Ştefan Todea, fost consilier judeţean PP-DD, exclus din partid şi care mai apoi şi-a pierdut mandatul câştigat în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), are toate şansele să revină în funcţie. Până atunci însă trebuie să câştige două runde de luptă împotriva conducerii CJ BN.

Asul din mânecă pare să fie decizia dată de curând de Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea unui articol din Legea partidelor politice, decizie care practic pune capăt excluderilor pe bandă rulantă din formaţiunile politice ale membrilor care nu se supun anumitor ordine.

 

 

Ştefan Todea a câştigat procesul intentat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru retragerea mandatului său de consilier judeţean în luna martie anul acesta, ca urmare a excluderii sale din PP-DD şi de retragere totodată a sprijinului politic. La data la care consilierii judeţeni au luat act de încetarea mandatului lui Ştefan Todea prin excluderea sa din PP-DD, acesta nu avea un răspuns la contestaţia înaintată forurilor de jurisdicţie a partidului, în speţă Comisia pentru Statut, Etică şi Litigii. Astfel că Todea ar fi trebuit să mai rămână o perioadă în Consiliul judeţean, ceea ce însă nu s-a întâmplat. Acest aspect însă a fost reţinut de instanţa de contencios a Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

 

Recurs şi revizuire

 

Demersurile lui Ştefan Todea către forurile superioare de partid au fost făcute conform statutului PP-DD, depus de altfel şi la dosar în instanţă.

Numai că de la acest statut începe o întreagă odisee, fiindcă statutul depus de Todea la dosar nu este recunoscut de conducerea PP-DD şi de susţinătorii înfocaţi ai acesteia, aspect care convine şi conducerii CJ BN, care a înaintat, la Curtea de Apel Cluj, recurs la decizia dată de magistraţii bistriţeni în favoarea fostului consilier, dar a deschis încă un proces cerând revizuirea pe fond.

 

I s-a refuzat dreptul la apărare

 

Astfel, conducerea CJ BN vine cu aşa zise probe împotriva lui Ştefan Todea, care l-ar duce la „pierzanie”. Este vorba de răspunsul Comisiei pentru Statut, Etică şi Litigii a PP-DD care, în luna AUGUST abia, decide să respingă contestaţia formulată la finele lunii februarie de Todea. Această comisie însă, până să îi respingă contestaţia, i-a refuzat lui Ştefan Todea dreptul la apărare. În mod normal, el trebuia să se prezinte în faţa membrilor comisiei pentru a-şi susţine cauza. În luna iulie, acesta solicită Comisiei o amânare (începând din 7 iulie şi până în 13 septembrie), dat fiind faptul că avocatul său este plecat în străinătate şi se află astfel în imposibilitate de a-i apăra interesele. Comisia nu i-a luat însă în seamă solicitarea, iar pe data de 23 august dă soluţia: respingerea contestaţiei formulată de Ştefan Todea.

Pe lângă faptul că i s-a refuzat dreptul la apărare, mai este un aspect interesant cu privire la documentul prin care lui Todea i se respinge contestaţia. Deşi Comisia pentru Statut, Etică şi Litigii a PP-DD este compusă din 11 persoane (un preşedinte, un vicepreşedinte, un secretar şi opt membri), Hotărârea nr. 53/23.08.2013, prin care i se respinge contestaţia lui Ştefan Todea, menţinând-se astfel decizia de excludere din partid a acestuia, poartă semnătura doar a preşedintei comisiei Zorkoczy Julia şi a Tudorei Voiculescu – membru. Restul numelor şi a semnăturilor nu există. Astfel nu există o dovadă clară dacă respectiva comisie s-a întrunit în unanimitate sau au decis doar două persoane ce e de făcut cu Todea.

 

Un statut, două statute

 

O a doua probă a conducerii Consiliului Judeţean depusă mai nou la dosarul aflat în recurs este aşa numit nou statul al PP-DD adoptat la congresul care avut loc pe 21 ianuarie 2012, care este mult mai amplu decât cel iniţial. Numai că acest nou statut depus de CJ în instanţă poartă doar pecetea PP-DD nu este validat şi de Tribunalul Bucureşti.

De altfel, un membru/membră a PP-DD a ţinut să atragă atenţia şi Gazetei de Bistriţa asupra acestui nou statut al partidului despre care se spune că este baza acestei formaţiuni politice.

Pentru edificare redăm integral textul remis pe adresa Gazetei de Bistriţa, de o anume Ana Covaci.

 

„Anthony Quin <quinanthony98@yahoo.com>

17 decembrie 2013, 12:29

Răspunde la: Anthony Quin <quinanthony98@yahoo.com>Către: „redactie@gazetadebistrita.ro” <redactie@gazetadebistrita.ro>
Todea va dezinformat cu buna stiinta la procesul pe care il are cu CJ si Partidul Poporului pe rol si vreau sa va demonstrez ca el minte .El a depus la dosar, sub semnatura Casei de Avocatura a doamnei Monica Seserman,statutul PPDD care este nul.Va atasez statulul de care s-a folosit domnul Todea in prima instanta pe fond prin care a avut castig de cauza.El a invocat art.16,alin.1 din statulu vechi.
Atasez statutul care este in vigoare de la Congresul din 21.01.2012 si care a fost validat in instanta.
Reviziurea si recursul se vor rejudeca pe baza statutului care este acuma in vigoare si nu cel prezentat de Todea.
Si de asemenea s-ar putea sa se faca plangere penala impotriva d-lui Todea si a d-nei avocat Monica Seserman pentru ca au indus in eroare instanta de judecata.
Prin aceasta se demonstreaza ca este statutul legal si nu unul „aiurea” postat pe site-ul PPDD cum declara domnul Todea.
Acuma sunt curioasa daca aceste le veti da publicitatii cum dati alte informatii pe surse.
Anca CovaciP.S. Daca aveti nelamuriri puteti sa ma intrebati.https://www.spete.info/237-dosar-proces-386832012-bucuresti-5768897

https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000287219&id_inst=2 -decizia Curtii de Apel.
https://avramiancu-ppddtgv.blogspot.ro/p/contact.html  -statut vechi

https://ppddialomita.ro/statut-ppdd/ – statut nou”, este textul e-malului primit pe adresa redacţiei.

 

 

Este foarte adevărat că după ce a avut loc Congresul PP-DD în ianuarie 2012, în cadrul acestuia a fost adoptat un nou statut. La fel de adevărat este şi faptul că PP-DD a înaintat instanţei Tribunalului Bucureşti cererea de validare a acestui statut – dosar nr. 3868/3/2012. Instanţa încuviinţează modificările statutului aşa cum au fost ele aprobate prin congres, însă de aici… pauză.

Trebuie să menţionăm că în paralel PP-DD a mai înaintat instanţei Tribunalului Bucureşti o solicitare pentru modificarea organelor de conducere – dosar nr. 3866/3/2012, însă aceasta este respinsă din cauză că nu îndeplinea condiţiile unor prevederi din Legea partidelor.

În ambele situaţii, instanţa a dispus înregistrarea modificărilor în Registrul partidelor politice. Dacă menţiunea cu privire la respingerea cererii de înregistrare a componenţei organelor de conducere este precizată în Registrul partidelor politice în dreptul PP-DD, nu acelaşi lucru se poate spune despre modificarea statutului. În acest caz nu există nicio menţiune în Registrul Partidelor Politice, astfel că statutul PP-DD în vigoare este cel iniţial din 2011.

(Va urma)

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.