Mai bine de trei ani s-a judecat Alexandru Toniuc cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, instituția unde a fost angajat. Acesta a încercat prin toate metodele să anuleze dispozițiile președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, care l-au lăsat fără job-uri – funcția de conducere și mai apoi cea de consilier superior-, după mai multe atacuri publice la adresa angajatorului său. Curtea de Apel Cluj a respins de curând și contestația în anulare făcută de Toniuc.
În luna februarie, Curtea de Apel Cluj a respins și contestația în anulare făcută de Alexandru Toniuc, care se judecă din 2021 cu Consiliul Județean, după ce și-a pierdut job-urile în instituție.
„Respinge contestația în anulare declarată de contestatorul Toniuc Alexandru Marian împotriva Deciziei civile nr. 214 din 09.02.2023, pronunțată în dosarul nr. 740/112/2021 al Curții de Apel Cluj. Decizia este definitivă și executorie”, a decis Curtea de Apel Cluj, în luna februarie a acestui an.
Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia se pot desființa, ce-i drept în cazuri expres și limitativ, decizii pronunțate de instanțele de recurs.
Războiul lui Toniuc în instanță cu angajatorul său a început după mai multe atacuri publice la adresa președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, care l-au lăsat pe Toniuc fără funcția de conducere și mai apoi fără cea de consilier superior. A cerut suspendarea executării actului administrativ, apoi anularea sa și chiar rejudecarea cauzelor când a văzut că pierde procesele pe bandă rulantă.
Alexandru Toniuc a rămas fără funcția de director executiv în anul 2020. S-a întâmplat după o ședință de Consiliu Județean, în cadrul căreia a fost modificată organigrama și reorganizate mai multe servicii și direcții din instituție.
Criticile la adresa lui Radu Moldovan l-au costat funcția?
Ședința de consiliu județean a avut loc în 24 septembrie 2020, iar două zile mai târziu, Toniuc primea dispoziția potrivit căreia era „retrogradat” și își pierdea funcția de director executiv, devenind consilier superior. Potrivit hotărârii de consiliu județean care a primit girul consilierilor județeni și era prezentată ca o „restructurare” a instituției pentru a tăia din costuri, Direcția Dezvoltare Durabilă, al cărei șef era Toniuc, era reorganizată și practic desființată.
În locul său a apărut o altă structură numită „Serviciul Fonduri Europene, Dezvoltare, Compartimentul Tineret, Sport, Turism și Promovare”. Noul serviciu a intrat în subordinea structurii Arhitect-șef.
„Înființarea acestuia (n.r. – a noului serviciu) s-a realizat, prin reorganizarea Direcției Dezvoltare Durabilă la nivel de serviciu, ca urmare a reducerii atribuțiilor direcției, prin mutarea Compartimentului implementare proiecte europene, în cadrul Direcției drumuri județene, investiții (redenumită). Serviciul fonduri europene, dezvoltare, promovare va asigura, în principal, identificarea oportunităților de finanțare și elaborarea de propuneri de proiecte eligibile pentru finanțare din fonduri rambursabile/nerambursabile, naționale sau externe, aferente portofoliului de proiecte prioritare la nivel județean, în vederea asigurării dezvoltării durabile a județului”, se arată în proiectul de hotărâre votat în 2020 de către consilierii județeni.
Un an mai târziu, Toniuc începe războiul în instanțe
La un an după ce și-a pierdut funcția, mai exact în august 2021, Alexandru Toniuc a acționat instituția în judecată, primul dosar fiind înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud. În dosarul în cauză cerea suspendarea executării actului administrativ dispoziția nr. 255/26/10.2020. Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a mișcat repede și a venit cu o sentință în acest caz, în defavoarea lui Toniuc:
„Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a CJ BN invocată de pârât. Respinge, cererea de suspendare executare act administrativ formulată de reclamantul TAM în contradictoriu cu pârâtul CJ BN ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesual pasivă. Respinge cererea reclamantului privind cheltuielile de judecată”.
Toniuc nu se lasă și atacă sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, lupta mutându-se astfel la Curtea de Apel Cluj, care însă o menține. Nici de această dată Alexandru Toniuc nu se resemnează și deschide un alt proces în care cere anularea dispoziției respective, după ce în prima fază ceruse suspendarea sa. Retrogradarea i-a afectat și veniturile, presupunând o diminuare a salariului, de la peste 10.700 de lei la puțin peste 9.000 de lei.
În 2021, Radu Moldovan îl lasă pe Toniuc și fără jobul de consilier superior
În 2021, Radu Moldovan mai face o reorganizare, iar Alexandru Toniuc este anunțat chiar în timp ce era în concediu că rămâne și fără jobul de consilier superior și dacă nu vrea un post de execuție, de muritor de rând, este liber să părăsească instituția.
Toniuc își cere jobul înapoi în instanță, alături de o serie de despăgubiri. Cere obligarea Consiliului Județean la plata de despăgubiri constând în diferențele dintre salariul cuvenit funcției de director executiv al Direcției de Dezvoltare Durabilă și salariu cuvenit funcției de șef serviciu al Serviciului Fonduri Europene, Dezvoltare, Promovare, precum și obligarea CJ la plata cheltuielilor de judecată.
„Reclamantul a arătat că, în timp ce acesta s-a aflat în concediu de odihnă, în data de 15.07.2021 a primit prin poștă din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud adresa din 14.07.2021, având ca obiect: comunicarea listei funcțiilor publice vacante. În data de 20.07.2021 după revenirea din concediul de odihnă i-a fost înmânată personal notificarea de preaviz prin care i s-a comunicat că la capătul duratei de preaviz reclamantul va fi eliberat din funcția publică. S-a apreciat că, în urma acestor acțiuni succesive ale angajatorului se urmărește, în mod evident, îndepărtarea reclamantului din instituție, în condiții care sunt în afara legii. Reclamantul arată că este pus în situația de a părăsi instituția din funcția de șef serviciu în care a fost retrogradat în mod ilegal, fie de a accepta un post de execuție. Conducerea instituției nu a făcut nici un secret din faptul că peste alte 6 luni va avea loc o nouă reorganizare pentru a fi desființată și funcția de execuție în cazul în care reclamantul ar accepta numirea. Precipitarea faptelor este de natură a-i produce reclamantului pagube evidente și imediate. În același timp, punându-se în dificultate din punct de vedere financiar și continuând să îl retrogradeze, reclamantul a arătat că pârâtul îi traumatizează întreaga familie și îi creează daune de ordin moral”, a susținut Toniuc prin apărătorul său.
Acesta a apreciat deciziile luate de instituție, care, culmea au primit și girul consilierilor județeni drept o „vendeta motivată politic”. Consiliul Județean a susținut la proces că Toniuc fost mutat pe postul de Șef Serviciu în urma reorganizării instituției și că atribuțiile noului post s-ar fi schimbat cu mai mult de 50%, însă diminuarea salariul a fost de doar 10-15%.
Alexandru Toniuc a fost angajat al Consiliului Județean mai bine de 7 ani. În 2015 s-a retras din fruntea Partidului Ecologist Român și din cea de consilier municipal, tocmai pentru a prelua funcția de director executiv al Direcției de Dezvoltare Durabilă a Consiliului Județean.