În Bistriţa – Năsăud, instituţiile deconcentrate suferă şi ele de dezechilibrul de la nivel naţional. PD-L a pierdut deja un post după ce, la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bistriţa – Năsăud, instanţa a hotărât repunerea în funcţie a lui Ioan Burcuşel şi demiterea lui Florin Vasile Şomlea.
Ioan Burcuşel se poate bucura de reuşită, dar nu pentru mult timp, după cum promite liderul PD-L Bistriţa –Năsăud, deputatul Ioan Oltean. Pe lângă Cultură, şi la alte instituţii din judeţ, circul e în toi.
Ordonanţe peste ordonanţe care mai de care mai neconstituţionale. Cu asta se confruntă în prezent serviciile deconcentrate din întreaga ţară care au ajuns la lehamite de atât schimbări de şefi. Până pe 27 februarie, Guvernul Boc va trebui însă, obligat de Curtea Constituţională, să vină cu o soluţie de remediere a situaţiei. Până una alta, directorii numiţi de PD-L au rămas interimari şi îşi exercită munca în mod normal, doar sub un alt statut. În Bistriţa – Năsăud cele mai recente mutări s-au făcut la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, dar şi la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale. Dăm iarăşi nas în nas cu şefi noi sau vechi, însă nu se ştie exact pentru cât timp. Dacă Ioan Burcuşel a câştigat în instanţă repunerea s-a în funcţie, conducerea PD-L nu îi dă termen prea lung şi îi promite că „îl va zbura”. Tot cu dinţii de scaun stă lipit şi Mihai Mureşan, fostul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa – Năsăud (ISJ BN), care nu se lasă cu una, cu două, după ce instanţa i-a dat şi lui câştiga de cauză. La Agenţia pentru Prestaţii Sociale Bistriţa – Năsăud, tânărul Claudiu Petronel Tanco, a stat puţin , suficient cât să se acomodeze pentru ca la sfârşitul lunii trecute să fie în locuit cu un adjunct, în persoana lui Silvia Moldovan, care i-a preluat deja atribuţiile. Mutările acestea sunt destul de provizorii am putea spune, mai ales că deciziile de după 27 februarie ar putea întoarce tabla, cu „fundu-n sus”.
Amalgamul ordonanţelor, în favoarea interimarilor !
Ordonanţele emise de Guvernul Boc, O.U.G 37 şi O.U.G 105, prin care directorii instituţiilor deconcentrate au fost numiţi în funcţii pe criterii politice, au fost declarate, în 3 decembrie anul trecut, neconstituţionale. Astfel, PD-L aflat la putere s-ar vedea obligat să renunţe la oamenii săi care au fost puşi în fotolii şi să cedeze locul foştilor directori, care o bună parte au primit câştig de cauză în instanţe. În această situaţia, acelaşi Guvern Boc a demarat o serie de măsuri care să vină în sprijinul actualilor şefi de instituţii. Soluţia găsită a fost ca directorii de la deconcentrate din toate judeţele ţării să rămână interimari, deocamdată, având însă aceleaşi atribuţii şi salarii, şi să îşi continue activitatea până când se va stabili ceva concret.
În data de 4 februarie, premierul Emil Boc a propus şi o lege care să îi transforme pe şefii deconcentratelor în funcţionari publici, lege aflată în dezbatere până pe 27 februarie, când actualii directori interimari intră în ilegalitate. Concret, actualii şefi, marea lor majoritate din partea PD-L, care nu sunt funcţionari publici, pot solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici avizul pentru acest statut. Condiţiile care se impun sunt minime: studii superioare, cinci ani vechime, şi bineînţeles recomandarea de la partid. Astfel, cei care ocupă aceste funcţii vor continua să conducă temporar serviciul până la organizarea concursurilor definitive, când, foarte probabil, tot ei vor deveni şefi. „Este în dezbaterea Camerei Deputaţilor legea care va reglementa în sfârşit, într-un mod sau altul, această situaţie, pentru că Ordonanţa a suspendat aceste numiri. Imediat ce această lege va fi dezbătută, vom vedea care este modalitatea de numire a directorilor serviciilor deconcentrate şi vom trece la punerea în aplicare şi a protocolului cu UDMR”, se arată convins deputatul PD-L de Bistriţa, Ioan Oltean. Premierului României, Emil Boc spune că textul Constituţiei prevede ca în 45 de zile să se pună în acord prevederile legale cu decizia Curţii. „Eu sper ca parlamentul să nu întârzie adoptarea acestui act normativ, altfel vom ieşi din termenul de 45 de zile. Atunci am fi puşi în situaţia să ne gândim la o nouă ordonanţa de urgenţă”, este declaraţia recentă a premierului. De asemenea, Valentin Iliescu, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul consideră că dacă legislativul nu va aproba legea până la sfârşitul lunii, respectiv 27 februarie, soluţia este tot o ordonanţă de urgenţă care să reia textul existent la acel moment în parlament.
