Problemele cu legea continuă pentru omul de afaceri bistriţean Titus Iliuţă. Luna trecută, procurorii bistriţeni au decis trimiterea acestuia în judecată, sub acuzaţia de evaziune fiscală prin stopaj la sursă, infracţiune pe care ar fi comis-o în perioada ianuarie-decembrie 2009.

În 2010, Iliuţă a fost arestat preventiv de procurorii DIICOT, la acea vreme el fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. A fost pus în libertate abia un an mai târziu, în 2011.

 

 

 

Epopeea lui Titus Iliuţă, administratorul SC Prisma Prod SRL din Şieu Măgheruş, este departe de a ajunge la un final. Şi oricum nu pare a fi unul fericit. După ce a fost în 2005 Iliuţă a mai fost în atenţia Gărzii Financiare pentru un posibil prejudiciu adus statului de circa 80 de milioane de lei vechi, în 2010 el a fost arestat preventiv de procurorii DIICOT sub acuzaţia de înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis din 2003 până în 2009. La trei ani după acest eveniment, Titus Iliuţă este trimis din nou în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală prin stopaj la sursă.

 

Şi-a băgat banii angajaţilor pentru impozite în buzunar

 

În luna septembrie, procurorii bistriţeni au decis să îl trimită din nou în judecată pe Titus Iliuţă. De data aceasta este vorba de evaziune fiscală prin stopaj la sursă. Mai precis, conform comunicatului remis presei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în perioada ianuarie-decembrie 2009, Titus Iliuţă, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, deşi a reţinut pe state de plată, impozitele pe salarii şi contribuţiile cu reţinere la sursă, nu le-a virat în termenul scadent, acumulând datorii de 159.302 lei, la bugetul de stat.

 

Firme fantomă, acte false şi delapidare de circa 30 de milioane lei

 

În urmă cu trei ani, conform comunicatului de presă de la acea vreme remis de DIICOT, în sarcina lui Titus Iliuţă s-a reţinut că, în calitate de acţionar şi administrator al unei societăţi comerciale care datora bugetului de stat accize pentru producţia şi comercializarea de alcool şi băuturi alcoolice, a înregistrat în contabilitate achiziţii de bunuri şi prestări de servicii nereale, în sumă totală de 297.714.260.220 lei vechi (29.771.426 lei), prejudiciind bugetul de stat cu suma de 57.958.031.246 lei vechi (5.795.803 lei). Din cei peste 57 de miliarde de lei vechi, 47.534.209.614 lei vechi constituie TVA rambursat de la bugetul de stat şi compensat cu accizele datorate de societate şi respectiv 10.423.821.632 lei vechi cu titlul de impozit suplimentar pe profit.

În acest scop, Titus Iliuţă a cooptat alte 11 persoane care controlau mai multe societăţi comerciale fără scop lucrativ real – tip „fantomă”, cu sediile în Bucureşti, Braşov, Orăştie, Petroşani şi Bistriţa.

„Membrii grupării au acţionat, în perioada noiembrie 2003 – 2009, eliberând, în numele societăţilor pe care le controlau, un număr de 257 facturi fiscale care atestau în fals comercializarea de bunuri şi prestarea de lucrări de construcţii către societatea inculpatului.

Sub pretextul efectuării plăţilor în contul acestor prestaţii, inculpatul a delapidat din gestiunea societăţii suma de 297.714.260.220 lei vechi, sumă ridicată în numerar de către acesta cu explicaţii fictive”, se mai preciza în comunicatul DIICOT din 2010.

Conform aceluiaşi document, Iliuţă a disimulat în contabilitatea societăţii atât bunurile cât şi lucrările de construcţii facturate fictiv, în lucrări efectuate anterior în regie proprie la preţuri nesemnificative şi bunuri uzate, fără valoare economică, din perioada 1974-1989, ori utilaje procurate anterior din import şi neevidenţiate contabil.

 

Un an în arest preventiv

 

Pentru toate acestea, Titus Iliuţă a fost arestat preventiv în mai 2010 şi a fost eliberat un an mai târziu, în iulie 2011. Cu toate acestea, dosarul în care Iliuţă este inculpat, alături de alte 11 persoane, dosar aflat pe rolul instanţei Tribunalului Bucureşti nu a ajuns la vreun final. De pe data de 30 iulie când a avut loc primul termen în dosar, cauza a fost amânată de 41 de ori. Următorul termen a fost stabilit pe 7 octombrie 2013. Până să fie pus în libertate, Titus Iliuţă a înaintat Curţii de Apel Bucureşti nu mai puţin de 12 solicitări în acest sens, în tot atâtea recursuri.

 

Sub lupă încă din 2005

 

În toamna anului 2005, omul de afaceri bistriţean a mai avut de a face cu autorităţile. Pe atunci, după un control de rutină la una dintre firmele sale, comisarii Gărzii Financiare au descoperit un prejudiciu creat bugetului de stat de peste 80 de miliarde de lei vechi. Controlul efectuat la SC Prisma Prod SRL, al cărui administrator era Titus Iliuţă, a condus la depistarea unei reţele de societăţi comerciale implicate în efectuarea unor operaţiuni comerciale ilegale.

Astfel, verificându-se realitatea şi legalitatea operaţiunilor comerciale în baza cărora Prisma Prod a cerut şi obţinut rambursarea unor sume la buget, comisarii au descoperit că acestea s-au desfăşurat prin intermediul a şapte societăţi: Brum Com SRL, Elecrostandard SRL, Dabo Group SRL, Beatrice Campus SRL, Top Promotion SRL, Build Trust SRL şi Dan Dinescu Info SRL. Prin urmare, controlul a fost extins şi asupra acestor agenţi economici, în urma căruia, susţineau la vremea aceea comisarii, au rezultat o serie de deficienţe referitoare la sustragerea sistematică de la control a reprezentanţilor legali, funcţionarea în alt sediu decât cel declarat, faptul că nu s-au depus deconturile fiscale, iar evidenţele financiar-contabile au fost întocmite greşit. De asemenea, din verificări a reieşit că schema de fraudare a bugetului de stat pusă în practică în cadrul acestei reţele constă, în principal, în înregistrarea de către SC Prisma Prod SRL a unor achiziţii fictive de servicii ce erau furnizate de către celelalte firme menţionate, obiectul tranzacţiilor constând mai ales în servicii în domeniul construcţiilor. Potrivit comisarilor, contravaloarea acestor servicii şi mărfuri a fost achitată mai ales în numerar, banii având ca sursă „împrumuturile” acordate de Iliuţă propriei sale societăţi. Mai apoi, în baza achiziţiilor, reprezentantul firmei a solicitat şi obţinut de la organele fiscale rambursări de TVA şi compensări cu accizele datorate activităţii de producţie şi comercializare a alcoolului şi băuturilor alcoolice efectuate de societate.

Totodată, prin înregistrarea cheltuielilor fictive, Prisma Prod ar fi diminuat, fără a putea justifica acest lucru, profitul şi implicit impozitul aferent pe care l-ar fi datorat statului. Prejudiciul creat astfel, în perioada martie 2004 – iunie 2005, a fost estimat de comisari la 80 de miliarde de lei vechi, adică 8.258.863 de lei noi.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.