Potrivit topului Global Firepower, Rusia dispune de cele mai puternice trupe terestre şi are o superioritate în ceea ce priveşte numărul de tancuri.
Liderul topului este armata americană, ce dispune de cel mai mare buget din lume, iar pe locul trei se află armata chineză. Printre primele zece cele mai puternice armate mai intră India, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Turcia, Germania şi Egipt. În total, în top sunt indicate 133 de state.
România se clasează pe locul 42, într-un clasament în care au fost incluse 133 de state
În aprecierea forţelor armate au fost luate în consideraţie 50 de parametri. Potrivit autorilor studiului, topul presupune nu doar numărul de unităţi de tehnică militară, ci şi nivelul de echilibrare a potenţialului militar al ţării şi diversitatea tehnicilor militare.
Statele care deţin bombe atomice au primit puncte în plus. Unul dintre principalii factori care au fost luaţi în calcul au fost resursele, motiv pentru care statele cu un număr mai mare al populaţiei au ajuns mai sus în top.
Totodată s-a luat în considerare și poziţia geografică a ţării, flexibilitatea logistică şi cantitatea de resurse naturale. Ţările care nu au acces la mare nu au fost penalizate din cauza lipsei flotei, însă puterile maritime au pierdut din puncte din cauza lipsa unei diversificări a dotării flotei. În afară de aceasta, ţările NATO au primit un bonus din cauza posibilităţii utilizării resurselor alianţei.
Ne întrecem in prostie și naivitate. Topul s-ar putea numi topul paranoiei și a rusinii. Trebuie sa înțelegem că pentru paranoiei exista tratament și să investim în ceva constructiv. Poate se mai trezește vreun stat că și Coreea de Nord să îl întoarcă cu fundul in sus și să ne aducă pe primul loc.
Din cele mai vechi tompuri exista doua categorii de oameni : vânători și culegători/agricultori. Cei care culeg și cultiva sunt legați de pământurile pe care locuiesc, dezvolta meșteșuguri și tradiții pașnice. Cei care vânează ajung sa epuizeze resursele de hrană și de obicei migrează pe alte teritorii care uneori sunt locuite. Apar conflicte și uite cum apare necesitatea de atac și apărare. Noi din moși strămoși am dat cotropitorilor și haina de pe noi și foarte rar in general împinși din spate am ripostat tot pentru interesele altora. Este normal pentru România să nu fie printre primele in top.
In conflictele ce vor urma cu scop de îmbogățire a investitorilor globali, Romania apare că un pion obligat la sacrificiu. Vom cumpăra armament depășit și inutil și vom fi și prevăzuți și în planul de depopulare. Picam de proști că de obicei.
Nu fiti rai. Armata romana, este la nivelul ei de putere economica, atata cat se poate .
Nimanui nu-i convine si toti „urla, zbiara si striga ca na.rozii” cand aud ce salarii „nesimtzite” au militarii, politzistii si jandarmii sau alte categorii militare ori militarizate … d-apoi sa mai fie bani si pentru dotarile si antrenamentele pe care trebuie sa le desfasoare fiecare „armata ” … ! Inca ne situam f.b. comparativ la ce putere economica avem… Ce ati vrea, sa ajungem ca Nord-Coreenii si sa rabdam de foame, ca-n vremea lui Ceausescu, ca sa putem avea noi o armata „data dr.acului”… ? Oricum, in caz de agresiune militara, singuri nu ne putem apara…
Mai bine sa ne straduim noi astfel incat , cat de „stramba” ar fi ea… , dar sa fie PACE -n lume si sa ne comportam cu vecinii astfel incat sa nu fie tentati , ori sa aiba „motive ” sa „tabarasca peste noi ” … !