La finele lunii februarie, O.U.G 105, prin care au fost îndepărtaţi foştii şefi de instituţii din partea PSD, va deveni nulă de drept, iar Guvernul Boc nu va face altceva decât să emită un act înlocuitor al acesteia, respectiv o copie. În condiţiile date, interimarii vor putea reveni la statutul lor de directori coordonatori. „Până la acea dată (n. r – 27 februarie), toţi directorii rămân pe funcţie. Ei îşi exercită atribuţiile în virtutea acestei Ordonanţe. Peste cele 45 de zile vom vedea, dacă între timp a ieşit legea sau dacă va trebui să avem o altă gândire în privinţa aceasta”, a precizat liderul PD-L Bistriţa –Năsăud, Ioan Oltean.
Mihai Mureşan: „Practic, eu sunt în mandat la Inspectoratul Şcolar Judeţean!”
În prezent, în Bistriţa –Năsăud, directorii instituţiilor deconcentrate, merg la muncă normal şi sunt plătiţi normal, fiind interimari ca şi statut. La Inspectoratul Şcolar Judeţean, inspector şcolar general este, deocamdată, tot Vasile Marc, cu toate că fostul inspector şcolar general, Mihai Mureşan a câştigat în instanţă procesul intentat Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI). Mureşan e decis să meargă până în pânzele albe şi să revină pe fotoliul pierdut abuziv. „Între timp am făcut o notificare către Ministerul Educaţiei prin care am solicitat repunerea mea în funcţie. De la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu am primit încă nimic, nu ştiu… Eu am înţeles că ei ( n. r – reprezentanţii MECI) au făcut recurs, dar n-am primit absolut nimic legat de o dată la care se va judeca recursul respectiv. Aştept să vedem care este reacţia Ministerului Educaţiei. Eu personal nu mai am ce să fac… Din punctul meu de vedere s-au epuizat toate drepturile, eu am o hotărâre judecătorească în care scrie că se anulează ordinul de eliberare din funcţie, deci practic, în momentul acesta, în baza ordinului de numire în urma concursului susţinut, eu practic sunt în mandat! De aici încolo este vorba de faptul că Ministerul Educaţiei trebuie să se conformeze şi să pună în aplicare decizia justiţiei”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, fostul inspector şcolar general al ISJ BN, Mihai Mureşan.
Actualul inspector şcolar general, Vasile Marc îşi păstrează aceeaşi idee: se va conforma. „Dacă Ministerul o să decidă să îl repună în funcţie pe Mureşan, să îl pună şi mâine… Ei hotărăsc, nu eu. Dacă va fi repus, bineînţeles că mă voi întoarce la catedră. Trebuie să respect hotărârea pe care o dă Ministerul Educaţiei. Dacă Ministerul m-a pus în funcţie, tot el îmi va retrage numirea”, se arată convins, Vasile Marc.
