar și a unor cantități de droguri, cannabis și a unor pastile de extasy.
Interesați de afacere s-au arătat inculpatul Legradi Alexandru care obținea venituri sporadice și care pierdea sume de bani la aparatele de jocuri de noroc, dar și inculpata Lăcătuș Mihaela care împreună cu fiul ei Lăcătuș Ioan o aveau în întreținere pe minora XX. Așa au fost puse bazele constituirii unui grup infracțional organizat, condus de inculpata Lăcătuș Mihaela. (…)
S-au folosit și de o copilă
Partea cea mai urâtă este că cei din familia Lăcătuș au folosit și o minoră, pe fiica lui Ioan.
Astfel cum s-a reținut, în condițiile în inculpații Lăcătuș Mihaela, Lăcătuș Ioan și Legradi Alexandru obțineau venituri reduse, au decis să constituie împreună și cu minora XX un grup infracțional organizat, care să aibă ca principal scop valorificarea de substanțe psihoactive, dar și droguri în special cannabis, dar și pastile de extasy. (…)
Inculpata Lăcătuș Mihaela a implicat-o în activitatea de achiziționare de substanțe psihoactive și pe minora XX, pe care a trimis-o în 3-4 rânduri la inculpatul Platon Laurențiu (…), căruia îi preda sumele de bani date de bunica sa Lăcătuș Mihaela și pentru care primea de la inculpatul Platon laurențiu substanțele psihoactive. (…)
XX era cea care în lipsa de la domiciliu a celorlalți inculpați vindea substanțe psihoactive, din dispoziția inculpaților Lăcătuș Mihaela bunica sa și Lăcătuș Ioan, tatăl minorei, care comunicau în mod codat cu minora, spunându-i să pregătească ciorapi, cu referire la pliculețe cu substanțe psihoactive. Din analiza datelor obținute din perchezițiile informatice a telefoanelor mobile (…) a rezultat că și inculpații Lăcătuș Petru și Legradi Alexandru purtau conversații cu minora XX căreia îi solicitau să pregătească ciorapi din ăia verzi, cu referire la pliculețe de cannabis”, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Potrivit anchetatorilor, Mihaela Lăcătuș a devenit rapid lidera grupării.
“Inculpata Lăcătuș Mihaela era cea care conducea activitatea grupului infracțional și care gestiona cantitățile de substanțe achiziționate în scop de revânzare. Întrucât prin relațiile lor în orașul Beclean cunoșteau persoane care vindeau cantități mai mari de substanțe psihoactive și cannabis, inculpații Lăcătuș Ioan și Lăcătuș Petru erau cei care identificau potențiali dealeri de substanțe, de la care chiar ei cumpărau cantități de 10-20 de grame de substanțe psihoactive, în scop de revânzare. După identificarea surselor de aprovizionare, însăși inculpata Lăcătuș Mihaela se ocupa de achiziții de substanțe.
După ce în lunile decembrie 2021 și ianuarie 2022, inculpatul Platon Laurențiu a vândut cantități de 10-20 de grame de substanțe psihoactive inculpaților Lăcătuș Ioan și Lăcătuș Petru, cel mai târziu în luna februarie 2022, inculpatul Platon Laurențiu a aderat la grupul infracțional organizat asumându-și rolul de a aproviziona grupul infracțional organizat cu cantități de substanțe psihoactive de 10-20 de grame.
La solicitarea inculpatei Lăcătuș Mihaela, inculpatul Platon Laurențiu aducea cantitățile de substanțe la domiciliul inculpatei, însă în unele situații inculpatul Lăcătuș Petru se deplasa la reședința inculpatului Platon (…) de unde achiziționa substanțele.
Între furnizorii de substanțe psihoactive ai grupului infracțional s-a aflat și inculpatul Lăcătuș Călin, însă din probele administrate nu s-a putut dovedi că a vândut substanțe psihoactive în mai multe rânduri decât într-o singură împrejurare când a trimis inculpatului Lăcătuș Ioan substanțele prin martorul AA, existând însă indicii că inculpatul Lăcătuș Călin a fost la locuința inculpaților Lăcătuș Mihaela, Lăcătuș Ioan și Lăcătuș Petru.
Substanțele achiziționate în scop de revânzare erau gestionate de inculpata Lăcătuș Mihaela de la care primeau pentru distribuție inculpații Lăcătuș Ioan, Lăcătuș Petru și Legradi Alexandru,, după ce substanțele erau porționate câte 0,4 – 0,5 grame într-un pliculeț, pe care inculpații îl valorificau cu suma de 100 lei/plic. Însăși inculpata Lăcătuș Mihaela s-a ocupat personal de activități de vânzare de substanțe psihoactive la plic, însă cei mai mulți clienți erau aduși de inculpatul Lăcătuș Petru, care cunoștea mulți tineri, foști colegi de liceu de-ai săi amatori de senzații. De coordonarea activității infracționale se ocupa Lăcătuș Mihaela chiar în perioadele în care era internată în spital prin dispoziții date membrilor grupării infracționale și prin dirijarea clienților la membrii disponibili să realizeze vânzări”, mai arată anchetatorii.
Dosarul a trecut de camera preliminară, după ce procurorii au fost nevoiți să remedieze o parte din rechizitoriu, iar în curând va începe judecata pe fond.