Proiectul privind taxa specială de salubrizare în Bistriţa, iniţiat de primarul Ovidiu Creţu, a fost respins pentru a doua oară în Consiliul Local.
Taxa specială de salubrizare va fi de 42 lei/persoană/an în cazul persoanelor fizice, respectiv 297 lei/tonă/an în cazul persoanelor juridice.

„Proiectul de hotărâre privind taxa de salubrizare a fost repus în discuție în ședința ordinară a Consiliului Local din luna Aprilie. Având în vedere faptul că asupra proiectului inițial ne-am pronunțat public în urmă cu o lună, urmare a evoluțiilor survenite, considerăm că e de datoria noastră să revenim.

Proiectul a fost corectat de către inițiator și înaintea primei dezbateri din luna Martie însă, cu doar o zi înaintea ultimei ședințe a Consiliului Local, a fost îmbunătățit radical. În urma dezbaterilor din Comisia Juridică și Administrație Publică Locală au fost eliminate chestiunile discutabile pe care le-am criticat inițial ăi reformulate articolele interpretabile.

În primul rând, au fost eliminate cu totul referirile la persoanele juridice. Cu această categorie de utilizatori operatorul urmând să încheie contracte în mod direct. O a doua chestiune importantă precizată a fost aceea că vor plăti taxa doar persoanele care beneficiază de servicii.

Astfel, se precizează în corpul hotărârii că, pentru plata serviciilor, operatorul „va confirma prestarea serviciilor către utilizatori și va factura către Direcția Servicii Publice contravaloarea prestațiilor reprezentând taxa specială de salubrizare”. În felul acesta proiectul preia în mod corect prevederile legii referindu-se la „contravaloarea prestatiei efectuate”, eliminându-se interpretările conform cărora ar fi supuși taxării și cei care nu beneficiază în mod real de servicii cum ar fi proprietarii plecați din localitate pentru o perioadă îndelungată și care nu și-au închiriat locuința. E de asemenea clar că municipalitatea nu va taxa arbitrar și nu va plăti oricum ci doar prestații efectuate utilizatorilor.

Rămâne desigur întrebarea, de ce ar trebui să se ocupe municipalitatea de o chestiune care a fost transmisă spre gestionare Consiliului Județean și care este reglementată în prezent de un contract încheiat între ADI deșeuri BN și operatorul de servicii. Chiar dacă chestiunea poate fi în continuare discutată, am înțeles din prezentarea situației curente cu care se confruntă operatorul câteva lucruri pe care nu le cunoșteam.

Astfel am luat la cunoștiință faptul că “minunatul” sistem de care “beneficiem” în județ este o premieră și unicat pe plan național. În estimarea costurilor și tarifelor s-a luat în calcul populația totală a județului din listele electorale, în realitate numărul utilizatorilor fiind cu 20% mai mic. În ceea ce privește municipiul, am înțeles că problema principală cu care se confruntă operatorul o reprezintă faptul că proprietarii de locuințe individuale nu au încheiate contracte. În cazul asociațiilor de locatari sunt încheiate contracte în procent de peste 90%. Că nu sunt și plătite, asta e o altă chestiune care nu are legătură cu proiectul taxei de salubrizare.

Ca în orice sistem de furnizare a unor servicii publice în mod centralizat, operatorul are cele mai mari costuri cu utilizatorii izolați și cei de la periferia ariei de acoperire și colectează cel mai ușor de la utilizatorii concentrați în zona centrală. Mai precis, colectezi mai ușor și gunoiele și banii de la blocuri și ai costuri mai mari – combustibil, timp, personal – ca să colectezi gunoiul din noile cartiere rezidențiale cocoțate pe dealuri. Tarifele au fost însă stabilite ca o medie. În oraș se ajunge astfel în situația paradoxală ca sărăcimea din blocurile comuniste din centrul orașului să susțină factura proprietarilor vilelor situate la periferie. Culmea e că mulți dintre aceștia au ales să nu plătească nici tariful actual, ridicol de mic, la care s-a ajuns în condițiile experimentării actualului sistem.

De ce este posibil acest lucru? Tot datorita concepției și arhitecturii “minunatului” sistem integrat. Astfel, tarifele sunt stabilite la valoarea de 3,5 lei de persoană pe lună. Volumul nu contează. La bloc o familie plătește asociației după numărul de persoane. La case ar trebui să se întâmple același lucru. (Chiar dacă, în mod normal volumul de gunoi generat de o gospodărie cu curte e în mod clar mai mare decât într-un apartament de bloc de 50mp.) Dar, se pare că mulți concetățeni s-au obișnuit să-și plaseze gunoiele menajere în containerele semiîngropate de la capătul străzii sau în containerul unui vecin binevoitor care are contract și li se pare normal să fie așa că doar ei, “nu fac gunoi”, nu-l aruncă pe stradă. Cam asta ar fi în esență starea de lucruri”, a precizat Consilierul local P.E.R. Alexandru Marian Toniuc, la data de 3 mai 2015.

Tot acesta a precizat că cei de la P.E.R. s-au implicat în amendarea, modificarea și reformularea proiectului inițial al proiectul taxei de salubrizare.

„Ca urmare a modificărilor aduse proiectului l-am votat și îl vom susține în continuare în forma actuală. Proiectul a căzut însă în urma opoziției unor pretinși reprezentanți ai dreptei care, culmea, au fost cei care au generat și implementat acest sistem nefuncțional în urma căruia orașul și județul s-au umplut de gunoaie. Aceștia au susținut că este normal și firesc ca doar chiriașii din blocurile sociale să susțină, în continuare, sistemul și, eventual, bătrâna din căsuța din capătul cartierului de vile. În timpul acesta fericiții care n-au catadicsit un an de zile să-și încheie contract pentru plata a 3,5 lei pe lună să fie notificați și să fie eventual dați în judecată.

Am criticat atât sistemul propus care, după ce s-au investit în el zeci de milioane de euro, în loc să funcționeze din prima zi ca o mașină germană, este generator de poluare, insatisfacții și crează multe probleme. Am criticat deciziile privind amplasarea unor componente ale sistemului și implementarea defectuoasă, asupra căreia planează încă suspiciuni de corupție, făcută de alți pretinși reprezentanți ai dreptei, nomina odiosă. Am fost și vom rămâne criticii activității operatorului de servicii până când acesta își va onora integral promisiunile. Nu putem însă accepta faptul că cei care au înțeles că pot să nu plătească cei 3,5 lei pe lună pentru serviciile de salubrizare, să fie protejați și ajutați în continuare să profite de deficiențele sistemului încărcând în felul acesta factura pe care inevitabil vor trebui s-o plătească în final alții.

Pentru ca orașul și județul să arate așa cum trebuie și așa cum ne dorim nu este suficient să punem presiune pe furnizorul de servicii de salubrizare. Dacă vrem să transformăm lumea într-un loc mai bun trebuie să ne uităm în primul rând în oglindă și să facem acea schimbare. Sau, traducând într-un jargon prizabil suporterilor dreptei politice fără contract, trebuie să înțelegem că trebuie să plătim pentru serviciile de care beneficiem”, a mai adăugat Consilierul local P.E.R. Alexandru Marian Toniuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.