Oltean promite să-l elibereze din funcţie pe Burcuşel
Cu toată ciuda democrat – liberalilor, unii foşti directori au fost repuşi în funcţie după ce instanţele le-au dat câştig de cauză. Este exemplul de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bistriţa –Năsăud, unde Florin Vasile Şomlea (PD-L) a fost revocat din funcţie, printr-un ordin al Ministrului Culturii. Asta după ce, Ioan Burcuşel, care a fost demis înainte, a acţionat în judecată Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, şi a câştigat în instanţă renumirea sa în funcţie şi acordarea retroactivă a drepturilor băneşti aferente perioadei în care a fost înlocuit. Deputatul PD-L, Ioan Oltean a declarat public că „vrea capul” lui Burcuşel şi că acesta nu are ce căuta la cârma instituţiei. „Într-adevăr Florin Şomlea a fost eliberat din funcţie, iar domnul Burcuşel am înţeles că a câştigat în instanţă şi a fost numit pe funcţie. Aşteptăm să găsim o altă variantă care să-l elibereze din funcţie pe Burcuşel. Promit că-l eliberăm din funcţie, pentru că nu a făcut nimic în instituţia aceasta cât timp a fost el, mai bine de opt ani. Nu am nimic cu Burcuşel, dar în cei opt ani, această instituţie nu a existat în judeţul Bistriţa – Năsăud. N-am auzit de ea de nimic. (…). Dacă domnul Burcuşel crede că va rămâne acolo să facă politica proprie, se înşeală amarnic! Ştiu că există o sentinţă judecătorească, am şi pus-o în aplicare. Domnul Burcuşel este acum director executiv, dar pentru scurtă vreme, nu ştiu exact cât, dar oricum o perioadă cât mai scurtă de timp. Florin Şomlea s-a străduit să facă treabă acolo. Instituţia în sine are în subordine un patrimoniu cultural care trebuie pus în evidenţă, care trebuie scos, care trebuie folosit. Este ce să se facă aici, nu numai să se elibereze avize şi autorizaţii. Sunt multe lucruri de făcut pe care nu le-a făcut domnul Burcuşel. Florin Şomlea a fost doar câteva luni, dar Burcuşel parcă a condus instituţia din anul 2000. Insist că nu rămâne va domnul Burcuşel acolo (n. r. – la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu), şi nici UDMR”, asigură liderul PD –L Bistriţa –Năsăud, Ioan Oltean.
Contactat telefonic de redactorul Gazetei de Bistriţa, Ioan Burcuşel spune că deocamdată este în concediu medical iar după însănătoşire va decide ce va face. Cât despre muştruluiala lui Oltean, Burcuşel se abţine de la comentarii. „Eu acum sunt în concediu medical până mă fac bine, pentru că înainte de toate, în viaţă, sănătatea e importantă. (…). Eu nu am simţit nici o presiune din partea democrat – liberalilor, ceea ce declară ei este treaba lor. Fiecare răspunde de actele lui. Eu nu intru în clenciuri cu nimeni, eu mi-am obţinut drepturile mele în justiţie şi este singura care a făcut şi va face în continuare dreptate. Eu sper să mă fac bine şi după aceea voi decide ce voi face”, a precizat proaspătul director de la Culte, Ioan Burcuşel.
În tabăra perdanţilor, democrat – liberalul Vasile Şomlea pare resemnat şi fără dorinţă de răzbunare. „Este o chestiune pe care am clarificat-o din punct de vedere al legislaţiei muncii. Conform reglementării legale, eu am avut o funcţie contractuală, am fost persoană contractuală în cadrul Direcţiei, ca urmare a încheierii unui contract de management cu Ministerul. În conformitate cu legislaţia muncii, în asemenea situaţii de revocare din funcţie, persoana respectivă încetează automat contractul cu instituţia respectivă. Deci nu mai are nici un fel de relaţie cu instituţia respectivă sau cu Ministerul, în cazul de faţă. Deci în momentul în care mi-a venit ordinul de revocare, în data de 28 ianuarie, a încetat şi contractul de muncă cu instituţia numită Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural ”, a explicat Şomlea.
La Prestaţii Sociale, şef (ă) nouă
Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa –Năsăud (AJPS BN) este o altă instituţie care a suferit schimbări recente. După ce, timp de doar câteva luni bune, instituţia a fost coordonată de novicele Claudiu Petronel Tanco, la finalul lunii trecute situaţia s-a schimbat şi a venit la conducere un fost director adjunct al instituţiei, respectiv Silvia Moldovan.
Noul director al AJPS BN a fost pus în funcţie în urma unui ordin venit de la centru şi va coordona activitatea instituţiei până la organizarea unui concurs de ocupare a postului. „Eu sunt numită director la Agenţia de Prestaţii Sociale din data de 26 ianuarie. Am primit un ordin de la preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale. Nu sunt director interimar, am delegare de atribuţii de conducător şi de ordonator de PR de credite. Asta va fi până la organizarea unui concurs, care nu se ştie încă exact când va avea loc”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Silvia Moldovan. Fostul director al AJPS B-N, Claudiu Petronel Tanco a fost contactat telefonic de mai multe ori dar nu a fost găsit pentru a face declaraţii cu privire la demiterea sa din funcţie.
Incertitudinea şi dezechilibrul se păstrează şi la nivelul altor instituţii din judeţ, precum Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud sau Casa de Asigurări de Sănătate. Luna martie a acestui an ar putea aduce totuşi o clarificare în ceea ce priveşte numirea şefilor la serviciile deconcentrate, asta măcar pentru o perioadă de timp.
Iulia STUPINEAN